Duyusal oyun, bebeklikten itibaren çocuğun her türlü duyusunu tanımasını ve geliştirmesini sağlar. Tatma, koklama, görme, duyma gelişmesini de desteklemeye yardımcı olsa da en fazla dokunma duyusuna hitap etmektedir.
Çocukların duyularını kullanarak çevresini keşfetmelerini sağlar. Bu sınıftaki oyunlar; çocukların dokunma, koku, tat, işitme ve görme gibi beş temel duyusunu harekete geçirir. Ayrıca onların zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunur.
Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir.
Örneğin oyun hamuruyla oynamak, farklı kıvamlarda oyun hamuru çeşitleriyle deneyler yapmak, kumda oynamak, traş köpüğüyle oynamak hep duyusal oyunlardır.
Duyusal şişeler, çocuğun duyu entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur. Çocuğun doğduğu andan itibaren kazandığı deneyimleri anlamlandırarak kendini ifade etmesini sağlayan duyusal oyun şişeleri, kavrama yeteneğinin ortaya çıktığı günden itibaren kullanıma uygundur.
İlgili 42 soru bulundu
Duyular vücudumuzdan veya çevreden gelen bilgilerin beyin tarafından yorumlanması için beyne gönderilen uyarılardır. Beyin için gereken bilgiler beyne yalnızca duyular sayesinde ulaşmaktadır. Beynin uygun yanıt oluşturması ve uygun davranışın gerçekleştirilebilmesi için beyne sürekli duyu girdisi ulaşmaktadır.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Erken çocukluk döneminin küçük yaşlarına özgü keşfetme ve merak özelliğinden hareketle oluşturulan atölyede; beş duyu organını etkili biçimde kullanarak bütün gelişim alanlarına yönelik katkılar sağlamak esastır.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır. Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
DUYUSAL KAYIT. Çevreden gelen uyarıcılar öğrencinin duyu organlarını etkiler. Örneğin; sınıftaki öğretmenin sesi, kitaptaki sözcükler, tepegöz ya da slâyt projektörle yapılan gösteri, bilgisayarlardan alınan mesajlar, yazı tahtasındaki şemalar, diğer öğrencilerin konuşmaları vb. hepsi birer uyarıcıdır.
Duyusal yüklenme, girdilerin nitelik ve niceliğinin artması sonucu ortaya çıkan ajitas- yon, olayları yanlış algılama, yoğun anksiyete, illüzyon, oryantasyon bozukluğu, hallüsinasyon, konfüzyon gibi semptomları tanımlamaktadır (Çınar 2010; Kaçmaz 2002; Mollaoğlu 1997).
Duyusal oyun seti 18 ay ve üstü çocuklar için uygundur. Küçük parçalar boğulma tehlikesi yaratacağından 3 yaş altı çocuklar ile duyusal oyunlar yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.
Duyu & Sanat atölyelerimiz, dil kullanımı, beden egzersizleri, ritim çalışmaları, bilim, drama ve boyama ile çocukların ince motor ve kaba motor becerileri, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını ve iletişim becerilerini destekliyoruz.
Duyu Atölyesi, her yaştan çocuğa ev konforunda tasarlanmış profesyonel terapi odalarında terapi alma fırsatı sunar. Duyu Atölyesi çocukların gelişimini destekler ve ebeveynleri eğitir. Yaşam kalitesini düşüren çeşitli rahatsızlıklar yetişkin ve yaşlı bireyler için işin için çıkılmaz bir hal alabilir.
Duyu bütünlüğünü; kişinin vücudunu etkili kullanabilmesi için çevresinden ve vücudundan gelen duyusal bilgileri alması, organize etmesi ve yorumlamasını sağlayan nörolojik bir süreç olarak tanımlanır.
Sensory Profili Testi; 3-10 yaş arası çocuklara uygulanan duyu profili testidir. Çocuğun günlük yaşamında birebir iletişimde olduğu kişi (ebeveyn veya bakıcı) Duyu Profili Testi'nin toplam 125 sorusunu cevaplandırır.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
- Duyu bütünleme salıncağı, vücut farkındalığı ve motor planlama becerilerini geliştirmede etkili bir üründür. - Sallanmak ve denge unsurlarını eğlenceli bir biçimde çocuklarınıza aktarmakta ve onları mutlu etmektedir. Ürün Özellikleri; - Acrobat salıncak esnek likralı kumaştan üretilir.
Duyu bütünleme terapisinde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır.
Duyu bütünleme terapisi, 1970'lerde Ergoterapist A. Jean Ayres tarafından, duyusal işleme bozukluğu olan çocukların, duyusal bilgiyi düzenlerken yaşadığı zorlukların giderilmesi amacıyla geliştirilmiş terapidir. Ergoterapistler tarafından uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri