Yaban mersini, çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerin tümü önemli besinlerle doludur. Özellikle hücre büyümesini ve doku onarımını destekleyen C vitamini bakımından yüksektirler. C vitamini ayrıca vücudunuzdaki en bol protein olan kolajen sentezini de artırır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Boy uzatma. Nişasta bilinmese de vücudun temel enerji kaynağından birisidir. Bunun yanında B vitamini, lif, demir, magnezyum ve selenyum da sağlar. Ayrıca çok önemli kalori kaynakları oldukları için özellikle çocukların hızlı gelişim sürecine girdikleri ergenlik çağında tüketimleri artırılmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Ameliyat gibi sert bir önlem almadığınız sürece, boyunuzu gerçekten belirleyen genetik ve yaşam tarzı faktörleridir. Ancak yeterince uyumamak, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri, tam boy potansiyelinize ulaşmanıza engel olabilir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Mart, nisan ve mayıs aylarında boy uzama miktarı eylül, ekim ve kasım aylarındakinden 2-2.5 kat daha fazla oluyor. Bahar, çocukların boylarının uzamasının altın mevsimi olarak nitelendiriliyor.
Fıstık, kabak çekirdeği, badem, fındık gibi kuruyemişlerde boy uzatan, vücut dokularını onarmaya yardımcı olan ve yeni dokuların oluşumunu sağlayan sağlıklı yağlar ve amino asitler bulunur. Günde 1 avuç kuruyemiş yemek boyunuzun uzamasında etkili olacaktır.
HAM ÇİKOLATA
Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla ham çikolata tüketmekte fayda var.”
Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz. Zıplamanın, ip atlamanın, basket oynamanın ve koşmanın kemik üzerinde etkisi vardır ama bu aktiviteler boyu çok fazla uzatmaz.
Süt Günde 2 bardak tüketilen süt boy uzamasına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Sütün boy uzamasını sağlayacak etkisinden faydalanmak için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına da destek verir.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
Spor, beslenme, bulunduğu çevre, iklim gibi çevresel koşullarında büyümeye etkisi vardır ancak büyümenin temelinde genetik yapısı vardır. Miadında yani gününde doğmuş bir yenidoğanın ortalama boyu 50 cm kadardır. Doğumdan sonra ilk üç ay ve ikinci üç ayda 8'er cm, üçüncü ve dördüncü üç aylarda 4 er cm uzar.
Maalesef öyle bir egzersiz yok. Sadece gelişim çağındayken spor yapmak büyüme hormonunu ve testosteronu belli bir miktarda hatta biyolojimize göre olması gereken seviyelere getirdiği için doğal uzama aşamana katkı sağlayabilir. Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır.
Ortalama bir insanın özellikle boy açısından büyümesi yaklaşık olarak 20 yaşında sonlanır. Bir diğer deyişle, 20 yaşından sonra bir insanın gözlenebilir biçimde uzaması pek olası değildir (bazı istisnalar olsa da). Leğen kemiği genişliği, boy uzunluğunun doğrudan bir sınırlayıcısıdır.
Sebze ve meyveler: Vitamin, mineral ve lif depoları olan sebze ve meyveler hem sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır hem de boy uzamasına yardımcı olur. A ve C vitamini ile folik asit alımına özellikle dikkat edilmesi gereken besin öğeleridir.
Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer? Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar.
Kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için, adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanır. Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar.
Büyük ihtimal hiç etkilemez.
İsrail'deki Hebrew Üniversitesi ve Assaf Harofeh Tıp Merkezi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma, süt içen çocukların yetişkinliklerindeki uzunluğunun içmeyenlere göre 4 santimetre daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Zıplamak teknik olarak boy uzamasına katkıda bulunmaz, fakat sürekli zıplayan birinin kalça kemikleri sürekli esneme durumunda olduğu için boy uzarken daha kolay esneyebilir, işte boy uzamasına yardımcı olan etken budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri