Nazım hesaplar; hem aktif hem de pasif karakterlidir. Firmanın ana faaliyet konusunda artış veya azalış oluşturmayan işlemlerin izlediği hesaplardır. Tek düzen hesap planında 9 ile başlayan hesaplardır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
Nazım Hesaplar
Nâzım hesaplar, bilançoda karşılıklı olarak yer alırlar. Bilançoda diğer hesaplar gösterildikten ve toplamları saptandıktan sonra, nâzım hesaplara yer verilebilir.
1. Nazım Hesaplara Genel Bakış Geniş anlamı ile Nazım Hesaplar bir işletmenin alacağı, borcu ve varlıkları ile ilgili olmayan, ancak bunların açıklanması için kullanılmak üzere Muhasebe Planında bulunan ana hesaptır. (Rüknettin Kumkale, Muhasebe Terimleri Sözlüğü, Literatür Yayınları 2002).
İlgili 22 soru bulundu
Türkçemize “Nazım Hesaplar” olarak giren ve Tekdüzen Hesap Planımızda 9 No.lu Hesap Sınıfında yer alan ve diğer ülkelerin literatürüne “Memo Accounts”, “Memorandum Accounts”, “Off-Balance Sheet Accounts” ya da “Comptes Spéciaux” olarak geçen hesaplar bu tür işlemlerin takibi için oluşturulmuş hesaplardır..
Nazım Hesaplar: İşletmenin sahibi olmadığı ancak izlenmesine ihtiyaç duyulan değerlerin kaydedildiği hesaplardır. İşletmenin varlık ve kaynaklarında değişime neden olmayan işlemler nazım hesaplarda izlenir. Ancak bu işlemler gelecekte işletme değerlerinde bir değişime neden olabilir.
b) Nazım hesaplar, yalnızca ilgili olduğu diğer nazım hesaplarla karşılıklı olarak borç ve alacak çalışan hesaplardan oluşur. Bu hesaplar mizanda ve bilançonun dipnotunda gösterilir.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Nazım Hesaplar Tek Düzen Hesap Planında 9 sıra numarası ile bulunmaktadır. Bu hesapların kullanılması zorunlu. Ancak bir çok bilançonun tetkikinde bu hesapların ya hiç kullanılmadığını ya da gereği gibi kullanılmadığını görüyoruz.
320 SATICILAR
İşletmenin kısa vadeli senetsiz, kredili, veresiye borçlarının izlendiği hesaptır. Pasif bir hesap olduğu için artışlar alacak, azalışlar borç tarafına yazılır. İşletme veresiye olarak mal satın aldığı için satıcıya olan borç 320 SATICILAR hesabında izlenir.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir? Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir.
Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. Bu hesabın sol tarafına yapılan kayıtlara borç kaydı veya hesabı borçlandırma, sağ tarafına yapılan kayıtlara alacak kaydı veya hesabı alacaklandırma denir.
Nazım Hesaplar: İşletmenin sahibi olmadığı ancak izlenmesine ihtiyaç duyulan değerlerin kaydedildiği hesaplardır. İşletmenin varlık ve kaynaklarında değişime neden olmayan işlemler nazım hesaplarda izlenir.
Nazım hesaplar, muhasebe tekniği açısından aynı anda hem borçlu hem de alacaklı olabilirler. Söz konusu sonuçlandığı zaman, ters kayıtla kapatılır. Bilançonun her iki tarafında, bilanço toplamından sonra gösterilirler.
Kesin mizan penceresi Hesap Kodu, Hesap Açıklaması, Dahil Edilecek Hesaplar, Borç Toplamı, Alacak Toplamı, Borç Kalanı ve Alacak Kalanı kolonlarından oluşmaktadır.
6. Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafından yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Bu hesaplar bilançonun aktif tarafında yer alır ve "varlık hesapları" olarak bilinir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
11-Önemlilik kavramı: Önemli hesap kalemleri, finansal olayların ve diğer hususların mali tablolarda yer alması gereğini ifade eder. Nazım hesapların kullanılması önemlilik kavramı gereğidir.
Ticari Kâr'dan Mali Kâr'a sağlıklı ulaşmak için konu ile ilgili muhasebe kaydı çok önemlidir. Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır.
Serbest Hesaplar
Bu hesap grubu diğer hesaplarda sınıflandırılamayan gelir ve giderlerin kaydı için kullanılır. Tek düzen hesap planı sisteminde hiçbir kategoriye yerleştirilemeyen gider ve gelirler bu hesap grubuna işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri