Demleme sırasında çayın ve suyun miktarı önemlidir. Çay yaprakları suda rahatlıkla hareket edebilmeli ve tüm yapraklar su ile aynı zamanda buluşmalıdır. Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
İlgili 30 soru bulundu
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir. Demleme sırasında standart kalitede, klorsuz, pH oranı 7-7.5 seviyelerinde, sert olmayan paketli suların kullanılmasını öneriyoruz.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Demli çaya neden tavşan kanı denir? Demli çaya “tavşan kanı çay” denmesinin nedeninin çayın renginden ziyade bolluğundan dolayı olduğu söyleniyor. Tavşan da küçük olmasına rağmen çok bol kanlı bir hayvanmış ve avlandıktan sonra avcılar tavşanı tüm kanı aksın diye bir gün kadar bekletirlermiş.
1 çay bardağı (70 gr) şekersiz çay 0 kcal, kalori içermez. 1 büyük çay bardağı (120 gr) şekersiz çay 0 kcal, kalori içermez. 1 küçük kupa (150 gr) şekersiz çay 0 kcal, kalori içermez. 1 büyük fincan (200 gr) şekersiz çay 0 kcal, kalori içermez.
ÇAY NASIL DOĞRU KARIŞTIRILIR? Çayın doğru karıştırılması ise çay kaşığının çayın ortasında ileri ve geri hareket ettirilmesiyle sağlanır. Böylece şeker tamamen çayla bütünleşir ve çözülme tamamen gerçekleştirilmiş sayılır. Siz de şekerli çayınızı bu şekilde afiyetle ve tam anlamıyla içebilirsiniz.
Çayın demlenme süresi ortalama 12-15 dakika arasıdır. Çayı demledikten sonra, demliği çaydanlığa aralık kalacak şekilde oturtun ve 12 dakika bekleyin. Bu süre boyunca ocağın ısısıyla oynamayın. Demlenen çayı ocaktan alın ve 2 dakika dinlendirin.
İster dökme çay ister poşet çay olsun kaliteli ve lezzetli bir çay için yapmanız gereken tek şey doğru çaya ulaşmak… Bunun için de Avrupa'da çay denilince akla ilk gelen Mevlana Seylan çayını kullanmak gerekiyor. Neden Mevlana seylon çayı?
Kuru çayın üzerine sıcak su döktüğünüzde çayı haşlamış olursunuz bu da lezzetin azalmasına yol açar. Ardından çaydanlığın altına su ekleyin ve 12-15 dakika sonra çayınızı ikram edebilirsiniz. Bu arada pek çok kişi çayın yıkanıp yıkanmaması gerektiğini araştırıyor. Çayı kesinlikle yıkamayın.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
ÖNCE ÇAYI KOYMAK HAŞLAMA YAPMAYA EŞ DEĞER
İşin ustaları, önce çayın ardından kaynamış suyun konulmasını çok yanlış buluyor. Çünkü bu sayede çay demlenmiş değil, haşlanmış oluyor. Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
Uzun süren yumuşak içimli çay lezzetine demlik süzen poşet çay kullanarak da ulaşabilirsiniz. Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
İnce belli bardak şeffaftır çünkü demin ayarını görmek önemlidir. İnce belli bardakta kullanılan camın, çay kaşığının çıkardığı o tiz sesi vermesi gerekir. İnce belli çay bardağının orta kısmının ince olması alt kısmın avuç içine tam oturmasını sağlar. Böylece çayın sıcaklığını önce avuçta sonra da yürekte hissederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri