"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
Ne Ekersen Onu Biçersin ile Eş Anlamlı Atasözleri
1- Minareyi çalan kılıfını hazırlar: Kişi yaptığı kötülüklerin bedelini er geç öder. 2- Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlu olur: Kişi bugün ne yaparsa yarın onun karşılığını görür.
"Ne ekersen onu biçersin" atasözünün anlamı: - Bir insan ne yaparsa daima onun karşılığını alır. İyilik ederse iyilik; kötülük ederse kötülük bulur.
Ne Ekersen Onu Biçersin atasözünü cümle içinde kullanalım:
İnsanlar, hayatta ne ekerlerse onu biçerler, yani ne kadar çalışırlarsa, başarıları da o kadar büyük olur.
Karma felsefesine göre ilahi irade ve kehanet de yoktur.
Karma yasasına göre başımıza gelenlerden tamamen her zaman biz sorumluyuz. Karma felsefesi, "ne ekersen onu biçersin" der. Hindistan'ın kutsal olarak kabul edilen resmi dillerinden biri olan Sanskritçede karma "eylem" anlamına da gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Ne ekersen onu biçersin? felsefesinin benzeridir. Fakat karmada Allah inancı yoktur. Karma bir ilah ya da hâkimin hüküm vermediği ilahi bir lütuf ya da ceza olmadan kişinin kendi kendini değerlendirdiği bir sistemdir.
Karma, evrenin görünmeyen yasası olarak tanımlanır. Karma anlatılırken botanik yani bitki biliminin yasaları ile örnek verilir. “Gözle görünen dünyada her aksiyon ya da hareket, bir sonuç doğurur.” yasasını hepimiz biliriz. Elma tohumu ekersek elma ağacımız olur.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü, "Fevri davranmak ve bir anlık bir öfkeyle hareket etmek kişiye zarar verir." anlamına gelir.
Cevap. El elden üstündür: insanın kendisini her zaman diğer insanlardan üstün görmek hiç de iyi bir şey değildir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Etrafında bulunanlara her zaman kötülük yapan kimseler sonunda ( kesinlikle, mutlaka ) çok büyük bir kötülük ile sonuçlanır.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Seks ve ilişki terapisti Andrew Aaron'a göre karmik ilişkiler bitmek bilmeyen ayrılıklar ve barışmalara rağmen iki tarafın da karşı koyamadığı ilişkilere deniyor. Partnerler birbirinin bir yörüngesine giriyor, bir çıkıyor. Ancak yine de birbirinden vazgeçemiyor.
Atalardan gelen karma, fiziksel, duygusal, davranışsal ve zihinsel özelliklerin ve niteliklerin, yaşadığımız pozitif ve negatif hayatın, atalarınızdan miras kaldığı ve bu özellikleri DNA'larınızda ve ruhunuzda taşıdığınız anlamına gelmektedir.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Karmanın asıl ifade etmek istediği olgu ise; zihinsel ve fiziksel sürdürülen her türlü eylemin bir sonucunun bulunmasıdır. Karma anlayışına göre ise, yapılan ya da düşünülen her eylemin sonucunda; bu yaşantıda ya da sonraki yaşantıda etki eder ve bu bir kuraldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri