Kalıtım bilimin öncüsüdür. İlk önce tavşanlar üzerinde deney yaptı ama başrahip bazı ahlak kurallarının ihlal edildiğini görünce Mendel'i uyardı. Bunun üzerine Mendel, bezelye bitkilerinin (Bezelyeyi seçmesinin sebebi kolay yetişmesi, ucuz olması ve aşırı döl vermesidir.)
Bezelye bitkisi gözlenmesi kolay, yedi farklı genetik özelliğiyle üzerinde çalışmak için zengin bir bitkidir. Bir bitkinin dişi ve erkek organları, uzun ve geniş taç yapraklarının içinde bulunur böylece bitki sadece kendini dölleyebilir. Bu sayede bitkideki herhangi bir özellik nesilden nesile bozulmadan aktarılabilir.
Mendel, ünlü bilimsel yaklaşımını kullanarak, bir istatistik yöntemle, bitkilerdeki karakterlerin nesilden nesile aktarılmasını çalıştı. Çalışmaları için tüm gereksinimlerini karşılayacak bezelyeyi (Pisum sativum) seçti.
Ayrıca, bezelye çiçeğinin yapısı ve doğal tozlaşma yolu, onun kontrollü deneylerde kullanılmasını kolaylaştırmaktadır. Bezelye çiçekleri, tepecik ve başçıklar taç yaprak ile çevrili olduğundan, normalde kendinden tozlaşır.
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir.
İlgili 27 soru bulundu
Kalıtım bilimin öncüsüdür. İlk önce tavşanlar üzerinde deney yaptı ama başrahip bazı ahlak kurallarının ihlal edildiğini görünce Mendel'i uyardı. Bunun üzerine Mendel, bezelye bitkilerinin (Bezelyeyi seçmesinin sebebi kolay yetişmesi, ucuz olması ve aşırı döl vermesidir.)
Türkiye, bezelye üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Türkiye'de en çok bezelye üretimi İzmir, Adana, Hatay, Balıkesir ve Bursa'da yetiştiriliyor. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi bezelye üretiminin yapıldığı bölgeler olarak biliniyor.
Sindirim sistemi organlarından başta mide olmak üzere, bağırsak ve diğer organları da destekleyen bezelyenin faydalarını sıralayacak olursak; Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
Bezelye zararları
Bezelye, içerisinde bulunan fitik asit ve lektinler gibi anti-besinler nedeniyle besin emilimini engelleyebilir. Bu durum da bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Lektinler ayrıca, bağışıklık sisteminin ve bağırsaktaki bakteri popülasyonunun hassas dengesini bozabilir.
Sonbaharda yapılan bezelye yetiştiriciliğinde, bitkinin gelişme dönemi genellikle yağışlı döneme rastladı- ğı için sulamaya hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmaz. İlk- baharda yapılan ekimlerde iyi bir gelişme sağlayabilmek için hava ve toprak şartlarına bağlı olarak düzenli aralık- larla sulama yapılmalıdır.
Bezelyenin üstüne zehirli bir madde bulaştığını tespit eden yetkililer kısa zamanda tedaviye alınmazsa çok ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.
Baklagiller familyasının en eski bitkilerinden:
Baklagiller familyasından olan bezelyenin anayurdu konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, genel kanı bezelyenin Ortadoğu ve Orta Asya arasındaki bölgeye özgü olduğu yönünde.
Bitki fungal hastalıkları otuzdan fazla fungus türü ile bezelyede önemli zararlara neden olmaktadır. Bu hastalıklardan bezelye bitkisinin yaprak- larında, gövdesinde ve meyvelerinde enfeksiyonlara yol açan külleme (Erysiphe pisi D.C) en önemli hastalıklardan birisidir.
Kar bezelye, riboflavin , B6 vitamini, folat, magnezyum ve potasyum kaynağı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda A, C, K, tiamin ve demir vitamini kaynağıdır.
Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci – yarı erkenci bezelyeler, Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geççi bezelyeler, 15 Nisan sonrası sıcağa dayanıklı bezelyeler, Kasım – aralık ayları içerisinde de sonbahar bezelyeleri ekilebilir.
Bezelye içindeki fitik asit, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engelleyebilir. Bu nihayetinde beslenme eksikliklerine yol açabilir. Taze bezelye içinde bulunan lektinler, bağışıklık sisteminin ve bağırsaktaki bakteri popülasyonunun hassas dengesini bozabilir.
- Bir bardak çiğ bezelyenin içerisinde 58 mg C vitamini içermektedir. Bu içeriği sayesinde C vitamini gereksiniminin yüzde 65i, kadınların ise yüzde 77'sini karşılar. - B vitamini açısından oldukça zengindir. - Saç dökülmesini önler.
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Bezelye de bu yasaklı listenin başında gelen sebzelerdendir… Bezelye yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında yer alır. Ancak bilinenin aksine oldukça tok tutucu bir alternatiftir100 gramında ortalama 18 gr. protein ve 4.5 gr. lif içerir.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Yenilebilir bitki. Bazı kaynaklarda Pisum sativum adı ile geçmektedir. 10 cm ila 2 metre büyüyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri