Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
ÜRETİM YETMİYOR
2021 yılında 820 bin 771 bin tona karşılık 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal eden Türkiye, ayçiçeği ithalatında ise yüzde 32.4'lük pay ile en yakın takipçisi olan ve ithalatta yüzde 27.8'lik payı bulunan 27 AB ülkesine de fark atmış durumda.
Ayçiçeği unu adı altında ham yağ getiriliyor. Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirildi. Türkiye, 2021 itibarıyla 668 bin ton ayçiçeği tohumu ve 820 bin ton ayçiçeği ham yağı ithal ederken, 461 bin ton rafine ayçiçeği yağı ihraç etti.
Ülkemizde üretilen bitkisel yağların %50'si de ayçiçeğinden elde edilmektedir. Türkiye, son 10 yılın ortalamasına göre 1,5 milyon tonluk ayçiçeği üretimi ile son on yıllık ortalaması 36 milyon ton olan dünya ayçiçeği üretiminin %4'ten fazlasını gerçekleştirmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Türkiye'de ayçiçek yağı en ucuz yerde 5 litresi 85.01 TL'ye satılırken, inanmayacaksınız ama Avrupa'daki fiyatlar bunun yarısından bile az! Almanya'da ayçiçek yağının litresi sadece 0.75 Euro. Yani, 75 cent veya yaklaşık 6.3 Lira. Almanya'da 5 litrelik ayçiçek yağını 3.25 Euro'dan (yaklaşık 28 TL) almak mümkün.
Almanya'da, Ukrayna-Rusya savaşının ardından ortaya çıkan ayçiçek yağı sıkıntısı nedeniyle marketlerdeki raflar boş kaldı. Berlin'de ayçiçek yağı krizi. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksamaların ardından birçok ülkede ayçiçek, koza ve mısır yağı sıkıntısı oluştu.
Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi.150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Türkiye yağ ithalatının yüzde 70'i Rusya ve Ukrayna'dan
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasında çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Bu nedenle giderek artan yağ açığını karşılamak için ithalat yoluna gidilmektedir. 2019/2020 döneminde kişi başına tüketim 40 kg iken yeterlilik derecesi %60,1'dir. Türkiye'nin ithalat ve ihracat verilerine bakıldığında 2020 yılı ihracatı 2,5 bin ton, ithalatı ise 1,04 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
1 milyon ton fazla üretim gerekli
Bu istatistiklerde 2020/2021 sezonu yok ancak Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil: “Bizim bu konudaki yıllık tüketimimiz yıllık 2.7 milyon ton civarında. Üretimimiz ise 1.7 milyon ton.
Ülkemizin yıllar itibariyle ayçiçeği yağı üretimi aşağıdaki tabloda görülmektedir. Son on yılın ortalaması 500 bin ton dolayında olup, tohum üretimindeki artışa paralel olarak yağ üretimimiz de son yıllarda oldukça artış göstermiş ve 700 bin ton seviyelerinde gerçekleşmiştir.
Ocak-Ağustos 2021'de Ukrayna'dan 3.09 milyon ton ayçiçek yağı ihraç edildi. İhracat miktarı 2020'nin aynı dönemine göre (4.68 milyon ton) %34 daha az olarak gerçekleşti.
Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir.
Türkiye'nin sıvıyağ sektörünün lider markası Yudum, sektöründe en çok tercih edilen ve en yaygın dağıtılan ve tüketilen markasıdır. Zeytinyağı üretimi ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başlamıştır.
Şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de başta Yudum olmak üzere birçok yağ markasının da sahibi. 1981 yılında kurulan Herfy şirketi, 1998'den bu yana Suudi Arabistan'ın en büyük şirketlerinden biri olan Savola Group bünyesinde yer alıyor.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
Ülkelerin ürün fiyatlarının listelendiği GlobalProductPrices sitesine göre Almanya'da mart ayında 1 litre yemeklik yağ fiyatı 3.050 Euro olarak belirtiliyor. 89 ülkenin yağ fiyatlarının listelendiği siteye göre Almanya yağ fiyatları sıralamasında dünyada 23. sırada yer alıyor.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi. İki ülkenin ayçiçeği ithalatında toplam payı yüzde 65,2 oldu.
Paylaşımda, 5 litrelik ayçiçek yağının 104,50 kuruş olduğu görülürken Almanya'da bir market rafından satılan ayçiçek yağı fiyatının ise 4,99 avro (55,84 TL) olduğu görüldü.
Ayçiçek yağı tüketiminin oldukça yüksek olduğu Almanya, sadece Ukrayna'dan yıllık 20 ile 30 bin ton arası ayçiçek yağı satın alıyor.
Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki zamlara ilişkin pandemide artan maliyetlere dikkat çekiliyor. Enerji fiyatlarının, artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansıdığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra yağın üretiminde kullanılan ham madde, ambalaj artışları gibi tüm bileşenlerde ciddi fiyat artışları yaşandı.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri