Meşe Balı, Meşe ağacında bulunan genç palamutlarda bulunan sıvının arılar tarafından bala dönüştürülmesiyle elde edilmektedir. Genç palamutların çıkmasıyla başlayan salgı üretimi temmuz ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. Meşe balı hasadı yaz ayının sonlarına doğru gerçekleşir.
Arıların sıvıyı emerek enzimlerle birlikte bala dönüştürmesiyle meşe balı elde edilir. Bahar aylarında çiçek açan meşe ağaçları, bu dönemde bal üretimi için uygundur. Yaz aylarının sonunda ise bal hasadı yapılır. Faydalı özellikleriyle öne çıkan meşe balı aromatik lezzetini de tüketicilere sunuyor.
Bal özlerinden yola çıkan arıların bizlere sunduğu meşe balı, yüzyıllardır dünya kültürlerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Meşe balı, enflamasyonla savaşan ve bağışıklığı artıran antioksidan özelliklere sahiptir. Balın boğaz ağrısını yatıştırma ve öksürüğü azaltma yeteneği herkes tarafından bilinmektedir.
Günde 2 kez birer yemek kaşığı tüketilmesi önerilir. Bir su bardağı ılık su içerisine karıştırılıp içildiği taktirde hızlı bir şekilde kana karışarak olumlu etki gösterir. Polen içermediği için polen alerjisi olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. 12 aydan küçük çocukların tüketmesi önerilmez.
Temmuz - ağustos aylarında üretilen ve arıların meşe ağaçlarının salgılarından yaptığı Kırklareli Meşe Balı daha koyu ve kırmızılığa doğru kayan rengi ile kolayca ayırt edilir. Tadı pekmezi andırır. Düşük miktarda polen içerdiği için kolay kristalize olmadığından herhangi bir ısıl işlem uygulanmaz.
İlgili 23 soru bulundu
· Meşe (Salgı Balı) çiçek balına göre daha koyu bir renge sahiptir. · Akışkanlığı oldukça zayıf bir baldır. · Meşe balının kendine özgü aromatik güzel bir kokusu vardır. Arıların meşe ağaçlarında bulunan palamutlardan aldığı enzim nedeniyle yoğun bir meşe ağacı kokusu bulunmaktadır.
Satımız her ürün Organik olduğu için Meşe balımız zamanla doğal olarak donma gösterebilir. Bu donma kesinlikle şekerli olduğuna veya koruyucu içerdiği anlamına gelmemektedir. Tam aksine doğal, koruyucu içermeyen bal zamanla kristalleşir ki bu göstergede Balın Ham bal olduğunu gösterir.
Meşe balını kahvaltı sofralarınızda güvenle tükebilirsiniz.
Kırklareli ili, meşe ormanlarının yoğun olarak bulunduğu Istranca (Yıldız) Dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Trakya Bölgesinde üretimi yapılan Meşe Balı %80-85 oranında ilimiz sınırları içerisinde üretilmektedir.
Meşe balı, Istranca Bölgesinde yetişen Macar Meşesi türü olan freynetto meşe ağacından elde edilen salgı balıdır. Ülkemizde son dönemlerde popüler olmaya başlayan meşe balı, Amerika'da ve Avrupa'da “oak honey” oldukça fazla tüketilen gıda ürünlerinden biridir.
"Meşe Balı”, meşe ağacının canlı kısımlarının salgılarından veya canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin -Hemiptera- salgılarından elde edilen çok değerli bir salgı balıdır.
Çocuklarda Bal Tüketimi
Meşe balını şeker yerine kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun öğünlerine meşe balını dahil etmek, yaşama sağlıkla başlamasının harika bir yoludur. Bal çoğunlukla herkes tarafından sevilen bir besindir. Tatlı olmasından dolayı çocukların rahat bir şekilde tüketebilmesini sağlar.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
Kestane balı reflü ve ülser nedeniyle oluşan mide yanmasına karşı etkilidir.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri