[1] Aralarında aykırılık bulunan cümleleri bağlamaya yarayan bir söz, ama, fakat, lakin, gelgelelim.
NE VAR Kİ KELİMESİNİN ANLAMI
Aralarında aykırılık bulunan cümleleri bağlamaya yarayan bir söz, ama, fakat, lakin, gelgelelim anlamına gelir. Bu kelime genellikle ne varki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ne var ki şeklinde olmalıdır.
ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
Gelgelelim sözcük grubu temel olarak, 'Ne var ki' şeklinde ifade edilir ve kullanılır. Taşımış olduğu bu anlam kapsamında amaca uygun olarak kullanılabilir. Gelgelelim Kelimesinin Anlamı Nedir? Gelgelelim kelimesinin anlamı 'ne var ki' ile aynı ifadeye sahiptir.
Genellikle hayıflanma ve serzeniş cümlelerinde kullanılan ne yazık ki kelimesi, günlük hayatta en çok kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Olumsuzluk bildiren bu kelime aynı zamanda ''yok, namevcut, bulunmuyor'' manasına da gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Aksi takdirde yazım yanlışına düşülmüş olduğu anlamına gelir. Dilimizde kalıplaşmış olan bazı kalıplar dışında ki eğer bağlaç olarak kullanılıyorsa daima ayrı yazılır. Ne var ki TDK Sözlük sayfasında da bu şekilde ifade edilmiştir. Ne var ki doğru yazılışı ki bağlacının bitişik yazılmaması şeklindedir.
maalesef, ne yazık ki.
karı§ık nitelikte bağlaçlar: belki, belkim, bilmem ki, canım, demek ki, hiç olmazsa, hiç J,üphesiz, hiç yoksa, meğer ki, meğerse, nasılsa, ne var ki, öyle ki, sadece, sanki, J,U kadar ki, J,üphesiz, ya ... veya, ya ...
Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir.
Quote by Ahmed Arif: “... Gelgelelim, Beter, bize kısmetmiş. Ölüm, böy...”
Ancak bu kelime genellikle “Varki“ şeklinde bitişik olarak yazılır. Bu nedenle “var ki” kelimesinin yazımı ile ilgili pek çok kez hataya düşülmektedir. Var ki TDK sözlüklerinde yapılan araştırmalara göre ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre pek az kelimesinin doğru yazılışı "pek az"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk hukuk sisteminde eskiden Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildikten sonra ise Cumhurbaşkanı bütün kanunları uygulamakla yetkili ve görevli olduğundan, Cumhurbaşkanı, herhangi bir kanunla ilgili olarak tüzük yerine yönetmelik çıkarabilir.
Kanuna dayanmayan, başka bir deyişle henüz kanunla düzenlenmemiş bir konuda tüzük çıkarılamaz. Tüzük, kanunların boşluğunu doldurmak amacıyla çıkarılmamaktadır. Kanunlardaki boşluklar yargı organlarınca yapılan yorumlarla doldurulur.
Direktif Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat.
Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 4.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 4'ncü şeklinde olmalıdır.
Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
Türkçede maalesef kelimesi; ne yazık ki, üzülerek söylüyorum ki anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre diğer bir ifadeyle TDK'ya göre " ilgili kelime " maalesef" olarak yazılmaktadır.
Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir. Ancak vücut beninin doğrudan bir karşılığı bulunmamaktadır. Benliği ifade eden kelime için ise 'ego' ya da 'id' kullanılabilir.
Maaş kelimesinin eş anlamları arasında, aylık sözcüğü bulunuyor. Aylık sözcüğü maaş kelimesini ifade eden bir kelimedir. İki kelime de aynı anlamı ifade ederek, cümle içerisinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri