Böyle bir gerekçelendirme, kadın kelimesinin olumsuz bir anlam taşıdığı varsayımına dayanır. Bayan kelimesinin tercih edilmesindeki ısrar, her ne kadar inkâr edilse de nezâketten ziyâde kadın kelimesinin cinselliğe, bu anlamda kız-kadın ayrımına yaptığı göndermeden kaynaklanıyor.
Kadına cinsel özgürlüğünü tanımadan kibarlık adı altında yeni bir hitap şekli oluşturmak, onun hak ve özgürlüklerinin yanı sıra kimliğini de sınırlamak anlamına gelir. TDK'ya göre 'kadın ve kız' ayrımı söz konusu değildir. Çünkü iki cinsiyet vardır; bunlar kadın ve erkektir. Kız bir cinsiyet tanımı değildir.
2 - Kadın ve erkeğin küçük boylarına, kız ve oğlan denir. 3 - Bir erkeğe 'erkek' denildiği her durumda, kadına da 'kadın' denir. 4 - Bayan yalnızca bir hitap şeklidir. Cinsiyet yerine kullanılamaz.
Etimoloji. Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
Bayan, kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen bir saygı sözcüğüdür, bir nevi erkeklerde kullanılan "bay"ın kadınlar için olan kullanımıdır.
İlgili 41 soru bulundu
'bayan' hitabı zamirdir; 'kadın kişi' demektir. Ne sıfat, ne ad, ne de eylemdir.
erkek sözcükleri küçük damga ile başlar ve san olarak. kullanılmaz. Eşey belirtmek için "kadın" ve "erkek", san. belirtmek için ise "bay" ve "bayan" kullanılmalıdır.
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
Yeni Türkçe bay “hitap deyimi, bey” sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bay maddesine bakınız.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.
Doç. İbrahim Şahin, “Kadın kelimesi köken olarak 'Han'ın eşi' anlamına gelen 'Katun' kelimesinden gelir. Toplumda güçlü bir imajı ve duruşu olan bireyler için kullanılır. Bayan kelimesi ise köken olarak Moğolca olmakla birlikte 'zengin, dokunulmaz, kutsal' gibi anlamlar taşır.
Kadınlar genellikle kendilerini anlayan, dinleyen empati kurabilen, her an onlarla ilgilenen ve nazik bir erkekler birlikte olmak ister. Genellikle bu erkeklerin kendilerinden yaşça daha büyük olmasına dikkat ederler. Çünkü kadınlar olgun erkeklerle daha sorunsuz ve anlaşılır bir ilişki yaşayabileceklerini düşünürler.
Ayrıca dilimizde 'bayan' yerine 'hanımefendi', 'bay' yerine 'beyefendi' kelimelerinin kullanımı kişiyi daha nezih gösterir. Bir kadın olarak şahsi tercihim 'hanımefendi' diye hitap edilmesidir. 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri ise cinsiyet belirtmede kullanılır. Erkek kelimesinin geçtiği her yerde karşılığı kadındır.
Kadınların %68'ine Göre En Büyük Sorun Şiddet
Saha çalışması Haziran-Temmuz 2021 ve Ocak-Şubat 2022 tarihlerinde yapıldı. Araştırmaya göre kadın katılımcıların yarıdan fazlası toplumda yaşadıkları en büyük sorunu şiddet olarak tanımlıyor.
Saygıya, hürmete layık insan, erkek demektir; bayan da, aynı saygı ve hürmete layık olan kadın demektir.” Bakın dikkat edin, bay ve bayan için aynı saygı ve hürmete layıktırlar diyor.
damat - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça dāmād داماد “güvey, damat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *dāmātar- “düğün sahibi” biçiminden alıntıdır. Bu biçim Avestaca aynı anlama gelen zāmātar- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Bayan: Yine TDK'ya baktığımızda şöyle diyor: “isim Kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözü”. Sonraki anlamlarında “Kadın” ve “seslenme ünlemi” de var.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Güzel, alımlı, beğenilen kimseler için Hoş kelimesi kullanılmaktadır. Hoş kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir ve dilimize de Farsçadan gelmiştir. Beğenilen kimseleri anlatmak için hoş kelimesi kullanılır.
Transseksüel bireyler aslında bedensel açıdan ya erkek ya kadındırlar fakat kendilerini, bulundukları cinsiyetten başka cinsiyete ait hissederler ve olabildiğince hissettikleri cinsiyetin özelliklerine bürünürler.
ERKEK BÜYÜK OLMALIDIR
Dr. Cem Keçe (CİSED Genel Başkanı): Yaş olarak erkeğin büyük olması, iki taraf için de tercih edilen durumdur. Kadın, erkeğin güçlü, karizmatik, olgun, sahiplenici olmasını ister. Bunun için erkeğin daha büyük olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri