İçtiğiniz su, midenizde vücut sıcaklığına ulaştıktan sonra bağırsaklara geçer. Tam da bu nedenle su içmek için en doğru zaman yemekten yarım saat öncesidir. Yemeklerden önce su içmenin birçok faydası var ama en önemlisi tokluk hissi vermesidir. Böylece gerektiğinden fazla yiyecek tüketmenin de önüne geçmiş olursunuz.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Sabahları daha çok su için
Günlük tüketmeniz gereken miktarın güne eşit olarak bölmeyin. Sabah saatlerinde mümkün olduğunca çok içerek, akşamüstü minimuma indirerek ve gece mümkünse içmeyerek uykunuzun bölünmesini engelleyin, uyku kalitenizi olumsuz etkilemeyin.
İlgili 38 soru bulundu
Sabahları aç karnına su içmek aynı zamanda bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak fazla kilolardan kurtulmanıza da yardımcı oluyor. Ayrıca daha az açlık hissetmenizi sağlamasının yanı sıra bağırsaklarda yer alan toksinlerin vücudunuzdan atılmasına da yardım ediyor.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek.Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su içilirse, organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Yemekten önce ya da yemeğin üzerine su içilmez. Tatlı yedikten sonra su içmek şekerin yükselmesine sebep olur. Banyodan sonra su içmek, organların yaşlanmasına sebebiyet verir. Koşup yorulduktan sonra su içmek,karaciğer ve dalağın büyümesine neden olur.
3) Tuvaletten Sonra 1 Bardak Su
İçtiğiniz her bardakta su; vücudunuzu toksinlerden arındırmak için harekete geçiyor dolayısıyla siz de tuvaletin yolunu tutuyorsunuz. Tuvaletten çıktıktan sonra 1 bardak su içmeyi hatırlamak günlük almanız gereken su miktarını yakalamanıza yardımcı olacaktır.
- Yemek sırasında su içilince, mide suyu ve mide asidi oranı azalıyor. Yani mide suyu ve asidi sulanmış olduğu için hazım zorlaşıyor, gaz şikâyetleri başlıyor. Bu sebeple yemek yerken su içilmemeli. Öncesinde veya sonrasında içilmesi daha doğru.
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
Vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymak için ise uyanır uyanmaz su içmek oldukça doğru olacaktır. Ayrıca vücudunuzun çok susuz kalmasını engellemek için yatmadan önce de yarım bardak ya da bir bardak su içebilirsiniz. Bu sayede uyku sırasında kaybedeceğiniz suyu almış olursunuz.
İçtiğiniz su, midenizde vücut sıcaklığına ulaştıktan sonra bağırsaklara geçer. Tam da bu nedenle su içmek için en doğru zaman yemekten yarım saat öncesidir. Yemeklerden önce su içmenin birçok faydası var ama en önemlisi tokluk hissi vermesidir. Böylece gerektiğinden fazla yiyecek tüketmenin de önüne geçmiş olursunuz.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir. Birçok kişi gece uyku arasında 2-3 bardak su tüketebiliyor.
Soruda seninde belirttiğin gibi vebaya bulaşıcı ve hastalık yapan mikrop neden olur. Eğer içtiğin suyun içinde bu mikrop yoksa kusmadan öncede kusduktan sonrada içsen hastalığa yakalanmazsın.
Su eksikliğinin ciddi boyutlara ulaşması kişinin komaya girmesine kadar gidebilir. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” denir.
Sabah aç karnına 1 litre su içmek ve günün geri kalanında su tüketiminden kaçınmak sağlıklı bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken, gün içerisinde yeterince su tüketmeye odaklanmak ve güne su içerek başlayarak vücudun gece uykuda kaybettiği suyu geri kazanmaktır.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Hindistan'nın Ahmedabad kentindek iyaşayan Prahlad Jani adlı yaşlı bir adam, 2010 yılında yaptığı çıkış le 1940'tan beri hiçbir şey yiyip içmeden yaşadığını söyledi.
Aşırı artan su tüketimi, gece de dahil olmak üzere günde daha sık idrara çıkmaya neden olabilir. Çoğu insan günde 6 ile 8 kez idrara çıkar; ancak günde 10 defadan fazla tuvalete koşuyorsanız, bu durum muhtemelen ihtiyacınızdan çok daha fazla su içtiğinizin göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri