Sıvı yakıtlar: Sıvı yakıtlara birçok örnek vermek mümkün. Bunlar içerisinde benzin, motorin, gaz yağı, ispirto ya da biyodizel sıvı yakıt olarak bilinir. Genel olarak petrolün yeraltından çıkarılması ile beraber, özel olarak işlenmesi eşliğinde kullanılır hale getirilir.
Akaryakıt veya sıvı yakıt, genelde kinetik enerji olmak üzere mekanik enerji elde etmek için kullanılan sıvı hâldeki yakıtlar. Çoğunluğu fosil yakıt olsa da hidrojen yakıtı, etanol ve biyodizel gibi akaryakıtlar da vardır.
2. Sıvı Yakıtlar (Akaryakıtlar): Ham petrol ile fosil kömürü katranından elde edilen maddelerdir. Kömürden elde ediş maliyeti ham petrolden elde ediş maliyetinden çok daha fazladır. a) Doğal akaryakıtlar: Ham petrolün destilasyon ürünleridir. Sentez yolu ile yapılan sıvı yakıtlar.
Akaryakıt Yangınları Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
Otomobillerde 4 yakıt türü vardır. Bunlar benzin, dizel, elektrik ve LPG (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı)'dır. Ülkemizde en çok kullanılan yakıt türü araçlar; benzin, elektrik, motorin, LPG'li araçlardır.
İlgili 20 soru bulundu
Benzinin Avantajları
Benzin, Türkiye'de en çok kullanılan yakıt türleri arasında yer almaktadır. Benzinli araçların, diğer bir deyişle benzinin diğer yakıt türlerine kıyasla en büyük avantajı verimlilik açısından çok daha yüksek bir potansiyele sahip olmasıdır.
LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu ve kaynama noktası yaklaşık 0°C olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında bulunur.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır. Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katı maddelere göre daha seyrektir.
Rafine edilmemiş sıvı haldeki petrole ham petrol, yarı katı ve katı halde bulunan, ağır hidrokarbon ve katrandan oluşan petrole ise asfalt, zift, katran ve benzeri isimler verilir.
Sıvı yakıtlar genel olarak ham petrolün damıtılması ile elde edilirler.
Sıvı yakıtların motor yakıtı olarak tercih edilmelerinin sebepleri; ➢ Birim gram başına verdikleri enerji çok yüksektir. ➢ Yakıt içerisindeki kimyasal enerji hızlı bir şekilde ısı enerjisine dönüşür. ➢ Hava ile kolayca karışabilir. ➢ Kolay taşınır ve depolanır.
Gaz yağı ya da taş yağı (İngilizce: lamp oil, kerosene, veya paraffin), rafinerilerde benzinden sonra elde edilen teknik ve endüstriyel adıyla kerosen denilen bir sıvı yakıttır.
Petrol gibi fosil bir yakıt değildir. Genel olarak, bitkisel yağdan veya hayvansal yağdan elde edilir. Biyodizel, CO2 nötrdür. Kaloriferlerin ısıtılmasında, motor ve makine yağı olarak, jeneratörlerde, seracılıkta, çömlekçilik ve madencilik gibi alanlarda yararlanılır.
Doğada kendiliğinden bulunan doğal katı yakıtlar şunlardır; antrasit, taş kömürü, linyit ve odundur. Yapay olarak elde edilen katı türleri ise, kok kömürü ve odun kömürüdür. Kok kömürü, taş kömürünün yakılıp işlenmesi akabinde elde edilirken odun kömürü de odunun yakılıp işlenmesi ile elde edilir.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Sıvı yakıtlar – benzin
Ham petrolden elde edilen en önemli sıvı yakıtlar dahil: benzin, gazyağı, dizel ve ısıtma yağları.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Parfüm sıvıdır. Şişede de sıvı çıkıncada da sıvıdır.Parfümü elinize sıkın kolonya gibi olduğunu görürsünüz ve kokusu yayılır.Deodorant ise şişede sıvı ama çıkınca gazdır. Tüp içindeki gaz gibi . Parfüm ile deodorant karıştırılmamalı.
Sıvı yakıtlar: Sıvı yakıtlara birçok örnek vermek mümkün. Bunlar içerisinde benzin, motorin, gaz yağı, ispirto ya da biyodizel sıvı yakıt olarak bilinir.
LPG ve LNG arasındaki en önemli farklar; LPG'yi sıvılaştırmak için hafif basınç kullanılırken, LNG kriyojenik olarak sıvılaştırılır. LPG, tanklarda veya silindirlerde depolanır, sevk edilir ve taşınır. LNG, amaca yönelik yapılmış kriyojenik tanklarda depolanır ve sevk edilir.
Bütan, (ya da n-bütan) dört karbon atomu içeren dalsız bir bileşiktir: CH3CH2CH2CH3. İzobütan (i-bütan, 2-metilpropan) bütanın izomeridir, CH3CH(CH3)2. Normal şartlar altında bütan; aşırı yanıcı, renksiz ve kolay sıvılaşan bir gazdır.
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir. Sıvılaştırılmış likit gaz anlamına gelen lpg, performans olarak diğer türlerden düşük olmasına ve soğuk havalarda lpg kullanımına geçerken daha fazla yakıt harcamasına rağmen en düşük yakıt fiyatına sahip olması dolayısıyla çokça tercih edilir.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri