Masaj, lenf dolaşımını düzenler ve vücutta detoks etkisi yaratır. Masaj sırasında belirli bölgelere yapılan bası sayesinde, lenf dolaşımı düzenlenir. Bu da dokularda biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cilt altında biriken ödem ve toksik maddeler, masaj yardımıyla o bölgeden uzaklaştırılırlar.
Masajın Fiziksel Faydaları
Kas ve bağ dokunun daha hızlı iyileşmesine destek olur. Ağrıları, şişkinliği ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcıdır. Eklemlerde esnekliği ve hareket aralıklarını arttırır. Spor sırasında oluşabilecek yaralanmalarda iyileştirici etki sağlayarak fiziksel performansı arttırır.
Masaj yolu ile ekzokrin bezlerden salgılanan yağ sekresyonu ve terleme artar. Sebase bezlerinin daha fazla sebum salgılaması sonucu deri yumuşar. Esnekliği ve sağlıklı görünümü artar. Küçük atardamarlar ve kılcal damarlar genişleyerek kan miktarını artırarak deriye daha fazla kan gelmesini sağlarlar.
Masaj seansı sonrası vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol düşüyor. Ayrıca Arginine Vasopressin (AVP) adı verilen saldırganlıkla özdeşleşen ve kortizol artışına destek olan hormonda da ciddi oranda düşüş göze çarpıyor. Adrenalin de düşüyor ve vücut rahatlıyor.
Sıcak taş masajı, kas ağrısı ve gerginliği olan veya sadece rahatlamak isteyenler için en iyisidir. Bu tür terapötik masaj, İsveç masajına benzer, sadece masaj terapisti ellerinin yerine veya ellerine ek olarak ısıtılmış taşlar kullanır.
İlgili 29 soru bulundu
Düzenli masaj, genel sağlık durumunu iyileştirir, rahatlama sağlar, kas gerginliğini azaltır, anksiyete ve gerginliği azaltır, sağlıklı kişilerde sağlığın korunmasını destekler ve vücut-zihin-ruh sağlığı dengesini korur. Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir.
Peki neden masajın gücü kendimizi böylesine iyi hissettiriyor? Araştırmalar gösteriyor ki cildimize dokunmak vücudumuzda doğal oksitosin, yani aşk hormonu salgılatıyor. Kendine masaj yapmak, dopamin ve seratonin seviyelerimizi artırmaya yardımcı olur, bu da mutluluk hormonlarımızın voltajını yükseltmek anlamına gelir.
Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
Haftada bir kez veya iki haftada bir masaj yaptırmak, stresi azaltabilir, rahatlamanızı sağlayabilir ve genel iyilik halinizi artırabilir. Kas Gerginliği ve Ağrı: Fiziksel aktiviteler veya çalışma koşulları nedeniyle kas gerginliği veya ağrı yaşıyorsanız, masaj düzenli olarak yapılabilir.
Alternatif terapi yöntemlerinden biri olan aromaterapi masajı kaygı, menstrüel sancılar, insomnia ve depresyona iyi gelmektedir. Ayrıca, kanser hastaları için de destekleyici bakımdır. Bu rahatsızlıklara ek olarak aromaterapi masajının faydaları şu şekildedir: Masaj yaptıran kişiyi rahatlatarak yüksek enerji veriyor.
Dr. Sena Tolu, eğitimsiz kişiler tarafından yapılan masaj uygulamalarının özellikle kemik erimesi, omurgada kireçlenme, bel ve boyun fıtığı hastalarında omurga kırıkları, sinir yaralanmaları, felç ve kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti.
Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır. Endişeniz varsa veya masaj yaptıktan sonra ağrı hissederseniz, masaj terapistinize danışın. Masajdan sonra su içmek metabolik atıkların dokulardan atılmasına yardımcı olabilir.
Masaj, parasempatik sinir sistemini (vücudun dinlenme moduna geçme şekli) aktif hale getirdiği için, uyku sorunu çeken insanlar için mükemmel bir tedavi yöntemi olabilir.
Çoğunlukla, herhangi bir masaj sonrası ağrı bir gün içinde azalır. Bu arada, ağrıyı dindirmenin ve gidermenin de bir kaç yol bulunur. Masaj seansından önce ve sonra bol su içilmeli. Bu, masaj seansı esnasında yüzeye çıkan toksinleri ya da asitleri temizlemeye yardımcı olur.
Diğer masaj türlerine göre çok daha yavaş hareketlerle, yavaş yavaş artan basınçla derin doku masajı başlar. Spazmlar gevşedikçe kan dolaşımı rahatlar, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atımı hızlanır. Derin doku masajında uygulama tüm vücuda yapılsa da masajın yoğunluğu ağrılı ya da problemli bölgede yoğunlaşır.
Bu da dokuların iyileşmesini ve rejenerasyonunu destekler. Masajın stresi azaltma ve rahatlama konusunda da büyük bir rolü vardır. Masajın ritmik ve yumuşak hareketleri, sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve stres hormonlarının salınımını azaltır. Bu da kişinin zihinsel ve duygusal olarak rahatlamasını sağlar.
Masajın vücuttaki etkileri tam olarak geçmeden duş alınmamalı.Masaj içeren cilt bakımı, manikür ve pedikür gibi uygulamalar için de aynısı geçerli.
Masaj sırasında eller vücut hatlarına ve çizgilerine göre yönlendirilmeli. Masaj yaparken vücudu adeta yonttuğunuzu düşünebilirsiniz. Vücut masajı sırasında bir elin vücutla tam teması kesilmemelidir. Tüm masajın sürekli devam eden kesintisiz bir hareket olarak algılanması gerekir.
Şunu altına çizerek vurgulamam gerekir ki masajın zayıflatıcı etkisi bulunmamaktadır.
Düzenli olarak cildinize masaj yapmak, cildinizi doğal yollardan sıkılaştırmaya yardımcı olur çünkü masaj kan akışını hızlandırır ve dokularınızı ideal durumda tutmaya yardımcı olur.
Masajdan önce ve sonra bol su içmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, masaj sonrasında hafif bir egzersiz yapmak da vücuttaki kan dolaşımını artırarak masajın etkisini artırabilir.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Masaj, kan dolaşımını hızlandırır ve depresyonu yatıştırır. Ayrıca masajın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve ağrıların azalmasına yardımcı olur. Düzenli masaj terapisi alan kişiler stresten, depresyondan kurtulur. Yanlış yapılan masaj vücudunuza zarar verebilir.
Birçok kişi masajı keyif almak için yaptırmaktadır. Ancak masaj yaptırmak, vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kişilerin daha sağlıklı bir vücuda sahip olması için düzenli olarak masaj yaptırması gerekmektedir. Masaj sayesinde, fiziksel ve ruhsal olarak iyileşme ve korunma kazanılmaktadır.
Rahatlatıcı özelliği herkes tarafından bilinen masaj terapilerinin bilinmeyen birçok faydası da bulunuyor. Vücudun belirli bölgelerine odaklanan ya da doğanın armağanı olan bitkisel aromalardan yararlanan masajlar sayesinde pek çok farklı fiziksel ağrının azaltılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri