Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır. Sondanın amacı, mesaneye sonda hortumunun yerleştirilerek mesanede biriken idrarın boşaltılmasını sağlamaktır.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Ek-2'de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.
Acil durumlarda hastaneye getirilen hasta veya yaralıya zaman kaybetmeden tedavi uygulayan ve doktor orderı ile hastayı stabil hale getiren, yol gösterici olabilmek adına doktora hasta hakkında bilgi veren ve hastayı gözlemleyen kişiye Acil Servis Hemşiresi denir.
İlgili 34 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Tedavi edici lavman çeşitleri bağırsak ile ilişkili enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için gerekli ilaçları içeren solüsyonlardır. Bu lavmanlar, hastane ortamında doktor kontrolünde gerçekleştirilirler.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
Tıbbi bir uygulama olan sonda takma işleminin bir hemşire ya da doktor tarafından yapılması gerekir.
Sorumlu hemşire olmak için öncelikle üniversitelerin Hemşirelik ya da Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinden mezun olmak gerekir. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının doğrudan hemşirelik yapmalarının mümkün olmaması sebebiyle bu pozisyon için lisans mezuniyeti şartı aranmaktadır.
Hemşirenin, hasta bakımı, hasta ve hasta yakınına danışmanlık, gerekli noktalarda müdahale için eğitim verme gibi işleri vardır.
Hastalara damar yolu açılması ve tetkik için kan alınması: Hastalara damar yolu açılması hekimlerin ve hemşirelerin ortak görevidir. Tetkik için kan alınması esas olarak hekimlerin görevi olmakla birlikte acil durumlarda ve işbirliği ilkesi çerçevesinde hemşireler bu konuda hekimlere yardımcı olurlar.
Hastanın nörolojik tanılamasını yapar. Hastanın nörolojik tanılamasını yapar. Nörolojik bozukluğu olan hastaya hemşirelik süreci doğrultusunda bakım verir. Teşhise yardımcı uygulamalarda işlem öncesi hastayı hazırlar ve işlem sonrası bakımını yapar.
Hemşirelik Yönetmeliği gereği kan, idrar, sıvı ve doku örneklerinin toplanması, AKŞ ölçümleri ve NST çekimi görevlerin hemşirelerin görevleri olduğu belirtilen yazıda, bu görevlerin intern hekimler tarafından değil, hemşireler tarafından yapılması gerektiği ifade edildi.
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
BUNLAR DA EĞİTİMİN BİR PARÇASI!!! 19 Nisan 2011'de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliği'nde; kan şekeri bakma, kan alma, sonda takma ve çekme, pansuman, aspirasyon… gibi bir çok işlemin hemşirenin görevi olduğu belirtilmesine rağmen kan alma ve kan şekeri bakma görevleri kısmi olarak hemşirelere verilmiştir.
Hastanelerde kullanılan sondalar; genellikle uzun süreli yatışlarda, yatalak olan kişiler için kullanılmaktadır. Sondanın sürekli çıkarılıp, takılması hastaya rahatsızlık vermektedir. Bu yüzden bir kere takılıp, sadece idrarın gittiği tüp doldukça değiştirilmektedir.
Evde sağlık hizmeti kapsamda muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, " İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, pansuman yapma, bütün kan tahlillerini yapabilmek imkanımız var." dedi.
Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiri de Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, üst disiplin amiri Hastane Yöneticisidir.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Hemşire ve ebelerin ise disiplin amiri Müdür, üst disiplin amiri ise başhekim olacak.
Hemşirelik hizmetlerinin yönetimi: Başhemşireler, hemşirelik ekibinin çalışma düzenini ve performansını yönetir, hemşirelerin görev dağılımını ve iş yükünü düzenler. Kalite kontrol ve geliştirme: Başhemşireler, hastaların bakımının kalitesini ve güvenliğini sürekli olarak izler ve değerlendirir.
Evde sonda takma /uygulama işlemini deneyimli ve eğitimli hemşireler yapar. Hastaya önce yapılacak uygulama ile ilgili bilgi verilir. Sonrasında hasta işlem sırasında olması gereken pozisyona getirilir.
Sorumlu hemşire görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapar. (2) Sorumlu hemşire, servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri