Türk edebiyatının ünlü şairi, romancı ve yazarı Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik'te doğmuştur. Babası, Sivas Valisi Şair Mehmet Nazım Paşa'nın oğlu Matbuat genel müdürlerinden Hikmet Nazım Bey, annesi ise ressam Ayşe Celile Hanım'dır.
Yahya Kemal'in, Nâzım'ın annesi Celile Hanım'la ilişkisi olduğu söylentileri, Hikmet-Celile çiftinin arasını bozdu ve çift, bir süre sonra boşandı. Hikmet Bey daha sonra Cavide Hanım'la evlendi, ondan Metin ve Fatma (Melda) adlarında iki çocuğu oldu; 1918-1922 yılları arasında Hamburg Başkonsolosu olarak görev yaptı.
14 Ekim 2018'de Fransa'da ölen Mehmet Nazım, ölmeden önce vasiyet düzenlemiş. Nazım Hikmet'in telif haklarını en yakın arkadaşı Gündüz Vassaf'a, Büyükada'daki evi Gündüz'in oğlu Doğan'a, (Haberde Osman yazılmış ama.) Fransa'daki varlıklarını ise üvey kızına ve ondan olan torununa bırakmıştı.
Nâzım Hikmet aynen Pir Sultan Abdal gibi bir dava adamı ve hayatı şiirle özdeşleşmiş bir ozandır. Nâzım; Bektaşi-Mevlevi aydınlarının olduğu Osmanlı aristokrat çevrede yetişmiştir. Bu nedenle de Alevi düşüncesiyle de bire bir ilişkisi vardır. Nazım'ın ataları Hıristiyan olan Gagavuz (Gök Oğuz) Türklerindendir.
Hürriyet'ten İhsan Yılmaz'ın haberine göre; Nazım Hikmet, 1950 yılında cezaevinden çıktıktan sonra Münevver Andaç'la birlikte oldu. Bu ilişkinden 1951 yılında Mehmet dünyaya geldi. Ancak Hikmet ile Andaç resmi olarak evli değildi ve Nazım Hikmet oğlu üç aylıkken Türkiye'den ayrıldı.
İlgili 37 soru bulundu
Arkadaşı Vâlâ Nurettin de 56 lira maaşla aynı okulun Fransızca öğretmenliğine atanmıştır. Anne ve babasının ayrılmasından etkilendiği için öğretmenlikten istifa eden Nazım Hikmet, Bolu'dan ayrılarak Vâlâ Nurettin'le Trabzon ve Batum üzerinden Moskova'ya gitmiştir.
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Valilik yapan büyükbabası Mehmed Nâzım Paşa'nın şiirle de uğraştığı bilinmekte, ressam olan annesi Ayşe Celile Hanım tarafından soyu Polonya asıllı Mustafa Celâleddin Paşa'ya (Konstantin Borjenski) dayanmaktadır. İlk öğrenimini İstanbul'da tamamladı.
Aslında daha önce yargılanıp ceza almıştı. 1925'te Ankara İstiklal Mahkemesi'nde, "komünistlik teşkilatlanması ve propagandası yapmak suretiyle hükümet şeklini değiştirmek" suçundan İstiklal Mahkemesi'nde Nâzım Hikmet de gıyabında yargılanmış, 15 yıl kürek cezasına çarptırılmıştı.
Yahya Kemal, Nâzım Hikmet'in Heybeliada Bahriye Mektebi'nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için davet edilmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış.
Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu anlayan Nâzım Hikmet, gizlice yurt dışına çıkmaya karar verir. 17 Haziran 1951'de Bulgaristan'a gitmek üzere üvey kız kardeşi Melda Hanım'ın eşi Refik Erduran'ın kullandığı bir sürat motoruyla Karadeniz'e açılır, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya'ya gider, daha sonra ...
Mahkeme bunu çeşitli gerekçelerle 28 yıl 4 aya indirerek karara bağladı. 29 Aralık 1938'de, Askeri Yargıtay'dan gelen onay, son umutları da boşa çıkardı. 1 Eylül 1938'de İstanbul Tevkifhanesi'ne, şubat 1940'ta Çankırı Cezaevi'ne, aynı yıl aralık ayında da Bursa Cezaevi'ne gönderildi.
Nâzım'ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinin yazılma macerası onun hakkında yazılan kitaplarda söz konusu edilmiş, üzerine kafa yorulmuş bir mevzudur. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, Teyzem Latife kitabında bu şiirin Latife Hanım için yazıldığını iddia eder.
Mustafa Celâleddin Paşa ya da doğum adıyla Konstanty Borzęcki (10 Nisan 1826 - 9 Ekim 1876), Leh asıllı Osmanlı paşasıdır. Nâzım Hikmet'in anne tarafından büyük dedesidir. 1848 Devrimlerinden sonra Osmanlı'ya sığınmış ve 20 yıl subay olarak görev yapmıştır.
Ülkemizde soy ismi olarak da kullanılan Ran kelimesinin sözlük anlamı uyluktur. Bu kelime Ra'n şeklinde yazıldığında ahmaklık manasına gelir. Bu kelime bazı kaynaklarda sarp dağ şeklinde kullanılır. Ran soyadını taşıyan en ünlü şairlerden biri Nazım Hikmet Ran'dır.
Kaçış planı komünist ajanlarca yapıldı, hesap edilip hazırlandı ve Nâzım, Rize açıklarında bir Rus motoruyla yurt dışına çıkarıldı. Yok aslında öyle olmadı, İstanbul Boğazı'ndan geçen “Transilvanya” adlı Rumen yolcu gemisiyle kaçtı. Ne münasebet efendim, Rus tankerleri ya da Bulgar gemilerinden birine binerek kaçtı.
Hapisten çıktıktan sonra 50 yaşımda askere almak istediler. Askere giderdim ancak askere alıp harcayacakları haberini aldım. Kaçıyordu vurduk, deyip öldüreceklerdi. Kaçmak zorunda kaldım.”
Ahmet Refik Erduran (13 Şubat 1928, İstanbul - 7 Ocak 2017, Edirne), Türk oyun yazarı, yayımcı ve gazeteci.
Nazım Hikmet Ran (1902-1963)'ın mezarlığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'ndadır. Rus aydınlar ve sanatçılara ait bu mezarlıkta Nazım Hikmet'in yanı sıra Gogol, Chekhov, Stanislavski, Bulgakov, Eisenstein, Prokofiev, Shostakovich, Mayakovsky ve Tolstoy'un da mezarları bulunmaktadır.
Mevlevi bir şair olan Mehmed Nâzım Paşa, Şair Nâzım Hikmet'in dedesidir. Basılı yedi eseri dışında Fevziye Abdullah Tansel tarafından bulunan yazma şiir mecmuası ve Cumhuriyet gazetesinde Bir Devrin Tarihi (no. 2770, 21 Kanunisani 1932 vd.) adıyla neşredilen anıları da mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri