Embriyo transferi sonrası 6.gün; embriyodan salgılanan hcg hormonunun kana karışmaya başlaması transferden sonra 6.gün belirtilerinin en önemli kısmıdır. Embriyo transferi sonrası 7-9.gün; embriyonun büyüyerek gelişimini devam ettirmesi ve hcg üretimini giderek arttırması tüp bebekte 7.gün belirtilerindendir.
Embriyo transferinin ardından bazı kadınlarda 2-3 gün, bazılarında ise 8-10 gün geçtikten sonra göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda adet dönemindekine benzeyen ağrılar, kahverengimsi lekelenmeler görülebilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gerçekleştirildikten iki hafta sonra çeşitli belirtiler oluşmaktadır. Anne adayları tedavi sürecinde test sonuçlarını öğrenmeden önce de çeşitli belirtiler gözlemler. Bunun yanı sıra özellikle iki haftadan sonraki süreçte tüp bebek tutunma belirtileri çok daha belirgindir.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz. Sonuç pozitif ise 48 saat sonra yapılacak ikinci bir beta hCG testi ile hormonun artış hızını değerlendiriyoruz.
Rahim içerisine embriyonun transfer edilişinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır, embryonun 5. Gün transfer edildiği durumda ise bu süre 10 gündür.
Tüp bebek transfer sonrası 6.gün, embriyonun rahim iç zarına ilk tutunma süreci tamamlanmaktadır, bu döneme denk gelen lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir ve bu kanamalara tutunma kanaması denilmektedir. Tutunma kanaması lekelenme şeklinde hafif düzeyde kısa süreli geçici kanamalardır.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra embriyo transfer işleminden sonra 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Sonuç negatifse tüp bebek tedavisinin tutmadığı kesin olarak anlaşılır. Tüp bebeğin tutup tutmadığı en net olarak bu şekilde anlaşılmaktadır.
Embriyonun rahime tutunma belirtileri
Kan testine kadar olan süreçte herhangi bir gebelik belirtisi olmaz. Yine bazı hastalarımızın hissettiği hafif karın ağrıları, mide bulantısı, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtiler gebelik göstergesi değildir. Embriyo transferi sonrası yerleşme kanaması beklenmez.
Embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bazı göstergeler şunlardır: Kanama veya lekelenme: Embriyo rahim iç tabakasına yerleşirken hafif kanama veya lekelenme olabilir. Bu, implantasyon kanaması olarak adlandırılır ve genellikle hafif ve kısa süreli bir kanama şeklinde ortaya çıkar.
Yedinci günde aradığımız değerler 20, 25 ,30 yani çok iyi gelirse 50 civarında.
Gebelik testi taze transfer yapılan olgularda, yumurta toplamadan 14 gün sonra yapılır. Donma çözme uygulamalarında ise transferden 9 gün sonra yapılır; çok nadiren eğer 3. gün embriyolar dondurulmuş ve çözülerek transfer edilmiş ise, çözme transferinden 11 gün sonra gebelik testi yapılır.
Sorusu merak edilmektedir. Embriyo işleminden sonra 12 gün yeterli olacaktır. Kadınlarda bu sürenin ardından mide bulantıları görülebilir. Göğüslerde şiş ve hassasiyet meydana gelebilir.
Geç tutunma, tüp bebek tedavisiyle oluşan gebelikler de dahil olmak üzere tüm gebeliklerde meydana gelebilen bir olaydır. Ancak, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için hiçbir problem meydana getirmemektedir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
HCG hormonu hem normal gebeliklerde hem de tüp bebek tedavisinde döllenme gerçekleştiği andan itibaren 7 ile 12 gün arasında kanda salgılanmaya başlar. Tüp bebek tedavisi sonrasında gebeliğin kesin olarak söylenebilmesi için HCG değeri en az 10 mlU/ml olmalıdır.
İmplantasyondan sonrasında, hCG seviyeleri yaklaşık 48 saatte bir iki katına yükselir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri