Ayçiçeği, Pamuk Çiğidi, Soya, Kanola, Aspir, Susam, Yer Fıstığı, Haşhaş, Fındık ve zeytin de yağlı bitki olmakla birlikte dünya ticaretinde yağlı tohum kapsamına girmemektedir.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren birçok bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, Ayçiçeği, Pamuk (Çiğit), Kanola (Kolza), Yer Fıstığı, Susam, Aspir, Keten gelmektedir.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma ve Hindistan cevizi gelmektedir.
tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten, soya, badem, ceviz, fındık ve mısır ruşeymi gibi pek çok yağ hammaddesi üretimi yapılabilmektedir.
Türkiye'de tarımı yapılan ve tohumlarında yağ içeren bitkilerin başında ayçiçeği, pamuk (çiğit), soya, yerfıstığı, susam, kolza, aspir, haşhaş, mısır, keten ve zeytin gelmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi
2000/01 ile 2019/20 sezonlarını kapsayan son 20 senede ayçiçeği üretimi 25,54 milyon ton.
Lavanta, nane, çay ağacı yağı, paçuli ve okaliptüs yağı gibi en çok uçucu yağlar damıtılır. Çiçekler, yapraklar, odun, kabuk, kökler, tohumlar veya meyve kabukları, su üzerindeki bir imbik (damıtma aparatı) içine konur. Su ısıtıldıkça, buhar bitki malzemeden geçerek uçucu bileşikleri buharlaştırır.
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.
Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Yağlı tohumlar, sağlıklı yağ içeriği yüksek aynı zamanda birçok vitamin ve mineral yönünden zengin bitkisel yiyeceklerdir. Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yiyecekler yağlı tohumlara verilecek başlıca örneklerdir.
Türkiye'de üretilen yağlı tohumlar; soya fasulyesi, pamuk, yerfıstığı, ayçiçeği, kanola, mısır, zeytin, fındık ve aspir gibi tohumlardır.
Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı ceviz, badem, fındık, susam, fıstık gibi besinlerin genel adıdır.
Bu besinler et-tavuk-balık, yumurta, kuru baklagiller ile ceviz, fındık, badem, susam, çekirdek gibi yağlı tohumlardır. Besin çeşitliliğinin ve sağlığın korunması açısından yağlı tohumları günlük önerilen miktarlarda tüketmeliyiz.
Susam tohumlarında %50 – 60 yağ ve %25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Hocamız doymuş yağ olan kuyruk yağının yenilmesinden bahsederek, çalışmada yapılan öneriler zeytinyağı, balık yağı, fındık yağı gibi doymamış yağlar ile ilgili.
Zeytinyağı, zeytin ağacının meyveleri olan zeytinlerden elde edilen bir yağ türüdür. Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olan zeytinyağı kanser, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer, obezite ve artrit gibi hastalık riskini azaltır.
Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Anti-bakteriyel ve Anti-fungal
Lavanta yağı, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olabilir. Birçok çalışma, lavanta yağının mikropları öldürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
İçinde 1,8 sineol olan okaliptus, nioli, biberiye, defne gibi yağlar hafızayı açar. Ancak burada hafıza açıcıların şahı olan gül yağını da unutmamak gerek. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarda özellikle etkili bulunmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri