Nebulizatör Ne İşe Yarar? Nebulizatör sağlık alanında kullanılan medikal bir cihazdır. Ürün sayesinde astım hastaları, çeşitli maddelere alerjisi olan bireyler ve akciğer sorunları yaşayan kişiler ilaçlarını daha etkili bir şekilde kullanabilir. Ürünün iç haznesine bu doğrultuda birtakım sıvı ilaçlar yerleştirilir.
Nebulizatör, solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, hastanın burun ve boğaz bölgesine hastalığın tedavi edici ilaçlarının ulaşmasını sağlar.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Nebülizatör kullanarak küçük çocuklarda, ölçülü doz inhalere uyum sağlayamayan hastalarda ve ağır astımı olan hastalarda astım ilaçlarının etkili bir şekilde uygulanabilmesi mümkündür. Nebülizatör ile birlikte kullanılmak için hazırlanmış özel ilaç formları vardır. Bunlara nebül adı verilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Nebulizatörler sadece ilaçla değil, su veya tuzlu su ile de kullanılabilir. Bu, havayı yumuşatmayı ve kolay nefes alıp vermeyi sağlar.
Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır. Tahrişe bağlı öksürüklerde boğazdaki tahrişi azaltmak için pastiller ve boğaz spreyleri kullanılabilir.
Yeni doğan bebeklerde hırıltı olma nedenleri arasında ayrıca onların bronşlarının çok küçük olması da bulunmaktadır. Biriken balgamı atamadıklarından dolayı hırıltının çıktığı görülebilmektedir. Nebulizatör kullanılarak bebeğin balgamı atması sağlanabilmektedir.
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir. İşte bunu nedeni astım ilaçlarından nefes açıcı olanların reflüyü tetikleyici özelliğidir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. Astımda bronkokonstriksiyonu (bronşların daralması) azaltarak semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır.
Soğuk Buhar Makineleri
Soğuk buhar makineleri, bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir ve öksürüğü azaltabilir.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
Ilık bir çay ya da su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, sıcak duş almak ve buhar solumak, boğaz pastili tüketmek kuru öksürüğe neden olan kuruluğu önleyip, boğaz bölgesini ıslak tutacaktır. Kuru öksürüğü önlemek için zencefil, karabiber, bal, limon ve tarçın karışımı da tüketilebilir.
- Genellikle 3-7 gün süre ile verilir.
Nebulizatör cihazı oksijen vermez. Cihaz temel olarak içine koyulan ilacın buhar yolu ile solunmasına olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri