Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
Pişireceğiniz yemek her ne olursa olsun tencerenin içi asla 2/3'ünden fazla dolu olmamalıdır. Hatta kuru fasulye gibi baklagiller pişirilirken bu oran 1/2 (yarım) olarak belirlenmelidir. Tencerenin içinde yemeği pişirecek olan buhar için yeterli miktarda yer kaldığından emin olmalısınız.
Düdükten çıkan hava tamamen gittiğinde yemeğinizi ocaktan alabilirsiniz. Kapağı hemen açmayın.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
En kısık ateşte en küçük gözde sadece 5 dakika pişiriyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını alıp afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder. Düdüklü tencerede yaklaşık 25 dakika, normal pişirme tenceresinde ise 45 dakika orta boy tavuk etleriniz için yeterli olacaktır.
Düdüklü tencerede kemikli et kaç saatte pişer? Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Yemek kaynamaya başlayınca düdüğünü indirerek 25-30 dakika kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp kapağını dikkatli bir şekilde açıp servis edin. Afiyetler olsun!
Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir. Kuru fasulye genellikle etli yapılır. Et, soğan, yağ ve salçanın önceden düdüklü tencerede kavrulması gerekir.
Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havasının alınması gerekmektedir. Buhar çıkış borusundan havası tamamen gittiğinde açılmaya hazır bir hale gelebilmektedir.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Pişirilmek istenen gıda ürününün, buharın içeride kalması dolayısıyla daha hızlı haşlanmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, içeride oluşan aşırı buhar dolayısıyla hemen açılmamalıdır. Buhar çıkış borusundan buhar çıkış sesi duyulmasının ardından ocağının altı kısılmalı ve 10 dakika boyunca beklenmelidir.
Çorbalık parça tavuğu (yemek için) düdüklü tencere yerine, tencerede ve en düşük ısı da 1.5 saat haşlarsanız tadına doyamazsınız. Suyu için haşlarsanız, orta ateşte (ağırlığına göre) düdüklü tencerede 15-20 dakika arasında haşlarsınız.
Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir. Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin.
Öncelikle tavuklarımızı parçalayıp bol suda yıkıyoruz. Düdüklüye koyup üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup ağzını kapatıp kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir. Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz.
En iyi düdüklü tencere sorusunun cevabını Fissler Vitaquick Bluepoint olarak verebiliriz. Çünkü "Patlamayan düdüklü tencere hangisi?" diye sorarsanız birçok kişi Fissler cevabını verir. Kapağın doğru yerleştirilmesi için konum yardımcısına sahip olan bu düdüklü tencere, taban olarak Cookstar'ı kullanmaktadır.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri