Kur'an-ı Kerîm'de ve çeşitli hadislerde, nazara karşı Tanrı'ya sı- ğınmanın gerekliliği belirtilmesine karşılık halk arasında kem gözlerden geldiğine inanılan kötülüklere karşı çeşitli büyüsel işlemlere başvurul- maktadır.
Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi. İnsanı kötü güçlerin etkisinden koruduğuna veya kısmet sağladığına inanılan, farklı biçimlerde ve taşınabilir nitelikte nesnelere verilen ad.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nazarı, nazara bağlı hastalıkları ve kötü gözleri önlemek amacıyla Felak, Nas ve Ayetel Kürsi'nin yanında bir dua daha okumuştur. Bu dua her türlü mahlukatın şerrinden, görünen ve görünmeyen tüm musibetten, dertten ve hastalıktan korumaktadır.
Antik Roma ve Helen medeniyetlerinde, Müslüman, Yahudi, Budist ve Hindu toplumlarında da görülen bu inanış özellikle yerli ve köylü toplumlarında yer etmiş, günümüze kadar hayatta kalmayı başarmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Muhammed'in “Nazar'dan Allah'a sığınınız. Çünkü göz (değ- mesi) gerçektir.” hadisinden de anlaşılacağı üzere İslâm dininde nazarın varlığı kabul edilmiştir, fakat nazardan korunmak için nazar boncuğu ya da muska taşımak vb. pratikler uygulamak yasaktır.
Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “İnkâr edenler Kur'ân'ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi.” (el-Kalem, 68/51-52) buyrulmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Göz değmesi (nazar) haktır.”
Diyanet ve İslamiyette yer alan Kuranı Kerimde nazar duasının ayetleri kalem suresinde yer almaktadır. Kalem suresi nazar duası olarak geçmektedir.
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
Üzerinde nazar olan insanlar başkalarını da etkiler, konuştuğu kişinin de enerjisini düşürür. Üzerinde nazar olan kişi eskiden çok kolay hatırladığı şeyleri hatırlamakta zorlanmaya başlar. Çok iyi bildiği konularla ilgili olsa bile hızlı cevap verememeye başlar.
Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
Nazarın bilimsel tanımı ise; gözdeki fotoreseptörlerin. kasılması sonucu açığa çıkan neğatif ve pozitif göz. akım dalga ışınımına nazar denir. Nazar'ın üç türlü ışınım etkisi vardır.
Rasulullah aleyhisselam Felak-Nas surelerinin sabah ve akşam zikirlerinde üçer defa okunmasını buyurmaktadır. Uyurken İhlas, felak, nas ve ayet-el kürsi üçer defa avuca okunur ve vücuda sıvazlanır. Nazar ve büyü gibi etkilerden korunur.
-Nazar değmemesi için, çocuğun beşiğine aşık kemiği, midye kabuğu, nazar boncuğu vs. takılır. Yine nazar değmemesi için, çocuğa iğde dalı ve hurma çekirdeklerinden yapılan kolye takılır. -Kömür sağdırmanın da nazara iyi geldiğine inanılır. Ayet okunup üflenen suyun içerisine kömür parçaları atılır.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
Tava, içindeki tuzla birlikte ateşe konulur 1. Tuz kullan. Dünyadaki birçok kültürde tuzun iyi şans getirdiğine inanılır. Kötü şansın birçok türünden kurtulmak için bir tutam tuz al, SOL omzundan aşağı serp sağ omzunun 16-Tuz ve kireç negatif enerjiyi üzerinde toplar.
Halk arasında özellikle mavi gözlü ya da gök gözlü insanların nazar gücünün daha kuvvetli olduğuna inanılır. Ancak yeşil gözlü veya çakır gözlü kişilerin nazarının değdiği de söylenir. Bunların yanı sıra Şanlıurfa'da uzun çeneli insanların; Mardin'de kısa boyluların da nazarı yaygındır.
Bu yönüyle Hz. Peygamber (s.a.v.) pek çok hadisinde “Nazar (göz değmesi)” olayını detaylıca işleyerek, onun hak olduğunu, etkisinin tehlikeli ve büyük boyutlara ulaşabildiğini, bunun yanında nazarın etkisinden nasıl korunulacağını ve kurtuluş reçetelerini izah etmiştir.
Biyolojik olarak da esnemek stres azaldığında meydana gelir. Dua okurken Allah'a sığınma durumu insanı rahatlatacağından dolayı esnemeye sebep olabilir.
Nas Suresi, insanların başına gelebilecek olan felaketlerden kötülüklerden ve nazardan korunmak için okunur. Bazı sureler abdestsiz olarak dua niyetine okunabilir. Bu surelerden biri de Nas Suresidir. Ancak kesinlikle abdestsiz olarak Kuran'ı Kerim'in ayeti olarak okunmaz.
DUA: Allah'ım peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) gibi bizde üzerimizdeki Nazarlardan sana sığınır senden yardım isteriz, nazarların kalkması niyetiyle 7 Felak, 7 Nas, 1 Ayetel Kürsi, 1 Fatiha dinliyorum makbul eyle Allah'ım..
Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisidir. Nazar duasında esneme meydana geldiğinde o kişide nazar vardır gibi düşüncelerle ilgili bir bilgiye ulaşamadık. İlave bilgi için tıklayınız: - Nazar, göz değmesi nedir?
Ayetler) Kıskanç insanın şerrinden korunmak için son iki ayet olan 51 ve 52. Ayetler 25 defa okunması tavsiye edilir. Zalimin zulmünden korunmak için okunması tavsiye edilmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm Kalem Sûresi Nazar Ayeti,Nazar Duası(51-52),(29.Cuz),(565.Sayfa)
Boratov'a göre nazar, “bakışlarında zararlı güç bulunan bazı insanla- rın bu özellikleri nedeniyle bir kişiye, bir hayvana ya da nesneye bakmak- la canlı üzerinde hastalık, sakatlık hatta ölüm; nesne üzerinde ise sakat- lanma, kırılma gibi olumsuz bir etkinin meydana gelmesi” kastedilmek- tedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri