En sık sorulan sorular arasında boyun fıtığından ameliyat olmaz isem felç olurmuşum sorusudur. Tıp literatüründe boyun fıtıklarının ancak % de 1 'i ameliyatlıktır. Maalesef her boyun fıtığına felç olursun, acil ameliyat olmalısın önerisi alışkanlık haline gelmiş, bu durum hastalarda endişe ve korku nedeni olmuştur.
Yanlış: Bel fıtığı ameliyatı olursam felç kalırım
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halit Çavuşoğlu günümüzde bel fıtığı tedavisinde 'mikrocerrahi tekniği' uygulandığını belirterek, “Bu teknik doğru yapıldığı takdirde felç riski olmuyor.
Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı ameliyatı riski var mıdır? Bütün ameliyatlarda bir risk söz konusudur. Boyun fıtığı ameliyatında da ameliyatın doğası gereği az da olsa risk vardır. Boynun ön tarafından ve boynun arka tarafından yapılan cerrahiye göre değişmektedir.
Bel fıtığı nedeniyle bacakları kullanamama gibi sorunlar kendini göstermeye başlarken ilerleyen fıtıkta felç riski oldukça fazladır. Bu nedenle yukarıda saydığım şikâyetlerden birini yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir beyin-sinir ve omurilik cerrahisine başvurmanızı tavsiye ederim.
İlgili 16 soru bulundu
Hasta da mevcut yaşamış olduğu ağrılardan daha şiddetli bir ağrıyla karşımıza gelir. Bu fıtık parçasını gördüğümüz zaman hastaya direkt cerrahi müdahaleyi öneririz. Yoksa bu fıtık parçası sinire vurup hasar verdiği esnada felç meydana gelebilir.
Sağ ve sol beyin inmelerinin fonksiyonel sonuçlarını araştıran çalışmalar hangi tarafın daha tehlikeli olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak. Bir başka deyişle fıtığı yok etmek. Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor. Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor.
Boyun fıtığı ameliyatının geciktirilmesi bel fıtığındakinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Boyundan aşağı felç bile olabilir. Eğer cerrah tarafından ameliyat olunması söylenmişse gecikmeden olunmalıdır.
Boyun Fıtığı Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi? Bel fıtığı ameliyatından sonra aynı bölgede nüksetme ihtimali az da olsa vardır. Ancak boyun fıtığı ameliyatından sonra aynı yerde tekrarlama olmaz. Boynun anatomik özelliğinden kaynaklanan güzel bir avantajdır.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Elektif şartlarda yapılan, yani hiçbir acil durum söz konusu olmaksızın hasta en iyi şekilde ameliyata hazırlanarak planlı şekilde en uygun zamanda yapılan fıtık onarımlarında risk çok çok düşüktür. Hayati risk pratik olarak yoktur.
Ancak son yapılan çalışmalar da göstermektedir ki felçli hastalarda iyileşme, yıllar sonra bile devam edebilir! Felçli hastalarda hızlı iyileşmek ve gelişebilecek ek sorunları önleyebilmek adına en erken dönemden itibaren fizik tedaviye başlamak gerekir.
Boyun fıtığı ameliyatı, bel fıtığı ameliyatına göre çok daha hızlı bir iyileşme dönemi gösteren ameliyattır. Boyun fıtığı hastaları ameliyatın ertesi günü bile çalışabilirler, aynı gün taburcu olabilirler. Bir haftayı geçiren hasta pek olmaz.
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir.
Boyun Fıtığında Ameliyat Gerektiren Durumlar
Başlıca iki durumda boyun fıtıklarında ameliyat seçeneği öne çıkmaktadır. Omurilik ezilmeye bağlı olarak hasarlanma belirtisi gösteriyorsa (servikal miyelopati) ve sinir kökü sıkışmasına bağlı kolda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük belirtileri (radikülopati) varsa.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Omurilik içerisinden geçerek vücudumuza yayılan sinirler boyun fıtığından dolayı tahriş olabilir. Bu durum kola yayılan ağrı dahil farklı semptomlara neden olur. Tahriş olmuş bir sinir kökü ağrıya, uyuşmaya, karıncalanmaya ve hatta kol gücünün bir kısmının kaybedilmesine neden olabilir.
“Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?” sorusuna maalesef “evet” yanıtını verebiliriz. Boyun fıtığı olan hastalar çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine dek yayılabilen baş ağrıları çekebilirler.
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü Tek ya da her iki gözde görme bozukluğu, ani görme kaybı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri