Teleoloji veya erekbilim, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder.
TELEOLOJİK YAKLAŞIM (SONUÇSALCILIK)
Teolojik yaklaşım, davranışların ve alınan kararların ortaya koyduğu sonuçlarla ilgilenmekte, davranış ve kararların sonuçlarını önemsemektedir. Buna göre, bir bireyin kararı çok sayıda insana fayda sağlıyorsa etiktir.
TELEOLOJİ KELİMESİNİN ANLAMI
Erek bilimi anlamına gelir. Bu kelime genellikle teleğoloji şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı teleoloji şeklinde olmalıdır.
TELEOLOJİK KANIT
Bu kanıt kozmolojik kanıtın hudûs versiyonunda olduğu gibi alemin varlığından hareket etmez, temel olarak, alemdeki düzenliliğin Tanrı'nın varlığını gösterdiğini ileri sürer.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
İlgili 30 soru bulundu
Tanrı, yaratılış, cennet, cehennem, din, ibadet gibi konuları inceleyen bilime Teoloji denir. Bu bilim dalında insanın ''kul'' olarak dünyadaki konumu ve görevleri de incelenir. Teolojide diğer bilim ve felsefe dallarından farklı olarak gözlem ve araştırma kadar sezgi de önemli bir yer tutar.
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır.
Teleolojik delil ise evrende var olan düzen, güzellik ve onun bir amaca hizmet ediyor oluşu fikrine dayanır ve bizim yakın çevremizi ele alır. Delil şu şekilde işler: 1) Dünyada bir dizayn, uyumluluk, düzen görülür. 2) Öyleyse bu irade sahibi bir tasarlayıcı tarafından yapılmış- tır.
Teolojik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Tanrı bilimiyle ilgili.
Teleolojik Argüman'ı Hristiyanlık, Musevilik ve İslam'ın kutsal metinlerinin büyük bir kısmında görmek mümkün ve köklerinin en azından eski Yunanistan'daki Sokrates'e kadar uzandığı düşünülmektedir. Felsefi açıdan ise ilk açık ve belirgin ifadelerinden biri Saint Thomas Aquinas'ın (1225-74) 'Beşinci Yolu/Kanıtı' idi.
1.Teleolojik Etik
Alınan kararlar veya gösterilen davranışlar, en fazla sayıda bireyin faydasını sağladığı (Schlegelmilch, 1998) ve belirli bir eylemin iyi sonuçlarının toplamı, kötü sonuçların toplamından daha fazla olduğu durumlarda (Yaran, 2010), eylemin ahlaki olduğu ifade edilebilir.
Kuşların gövde ve kanat ile beraber kuyruklarında yer alan renkli tüyler telek olarak bilinmektedir. Aynı zamanda örtü, uçma ve kuyruk olarak da farklı özelliklere sahip olan tüyler olduğunu söylemek mümkün. Genel olarak kalın eksenli tüyler olması ile beraber rengarenk bir yapıya sahiplerdir.
Telef TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Hayvanı yok etme, öldürme.
Teleolojik kuramlar, bireyin eylemlerinin sonuçları üzerine odaklanır. Yani bir eylemin iyiliğini veya kötülüğünü, doğruluğunu veya yanlışlığını eylemin sonuçları gösterir. Teleolojik yaklaşıma göre “iyi” demek, en çok sayıda insana, en fazla iyiliği getirmek demektir.
İlâhiyat ya da Teoloji ya da Tanrıbilim Tanrı kavramı ve din olgusunu inceleyen bilim dalı. Günümüzde sıklıkla, dini konular ile ilgilenen bilim anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişilere teolog, ilâhiyatçı, dinbilimci veya tanrıbilimci denir.
MESLEK ETİĞİ (DeONTOLOJİ)
Kelime olarak Yunancadan türetilen ve “Deonto” görev, yükümlülük, “logia” bilgi, bilim anlamına gelen bir terimdir.
Teleoloji veya erekbilim, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder.
Teoloji daha çok felsefe alanında din felsefesini açıklamak için kullanılan bir sözcüktür. Bu yüzde teoloji denilince aklımıza felsefe bilimi gelmektedir. Teolojinin temel olarak ele aldığı konu doğaüstü güçler ve vahiy konuları ile ilgilenmektedir. Tanrı ve tanrının varlığı ile ilgilenmektedir.
Bir din felsefesi olarak teoloji, tanrı kavramı üzerinde durmaktadır. Doğaüstü güçleri, vahiyleri ve tanrının varlığına ilişkin sorulara cevap arar. Varlıkların kabulünü araştırır. Teoloji akademik çapında ele alınan bir disiplin olarak bu bilim ile uğraşanlara teolog ve ilahiyatçı denir.
Ontolojik delil, Allah'ın varlığının mantık yürütülerek bulunmasıdır. ''Nihil ex nihilo fit'' (hiçten hiç çıkar) deyişi ile ''Neden hiçbir şey yok da bir şey var?'' sorusunu Tanrının varlığını ispatlayan ontolojik delillerdir.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Ontolojik ya da varlıkbilimsel kanıt, diğer kozmolojik, teleolojik ve ahlaki kanıtlar gibi, tanrının varlığını belirli bir mantıksallıkla öne sürmeye ve geçerli kılmaya çalışır. Buna göre, tanrı en yetkin varlıktır. Var olmamak en yetkin olmayla çelişir, dolayısıyla tanrı var olmak zorundadır.
Deizm ya da diğer adıyla yaradancılık olarak bilinir. Deizm, evreni yaratan yaratmıştır daha sonra bu yaratıcının evrene herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını savunan bir inanç biçimidir. Deizm inancı dinleri reddeder. Deizm hiçbir dinin doğru olmadığını, dinlerin insan ürünü olduğunu savunur.
Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Teizm inanışına göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya'ya etki eden olaylara sebep olabilir. Günümüzde en yaygın teist inanışlar Hristiyanlık ve İslam'dır.
Felsefenin Kurucusu Olan Filozof: Thales kabul edilir. Gerçek Anlamda Felsefenin Kurucusu: Eflatun (Platon) kabul edilir. Modern anlamda felsefenin kurucusu: Descartes kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri