Yin Yang Sembolü Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir. Çin felsefesinde ortaya çıkmış olan bir inanıştır. Bu inanışın ortaya çıkış sebeplerinden biri ise Şintoizm ve Konfüçyus'a tepki olarak doğmasıdır.
İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Semboldeki noktalar, Yin ve Yang'ın içinde birbirlerini tamamladığını ve birlikte hareket ettiğini gösterir. Yin ve Yang sadece karşıt kavramlar değildir, aynı zamanda birbirlerine bağımlıdır. Her ikisi de birbirine zıt gibi görünse de aslında birbirini tamamlarlar ve birbirleri olmadan var olamazlar.
Çin ve tarih boyunca etkili olduğu sahalarda tıptan, astronomiye, kozmogoniden, tarıma, mühendisliğe kadar birçok alanda kullanılan temel bir ilke olmuştur. Bu kurama göre yin ve yang kutupları hiçbir zaman durgun olmazlar.
İlgili 43 soru bulundu
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir.
Siyahın içinde bulunan beyaz ve beyazın içinde bulunan siyah nokta ise zıtlıkların içinde her zaman bir ortak yan oluşunu simgeler. Yin Yang'a, iyi-kötü metaforu üzerinden bakacak olursak her kötülüğün içinde bir iyilik, her iyiliğin içinde bir kötülük olduğu felsefesi ortaya çıkar.
Teoriye göre doğadaki uyumun ayrılmaz parçası olan Yin Yang, dünyayı ve insanı açıklamanın Çincesi gibidir. Çin felsefesine göre dünya üzerinde sonsuzluktan sonra Yin ve Yang adlı zıt güçler var olarak enerjiyi temsil etmeye başlar.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Çin inanışına göre her şey hiçlikten doğar. Hiçlikten, bir meydana gelir ve bu bir de bölünerek ikiyi oluşturur. Bu ikilik karşıt kutupları ifade eder.
Öz. Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sembolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Yin; somuttu, maddeydi, ağırdı, dişi enerjisiydi. Somut ve ağır olduğu için yere doğru aktı, toprak oldu. Yang; soyuttu, işlevseldi, fonksiyoneldi, eril enerjiydi, hafifti.
Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.
Din simgesi. Beyaz arka plan üzerinde izole siyah haç silueti.
Nazara karşı korunmayı simgeler. İslamiyette en üstün kadın ve kadınlığın koruyucusu olduğuna inanılan, kadınlığın şerefi adıyla anılan Hz.Muhammed'in karısı Hatice'den olma kızı ve amcaoğlu Ali'nin karısı Fatma'nın elinin, taşıyanı her türlü kötülükten koruyacağına inanılır.
“Yin” dişi, derin ve yumuşak enerjileri temsil ederken; “Yang” eril, aktif ve güçlü enerjileri temsil eder. Yin Yoga pratiklerine Yang akışlarının da dâhil edilmesinin temel amacı, iki enerji arasında dengeli akış ve uyumu sağlamaktır[1][2].
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Her kutup, karşıtını içinde barındırır.
Yin Yang işaretinde siyahın üzerindeki beyaz nokta ve beyazın üzerindeki siyah nokta, bu ilkeyi temsil eder. Lao Tzu; Tao Te Ching'te Yin Yang sembolünün siyah kısmını, yani Yin'i pasif, gizemli ve dişil olarak tanımlar. Yang ise aktif, görünür ve eril özellikler taşır.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
İki temel enerji
Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Hinduizm, M.Ö.
Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor. Semavi dinler yukarıda bahsettiğimiz gibi tek tanrılı dinlerdir. Hıristiyanlık Musevilik ve İslam üç büyük semavi dindir.
Antik Mezopotamya
Mezopotamya, tarih boyunca birçok dinin ortaya çıktığı önemli bir coğrafi bölgedir.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri