Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir.
Eğlencesine ya da öylesine oynanmış olsa dahi dinimizce yasaklanan şans oyunları, Müslüman kimseleri aldatma yolunda şeytanın sapladığı bir oktur. Müslümanların bu tuzaktan uzak durup kendilerini tavla, satranç, okey vb. oyundan sakındırması gerekir.
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır.
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
- Haram değildir. 4) Spor, araba yarışı, bilgi vb oyunlar yapmanın hükmü nedir? - Bunlar kumar için olmadıkça, sakınca yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla, oyun oynamak caizdir.
Bu tür oyunlar geliştirmek, bunları pazarlamak, oynamak ve bunlardan gelir elde etmek, kumar gibi taraflardan birine haksız kazanç sağlamadığı ve dinen meşru içerikler taşıdığı sürece, caizdir.
Buradan hareketle öncelikle şunu ifade edelim ki, tapınma ve Allah'ın yaratma sıfatına benzetme gibi bir amaç olmadıkça resim çizmekte, sanal dünyada karakter oluşturmakta dinen bir sakınca yoktur.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
Parasız Okey Oynamak Günah Mı? Her türlü taş ve kağıt oyununun haram olup olmama kriteri, kumar maksadıyla oynanıp oynanmamasına bağlıdır. Bir oyun kumar şeklinde oynanıyorsa kesinlikle haramdır.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Futbol oynamak ve izlemek caizdir.
Bu oyunları oynamak tahrimen mekruhtur. Devamlı oynanırsa haram olur. Oyun oynamak malayanidir, boş iştir. Görüldüğü gibi, parasız olarak ara sıra oynamak harama yakın mekruh, devamlı oynanırsa haramdır.
BİLARDO, LANGIRT, MASA TENİSİ VS. OYUNLAR. Soru: Bilardo, Langırt, masa tenisi gibi oyunları oynamak caiz midir? Cevap: Bu gibi oyunlar ibadet ve çalışma hayatını aksatmıyorsa ve maddi menfaat karşılığı oynanmıyorsa caizdir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Değerli kardeşimiz, Ticaret kastı olmaksızın bir tane indirmek dinen haram değildir.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Ancak, İslam inancına, hükümlerine ve ahlakına aykırı olan her türlü yazı, film, yayın... yazmak da yayınlamak da izlemek de başkasına tavsiye etmek de günahtır. Demek ki, her konuda olduğu gibi anime konusunda da ölçümüz, İslam dininin kurallarına uygun olup olmadığıdır; uygun değilse yapmak da izlemek de günahtır.
Canlı resmi dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde putperestlik yollarını tıkamak için yasaklama getirilmiştir. Devrimizde resim çekmek veya canlı varlıkların resmini yapmakta putperestliğe yol açmak gibi bir sakınca da yoktur.
Fotoğraf çekmek de mekân neresi olursa olsun haram değildir, günah değildir.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
- Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren: “Çalgı aletleri, bunları çalmak, satmak ya da şarkı söylemekten para kazanmak, nefsi azdıran, örneğin diri bir kadının ya da şarabın heyecan verici niteliklerini anlatan şarkılar, çalgısız dahi olsa caiz değildir.”
Değerli kardeşimiz, “Vücudum güzelleşsin, giydiğim şeyler yakışsın üstüme otursun kendimi iyi hissedeyim diye” vücut geliştirme sporu yapılabilir. Vücudu tabii olmayan şekillere sokmak ve bununla gösteri yapmak caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri