1900lü yılların başı – “ne üretirsem satarım” anlayışı hakimdir. Temel sorun üretim, tüketici ikinci plandadır. Dağıtım ve maliyetlerin düşürülmesine odaklanılıyor.
“ne üretirsem onu satarım (SATILIR)” anlayışı hakimdir.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Üretim Anlayışı Üretim Anlayışı yaklaşımı 1800 yılların sonlarında ortaya çıkmıştır. 1929 talep yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan Büyük Buhrana kadar varlığını sürdürmüştür. Bu dönemde talep arz edilen miktardan fazla olduğu için şirketler üretime odaklanmışlardır.
Üretilen her ürünün mutlaka satılacağı; yani “ne üretirsem onu satarım” düşüncesinin hâkim olduğu bu anlayışta işletmeler ağırlıklı olarak, birim başına düşük maliyetli, büyük ölçekli üretime önem vermektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Modern pazarlama yönetimi yaklaşımı, uzun bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç, ürün anlayışı dönemi ve üretim dönemi (1900-1930), satış anlayışı dönemi (1930-1950), pazarlama anlayışı dönemi (1950-1990) ve toplumsal pazarlama dönemi olmak üzere 5 ayrı dönem olarak ele alınabilir.
Yaklaşık 1920-1950 yılları arasında sıkça kullanılan ve klasik pazarlama anlayışı da denilen satış anlayışının merkezinde ürün bulunmaktadır. Büyük Ekonomik Kriz ekonominin temel sorununun artık, “üretmek, daha çok üreterek büyümek” olmayıp, üretilenin satılması olduğu bir dönemi başlatmıştır.
Modern Pazarlama Anlayışı
Modern Pazarlama “ Ne üretirsem onu satarım.” Yerine “ Satılabilen üretilir” , “ Müşteri Veliniyetimizdir” , “Müşteri kraldır” görüşleri temel alınmaktadır. Satış anlayışının aksine modern pazarlama anlayışı dışardan içeriye doğru bir bakış açısına sahiptir.
1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
Kısa dönem mikroekonomide ve makroekonomide farklı anlamlar ifade etmektedir. Mikroekonomik anlamda üretici bir firma açısından kısa dönem üretim faktörlerinden yani girdilerinden en az birinin sabit olduğu, diğerlerinin değiştirilebileceği uzunluktaki üretim periyodudur.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır. Tüketicilere önem vermeksizin kısa süreli satışları gerçekleştirme yolunda müşteri kazanmaya çaba harcar.
Satışa yönelik pazarlama düşüncesini benimseyen işletmeler, ürünlerin satın alındığı değil, satıldığı kanısındadırlar. Bir işletme için en zor iş, üretilen ürünleri satmaktır. Bu durumda her türlü tutundurma faaliyeti yapılarak müşteriler satın almaya özendirilir.
1. Üretim Anlayışı Üretim anlayışını tanımlayan en önemli cümle ne üretirsem onu satarım anlayışıdır. Bu süreçte üreticiler her arz kendi talebini yaratır görüşüyle ürün/hizmet geliştirmeye odaklanmışlardır.
1.Giriş / Tanıtma Süreci
Bu aşama ürün yaşam döngüsünün temelini oluşturmaktadır. İlk aşama olarak kabul edilen bu süreç, ürünün müşteri ile buluşmasındaki en önemli temastır.
Modern pazarlama kavramı veya anlayışının temel görevi öncelikle hedef pazarların istek ve ihtiyaçlarını saptamak bütünleşik pazarlama araçlarından yararlanarak alıcıları tatmin etmek ve bu tatmine dayanarak uzun dönemli kâr elde etmektir.
Modern pazarlama anlayışı, müşteri odaklı yaklaşımı sayesinde, hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarını daha iyi tespit ederek, onlara uygun hizmet ve ürün sunumu sağlar. Bu sayede, potansiyel müşteriler, sadık hedef kitleler haline gelir ve firma için daha uzun süreli işbirlikleri sağlanabilir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama kavram ve anlayışı, pazarlamayı bir fonksiyondan ziyade felsefe olarak görmektedir. Pazarlama bu anlayış çerçevesinde bir iş felsefesi olarak 1850'li yıllardan beri gelişimini sürdürmektedir.
Üretim odaklı pazarlama döneminde;
Bu dönemde, talebin arzdan fazla olması her durumda olduğu gibi üreticiler tamamen üretime odaklanmışlardır.
Pazarlama ilk olarak 1450'de yazılı reklam kavramının meydana çıkmasıyla başladı. Aynı yıl Gutenburg “movable type” seri baskı makinesini icadı etti. 1730'de ilk dergi çıktı ve ilk reklam yayımlandı. 1839'de ilk poster reklamlar yapılmaya başladı.
Üretim Yaklaşımı
Tüketicilerin bütçelerine göre ürünleri satın alacakları yaklaşımına göre hareket eden üretim yaklaşımında pazarlamanın amacı üretimi iyileştirme ve dağıtım sisteminin etkin olarak işleyişinin sağlanmasıdır.
Geleneksel pazarlama, kitle pazarlaması olarak adlandırılabilir ve televizyon, radyo, gazete, broşürler gibi kitlelere ulaşan araçlar aracılığı ile reklam kampanyaları düzenlenir. Bu yöntemlerle yerel kitleyi belirleme ve basit, sade bir dil tercih edilerek her kesime ulaşma hedeflenir.
Pazarlamanın tarihsel gelişimi, tarihsel süreç içerisinde çeşitli aşamalara ayrılır. İlk aşama, üretim odaklı pazarlama anlayışıdır. Bu aşama, sanayi devrimi ile birlikte başlamış ve 1920'lere kadar sürmüştür. Üretim odaklı pazarlama anlayışı, şirketleri üretim sürecine odaklanmaya teşvik etmiştir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri