Ne tadı var ne tuzu DEYİMİ AÇIKLAMASI Hoşa gidecek, zevk alınacak, beğenilecek bir şey değil.
Tadı tuzu kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eski zevk veren yanı kalmamak, yavanlaşmak, güzel ve çekici durumu ortadan kalkmak. “İşlerimizin artık tadı tuzu kalmadı.”
[1] Kişinin bir işte küçük de olsa bir emeğinin olması.
Kırılıp parçalanmak, çok küçük parçalara ayrılmak, paramparça olmak.
Tuzun bağlayıcı, vefayı temsil eden ve insan ilişkilerinde sadık olmayı sağlayan manevi gücü vardır. Türklerin ortak bilincinde bu özellikleriyle yer alan tuz, anlatılarda özellikle vefayı sembolize etmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Mevlana iki türlü gıdadan söz eder. Manevi gıdanın Tanrı ruhu olduğunu belirtir, ancak Allah'ın verdiği nimetlere şükretmenin de kudreti arttırdığını belirtir. Tekkelerde sofraya ilk olarak tuz, ekmek, ve su getirilirdi. Tuz, dengeyi simgelerdi, aynı zamanda ve adalet faziletin işaretiydi.
Balık İstifi Deyiminin Anlamı (TDK)
Sıkışık ve dar olan alanlarda bulunan eşyalar ya da insanlar için kullanılan bir ifadedir. Balıklar tutuldukları zaman belli bir sıra güdülmeden istif şekilde tutulurlar. Sıkışık durumlarda da bu deyim kullanılarak durumun ne kadar kötü olduğu anlatılmak istenir.
Eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş olan bu sözlerden birisi de ne pahasına olursa olsun deyimidir. Bu deyim her şekilde sıkıntıyı göze alarak manasında kullanılmaktadır.
Basit ve küçük bir olayı büyüterek mesele haline getirmek pireyi deve yapmak deyimi karşılığını vermektedir. Bir olayı abartmak veya gereksiz yere uzatmak da pireyi deve yapmak deyimi üzerinden ele alınır ve kullanılır.
İki Dirhem Bir Çekirdek Olmak, çok şık giyinmek ve zarif olmak anlamına gelir. Eskiden, altın hassas terazilerde tartılırdı. Osmanlı döneminde en kıymetli altının toplam ağırlığı ise iki dirhem ve bir çekirdeğe eşitti.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
[1] Taşınması kolay, kendisi kıymetli eşya. [2] Değerli, kıymetli eşya, takı, her türlü mücevherat.
Gönül okşamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini hoş bir davranış ve sözle sevindirmek.“Gönlünü okşamak mı istiyorsun, bir gül uzat ona.”
Az Olsun, Uz (Öz) Olsun Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yaptığınız iş, edindiğiniz şey az olabilir ancak temiz ve iyi olmalıdır.
Korktuğu başına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
Burnundan kıl aldırmamak huysuz, aksi, dediğim dedik ve eleştiriye tahammül edemeyen kimseler için kullanılan bir söz kalıbıdır.
Ekmek kapısı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çalışıp para kazanılan, geçim sağlayan iş yeri.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
B.
özelliğiyle yaşamın önemli bir parçası olan tuzun İslami kültürdeki yerini şöyle tasnif edebiliriz: 1. Tuz, yaşamın denge unsurudur. 2. Dinde şükür vesilesi bir nimettir. 3. Gıda maddesidir.
TUZ EKMEK HAKKINI BİLMEYEN KÖR OLUR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İyiliğini gördüğü, ekmeğini yediği kimseye karşı saygısızlık ve hainlik eden kişinin sonu iyi olmaz. Kaymağı Seven Mandayı Yanında Taşır atasözünün anlamı demek?
Rüyada tuz vermek, bekar kişiler için evlilik ve para anlamına gelir. Borcu olanlar için bir yerden gelecek paraya delalettir. Rüyasında birisine tuz verdiğini görmek, hileli işe girişmek manasına gelir. Kişi rüyasında tuz verdiğini görüyorsa, yakın tanıdığı birisiyle sıkıntı çekmek manasına gelir.
Gölge düşürmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyin önemini ve değerini azaltacak, ününü düşürecek işler yapmak.
Ayağını çekmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sık sık gittiği bir yere artık uğramaz olmak, ilgiyi kesmek.
Başına iş açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zor, zorunlu bir işe kendi isteğiyle girişmek.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri