Boğaziçi'nin adı böylece oluşur: (Emin olmamakla birlikte) Greekçe “boos”un inek, “foros”un ise geçit anlamına geldiği yönünde bilgilere ulaşabiliyoruz. Eski Yunanca inek geçidi anlamına gelen Bosphorosus ve bugünkü İngilizcede Bosphorus adı böylelikle bügüne dek gelir.
Bu sözcük inek ya da öküz anlamına gelen βοῦς (bous) ve yol, geçit anlamlarına gelen πόρος (poros) adlarının birleştirilmesiyle türetilmişti. Öküz ya da inek geçidi anlamına gelen Bosporos adını taşıyan boğaza bu adın verilmesi Yunan mitolojisinde baştanrı Zeus'un, İo adında bir kıza âşık olması olayına dayanır.
İo, sonunda Propontis ile Karadeniz arasından geçti ve böylece İstanbul Boğazı, öküz geçidi anlamına gelen Bosphorus adını aldı ve burada Zeus'un Kafkas Dağı'nda zincirlediği Prometheus ile tanıştı.
Altın boynuz ile ilgili olan bu efsanede İo sinekten kaçarken başını sürekli sağa sola sallar. Boynuzunu oradan oraya vuran İo toprağı birbirinden ayırır ve derin yarıklar oluşturur. Bu yarıklardan birisi de Haliç'tir. Boynuzu altın renkli olduğu için Haliç'e Golden Horn (Altın Boynuz) denmiştir.
İstanbul Boğazı'na Yunan mitolojisinde 'inek geçidi' denir.
İlgili 32 soru bulundu
Eski Yunanca inek geçidi anlamına gelen Bosphorosus ve bugünkü İngilizcede Bosphorus adı böylelikle bügüne dek gelir.
Zeus'un Hera'ya aşık oluşu, Adatepe'de gerçekleşmiştir. İlyada ve Odesa Destanına göre, şu an Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Adatepe Köyünde olduğu bilinir. Bu köyün yakınında olan taşların üzerinde, Gargaran'da yer alan taşların üzerinde aşık olduğu efsaneye yazılmıştır.
Haliç (Altın Boynuz olarak da bilinir), İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul (Tarihi yarımada) ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi.
İlk çağdaki adı Altın Boynuz anlamına gelen Khrysokeras'dır. Bizanslılar, Haliç'e sadece Keras (boynuz), Osmanlılar da Constantiniye Körfezi anlamına gelen Halic-i Constantiniye demişlerdir (Sarıöz, 1996: 85).
Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Haliç, İlk Çağ'da Altın Boynuz anlamında gelen Khrysokeras adıyla anılır. Bölgenin ismi, Bizans Dönemi'nde Keras, Osmanlı Dönemi'nde ise Haliç-i Konstantiniyye ve oradan da günümüzde kullanılan Haliç ismine kavuşmuştur.
Bosphorus {özel isim}
İstanbul Boğazı {ö.i.}
Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon'u cezbeder. Poseidon, Athena'nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur ve Athena buna karşılık Medusa'nın saçlarını yılanlara dönüştürür. Ve onu lanetler. Laneti ise ''ona kim bakarsa taşa dönüşsün'' şeklinde olur.
Boğaziçi, Bizans öncesinden, Antik Yunanca Bos (Geçit) ve Poros (Öküz) sözcüklerinin bileşimi olan Bosporus (Öküz Geçidi) olarak anılmış. Halen uluslararası metinlerde Bosphorus olarak anılıyor Boğaziçi, Üniversite de öyle.
Boğaz Köprüsünün yüksekliği ve uzunluğu gibi diğer özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Boğaz Köprüsü'nün yapımını "Hochtief-Cleveland" isimli İngiliz-Alman firması üstlenmiştir.
Yer yer 800 metre genişliğe ulaşan ve deniz yatağı boyunca akan nehrin üzerinde kanallar ve şelaleler bile var. Nehrin suyu çok yüksek oranda tuzlu ve bol miktarda tortu taşıyor. İngiliz Leeds Üniversitesi uzmanları, ilk kez robot bir denizaltı aracı kullanarak deniz yataklarında bulunan kanallar üzerinde çalıştılar.
Ve bu isim İo'nun torunu Megara Kralı Byzas tarafından da bizim Haliç adıyla bildiğimiz bölgeye verilir. Taşıdığı verimlilikten dolayı taşı toprağı altın gibi görülen Haliç'in adına Batılılar tarafından bir de “Altın” eklenir ki “Altın Boynuz” adı böylece günümüze kadar ulaşır.
Haliç'in temizlenmesi için uygulamaya konulan, kayda değer ilk çalışma, Bedrettin Dalan'ın 1984-1989 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı döneminde başladı... İlk olarak Haliç'in sahil kıyıları boyunca yakın çevresinde yer alan çirkin salaş bina ve eski fabrikalar yıkıldı.
Haliç Kongre Merkezi veya eski ismiyle Karağaç Mezbahası veya Sütlüce Mezbahası, İstanbul'da kesim işlemlerinin hijyenik bir biçimde yapılmasını ve denetlenmesini sağlamak amacıyla 1923 yılında açılmıştır. Mimarı Vedat Tek'tir.
Haliç'in büyük ekseni boyunca kaya tabakasının derinliği, Haliç'in ağız kısmına doğru büyük bir eğimle alçalmakta ve 80 m kadar derinliğe ulaşmaktadır.
Günümüzdeki haliçlerin çoğu, Holosen döneminde yaklaşık 10.000-12.000 yıl önce deniz seviyesi yükselmeye başladığında nehirlerin aşındırdığı veya buzulların oyduğu vadilerin suyla dolmasıyla oluştu.
Eski inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur. Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir.
Olimpos'un 12 Tanrısı
On iki tanrı ve tanrıça şunlardır: Zeus, Hera, Afrodit, Apollon, Ares, Artemis, Athena, Demeter, Dionysos, Hephaestus, Hermes ve Poseidon.
Zeus ile Hera aynı zamanda Kronos ve Rhea'dan doğan iki öz kardeştir. Zeus, babası Kronos ile yaptığı çetin savaşı kazanarak diğer kardeşlerini Kronos'tan kurtarır ve Hera ile evlenerek tanrılar panteonunda hakimiyetini ilan eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri