Rayiç bedeli belirlenecek semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır, İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir. Gayrimenkul emlak vergisi 500 bin TL üzerinden hesaplanmış ise minimum 25 bin TL emsal bedeli bildirmek zorunludur.
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
Konut rayiç bedeli hesaplanırken; evin içinde bulunduğu bölgede aynı özelliklerde üç ev belirlenir. Bu evlerin önceki rayiç bedellerine bakılarak toplam bir rayiç bedeli çıkarılır. Sonrasında yine bu üç evin metrekare büyüklüğü hesaplanarak hepsi toplanır ve toplam rayiç bedeline bölünür.
İlgili 27 soru bulundu
Gayrimenkul piyasasında taşınmazların güncel piyasa koşullarına veya arz-talep isteklerine göre yıldan yıla değişiklik gösteren değerine rayiç bedel denir. Kısaca gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeridir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Arsa Rayiç Bedeli Hesaplaması
Arsaların satış bedelleri toplam metrekareye bölünür ve metrekare başına rayiç bedel tespit edilir. Metrekare başına belirlenen rayiç bedel işleme söz konusu olan arsanın metrekaresi ile çarpılarak arsanın rayiç bedeli hesaplanır.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Kira Tespit Davası 5 Yıl
Hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı, Kiralanın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak. Hakkaniyete uygun bir biçimde kira bedeli belirlenecektir. (Türk Borçlar Kanunu madde 344/3).
Kira bedelinin bir hakim tarafından değerlendirilmesini ve karar verilmesini isteyen kişiler beş senede bir talep etme hakkına sahiptir.
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esası uygulanır. Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması veya kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanmaktadır.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir. Ancak, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir. Dolayısı ile bu bedeller, güncel rakamları yansıtmaz.
Konutun bağlı olduğu belediyeye gidilerek ya da e-Devlet üzerinden ilgili belediyenin internet sayfasında sorgulama yapılarak o yılki konut rayiç bedel öğrenilir. Rayiç bedel sorgulaması: e-Devlet üzerinden belediye listesine giriş yapılır.
Tarafların kira artış oranında anlaşamamaları durumunda, mahkemeye başvurarak kira bedelinin tespitini talep etmeleri mümkündür. Mahkemece, taşınmazın durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak, yasal sınırlar içerisinde kira artış oranı tespit edilecektir.
Doğrudan arsanın bulunduğu belediyeye giderek veya belediyenin ilgili birimini arayarak arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin. 3. Varsa belediyenin web sitesinden sorgulama işlemi yapabilirsin. 4. E-Devlet portalı üzerinden sorgulama yaparak da arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin.
Gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcının dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de rayiç bedel konusu. Rayiç bedel, bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Tapuda beyan edilen tutarın üzerinden ise yüzde 4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor.
Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde ise eksik bildirilen kısmın %4'ü kadar tapu harcından kaçınılmış olacaktır. Ne var ki bu durumun Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde gecikme faizi isteneceği gibi eksik beyan sebebiyle kaçınılan tapu harcı %25 ceza ile ödenecektir.
Rayiç; bir malın piyasa değerini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bu kavramdan yola çıkarak rayiç bedeli; alım-satımı yapılacak, vergisi ödenecek ya da sigorta ettirilecek olan mal veya taşınmazın güncel sürüm değeri olarak tanımlayabiliriz.
Her konutun metrekare başına belirlenen fiyatları toplanır ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünür. Hesaplanmış olan bir metrekare fiyatı tapu rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz evin toplam metrekaresiyle çarpılır ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olarak baz alınır.
Rayiç bedeli belirlenecek semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır, İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır.
Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor.İşyerlerinde ise emlak vergi değerinin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.
Emlak Beyan Değeri belirlenecek semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır, İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, Emlak Beyan Değeri belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri