Misafir Kısmeti İle Gelir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: misafirin geldiği evde ya yiyecek bulunur veya beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
Misafir Kısmeti İle Gelir atasözünün anlamı şudur; Geleneklerimiz ve dinimiz olan İslâm, yoldan gelmiş olana, yolcuya, misafire gerekli alakayı göstermeyi ve ikramda bulunmayı emir buyurmuştur. Bu doğrultuda evimizi gelen misafire açmalı, onu başımıza gelmiş bir yük olarak görmemeliyiz.
Türkçe dersi net cevapları [1] Türkler inanırlar ki konuk, ev sahibine fazla bir gider yüklemez. Allah, konuğun yediğinden kat ve kat daha fazlasını, konuk ağırlıyor diye,ev sahibine verir.
[1] Ev sahibi konuğu yük saymaz. Konuğun geldiği o evde yiyecek bulunur; ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
Misafir on kısmetle gelir birini yer dokuzunu bırakır atasözü, gelen misafirlerin ev sahibine külfet olmayacağı, aksine o evin bereketini arttıracağı anlamına gelmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
MİSAFİR ON RIZIKLA GELİR, BİRİNİ YER DOKUZUNU O EVE BIRAKIR.. Misafire ikram etmek, güzelce ağırlamak gerekir. kısmetle gelir, birini yer, dokuzunu bırakır) demişlerdir.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Baykuşun Kısmeti Ayağına Gelir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: Tanrı hiçbir canlıyı aç bırakmaz, kımıldamadan duran baykuşun rızkını bile önüne koyar.
[1] Talihi açılmak. [2] İstediği bir şeyi hiç zahmet çekmeden elde etmek.
Kısmeti kapanmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kazancı azalmak. kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmamak.
Atasözü [1] Bir şey elde etmek için çalışan kimseye Tanrı neyi kısmet etmişse onu verir.
Kısmeti açılmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kazancı artmak, bolluğa ermek. kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmak.
Sözlükte kısmet, evlenme talihi olarak da ifade edilebilir. Tanrı'nın her kişiye uygun gördüğü yaşama durumu da kısmet olarak bilinir. Evlenme talihi anlamında kullanılmakta olan bir kavramdır. Kısmet, olayların olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına bağlı olarak tevekkül edilmesi durumu olarak da bilinmektedir.
"Misâfırlik üç gündür. Bundan fazlası sadakadır. Misafirin, ev sâhibini sıkıntıya sokuncaya kadar yanında kalması hoş değildir." (Buhari, Edeb 85). Bu hadise göre evimizden çıktığımız an hangi evde konaklarsak konaklayalım üç günü geçmemeye dikkat edilmesi gerektiğini anlıyorum.
Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101).
Nitekim bir hadisinde Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştu: "Misafiri bir gece ağırlamak her Müslüman'ın üzerine düşen bir görevdir. Bir kimse bir Müslüman'ın evinin önünde sabahlarsa bu kimseye ikram etmek o ev sahibinin üzerine bir borçtur.
Baykuşun Kısmeti Ayağına Gelir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Allah kimseyi aç bırakmaz, herkesin rızkını verir. Bu yüzden de hiç kıpırdamadan hareketsiz bir şekilde duran baykuş bile aç kalmaz. Eğer ki insan aç kalır da açlıktan bitkin bir hale düşerse bile, bir şekilde karşısına karnını doyuracak bir şeyler çıkar.
[1] Kısmet, durup dururken kişinin ayağına gelmez, çalışmakla elde edilir. Çalışmayanın kısmeti olmaz.
Atasözü [1] Allah hiçbir canlıyı aç bırakmaz. Kımıldamadan duran baykuşun rızkını bile önüne koyar.
[1] Yazın çalışmayan kışın ne odun, ne kömür, ne de yiyecek bulur. Gençliğinde kazanç sağlamamış olan da ihtiyarlığında perişan olur.
Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var; insanların zor ve büyük işleri tek başına yapamayacağını, fakat yardım aldığı takdirde başarı sağlanacağını anlatan bir atasözüdür.
Toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kişiler kıskanılır, eleştiri ve saldırılara maruz kalır.
MUM (ÇIRA) DİBİNE IŞIK VERMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir kimse, başkalarına bol bol yaptığı yardımı kendi yakınlarına yapmaz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Rüyada misafir ağırladığını görmek bazı rüya yorumcularına göre yeni kalabalıklara karışmaya, yolculuğa, yeni bir ortamda yeni insanlarla tanışmaya dalalettir. Rüyada misafir ağırlamak dostlarla birlikte vakit geçirmeye, rüya sahibinin sevdiği ve sevildiği insanları göreceğine işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri