Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
Antik Mısır'da doğum günü partileri krallara özeldi. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis'in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı.
Pastaya Mum Dikmenin Kökeni: Yunanlılar
Yunanlılar, Yunan mitolojisinde sembolü ay olan Avcılık ve Kır Tanrıçası Artemis'in doğum günü kutlamalarında, ay şeklinde hazırladıkları keklere ay ışığını hatırlatması nedeniyle mum eklemiştir.
Protestanlığın yaygınlaşması ile Hristiyanlarca mum dikme âdeti çoğalmıştır. İslam dünyasında da mum dikmek, tanrıya tütsü ile dilekte bulunmak putperest inanç sisteminin esası olduğundan kesinlikle yeri yoktur. Pasta Kesmek: Tatlı veya pasta kesilmesinde bir sakınca görülmemiştir.
Doğum günü kutlamalarının caiz olup olmadığı konusunda ele alınması gereken temel husus; bir kimsenin doğumunu yani yeni yaşa basacak olmanın mutluluğunu meşru ölçüler çerçevesinde paylaşmak dine uygun görülebiliyor iken yılbaşı gibi eğlence kutlamalarının farklı kültürlere benzememek açısından kutlanması caiz değildir ...
İlgili 35 soru bulundu
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
MUM ÜFLEMEK YUNAN TANRILARINA ÖZELDİ
Eski Mısır'da doğum günü partileri, kraliyet ailesine özgüydü. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama, tanrıça Artemis'in ayın altıncı gününde ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirilmesiydi.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshab-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebu Bekir de, halifeyken, Eshab-ı kiramı toplar, Resulullah efendimizin doğumundaki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Annemize hediyeler alarak sevgimizi gösterdiğimiz bu günün kutlanılmasında dinen bi sakınca yoktur. İslam'a karşı ters düşen bir durum olmadığından dolayı kutlanılması caizdir. Fakat Anneler gününü sadece bir güne mahsus olarak hatırlamak, dinimize göre tavsiye edilen bir şey değildir.
Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'i onurlandırmak için yuvarlak kekler yaparlardı. Pastanın üzerindeki yanan mumlar ayın parıltısını temsil ediyordu ve mumlardan çıkan duman göklerde yaşayan tanrılara dua ve dilekleri taşıyordu. Birçok eski kültür de dumanın duaları cennete taşıdığına inanılıyordu.
Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur. Bunun haricinde sakınca olmaz.
Yunanlılar büyük olasılıkla doğum günü kutlaması fikrini Mısırlılardan aldı, çünkü firavunların tanrı olarak tekrar doğmalarının kutlanması gibi, Yunanlılar da tanrı ve tanrıçalarını kutluyorlardı. Bazı eski kültürlere göre mumun üflenmesiyle ortaya çıkan duman aracılığıyla insanların duaları tanrılara ulaşıyordu.
Margarinin üst kısmında kalan bir parça tuvalet kağıdını iyice margarine buladıktan sonra bie çakmak ya da kibrit yardımıyla yakıyorsunuz ve mumunuz hazır oluyor.
Antik Yunan'da pasta geleneği
Eski Yunanda Tanrıça Artemis'e mumlarla donatılmış pasta sunulurdu. Artemis Ay Tanrıçası olduğu için pastalar genellikle gök cismi şeklinde yapılırdı. Antik Yunanlılar, pastanın üzerindeki mumlardan yükselen dumanın Artemis'in dileklerini duymasına yardımcı olacağına inanırlardı.
Daha pek çok hadîste, başka dinlerle ilişkisi veya sembolik değeri/fonksiyonu bulunan âdet ve uygulamaları Müslümanlara yasakladı. Bununla beraber gayri müslimlere benzeme amacı olmadan sevgililer günü, doğum günü ve evlilik günü gibi günlerde kişinin hanımına hediye almasının bir sakıncası yoktur.
Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır.
Öğretmenler gününde öğretmene hediye almak caiz midir? Dini bir niteliği yoktur bunun. Batılı olsa da onların din idrakini yansıtmamaktadır. Dolayısıyla bir menfaat gözetme veya benzeri bir zaafiyete sebebi olmadıkça verilebilir.
Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının On birinci gecesini On ikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.
Doğum günü kutlamak, ibadet değil, âdettir. Ayrıca, herkes miladi yıla göre kutlarken, hicri seneye göre kutlamak, fitneye de sebep olabileceği için miladi yıla göre kutlamakta mahzur yoktur.
Günün anlamı Sultan-ı Nevruz ve Hz.Ali hakkında muhabbet edilirdi. Gülbenkler, deyişler okunur, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler (dem ) içilerek kutlanırdı.
Diyanet'ten yılbaşı fetvası: Pasta caiz değil, içki satmak ve aracılık etmek de günah.
Mumları yanar halde bırakmayın. Odadan çıkarken mumları söndürün.
kendisine değer veren insanların hazırladığı pasta nedeniyle kendisine değer verenleri olası bir hastalıktan korumak amacıyla yapılan bir harekettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri