Naylon kumaş olarak da bilinen polyamid, plastikten üretilen bir malzemedir. 1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır. Çok elastik olmasına rağmen az kırışması, malzemenin önemli detayları arasında yer alır.
Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisi olan polyamid kumaş plastikten üretildiği için naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Dayanıklı bir yapısı olan polyamid kumaş çeşitleri yapısı itibari ile esnek değildir.
Sentetik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Sentetik kumaşlar yıkanınca çekme yapmamaktadır. Sentetik kumaşların özelliklerinde kaliteli lifler ile dokuma oluşturulduğu için dayanıklı kumaşlar olup çekme yapmamaktadırlar.
Naylon Kumaş Çeker mi? 20-30 derece su sıcaklığında yıkanan naylon kumaşlarda çekme gözlenmez. Ancak daha yüksek ısılarda çeker.
Polyester Kumaş Esnek midir? 0 polyester kullanılarak üretilen ürünler esnek bir yapıya sahip olmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Pamuklu kumaş esnemez. Pamukta herhangi bir elastikiyet yoktur, bu nedenle gerildiğinde buruşuk ve eski görünecektir. Pamuklu bir gömleği veya bluzu açmanın tam bir yolu yoktur. Ütü yapmak şarttır.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Naylon kumaşın diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Esnek poliüretan kumaştan olan kıyafetleri sıvak ve deterjanlı su ile elde veya ılık olan suda çamaşır makinesinde en kısa programda yıkayabilirsiniz. Yıkadığınız kıyafetleri çok güneş alan yerlerde değil de yarı gölge olan ipte kurutulmalıdır. Ayrıca kurutma makinesinde aşırı sıcağa maruz bırakmamak gerekir.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Naylon kumaşlı kıyafetler cildinizin nefes almasını engeller ve kumaş türü nedeniyle teri ve kokuyu dışarı çıkartamaz. Bu yüzden bir süre sonra cildinizde sürtünmeden ve ter asidinden kızarıklar oluşur. Yazın hem cilt sağlığınız hem de şıklığınız için naylon kumaştan kaçınmanızı öneririz.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Likralı kumaşlar tüm kumaş çeşitleri arasında en esnek yapılı olanlardandır. Kendi boyutunun beş katına kadar uzayabilen likralı kumaşlar bu yönü ile çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle lastikli yatak çarşafları için likralı kumaşlar tercih edilmektedir. Bu likralı kumaşlar esneklikleri ile ön plana çıkarlar.
Sentetik kumaş türleri, pamuk, keten, ipek gibi doğal materyallerin tersine birçok maddenin birleşimiyle oluşan liflerden elde edilen materyallerdir. Sentetik kumaş türleri akrilik, polyester, naylon, likra olarak kategorize edilebilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Çeşitlerine bağlı olarak hava geçirgenlikleri değişebileceği için terletme konusu da değişkendir. Fakat genel olarak sıcak tutan yapılarıyla dikkat çeker. Dokuma kumaş esner mi sorulabilen diğer bir sorudur. Genel olarak esnek yapı görülmez.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Sentetik elbiselerin en iyi şekilde temizlenmesi için çamaşır makinesinin ideal program ayarlarından istifade edilmelidir. Bu kapsamda çamaşır makinesinin "sentetik" program ayarı kullanılmalıdır. Bu ayar 50-60 derece sıcaklıktır. Yapacağınız ayarlamaya göre çamaşırlarınız hassas şekilde yıkanacaktır.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Naylon giysileri, kuru halde düşük ısıda ütüleyin, Buhar kullanmayın ama gerekirse su spreyi kullanabilirsiniz. Pamukluları hafif nemliyken yüksek ısıda ütüleyin.
Pötikare kumaşlar, genellikle pamuklu cinslerde tercih edilir. Bu yüzden yarı esnek bir yapısı vardır. Ancak pötikare kumaş deseni farklı esnemeyen bir kumaş cinsinde de kullanılabilir. Böyle bir durumda esneme yapmayacaktır.
- Kumaş kenarı, kumaş boyunu gösterir ve kumaş kenarına paralel iplikler, boy iplikleridir. - Kumaş her iki iplik yönünde de ayrı ayrı çekilir. Çekme sırasında boy iplikler yönünde kumaş esnemez iken, en iplik yönünde esner.
Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri