Ego Latinceden gelen bir kelimedir. Benlik, bencillik ve ben gibi anlamları karşılamaktadır. Kişinin özgüveninin ve özsaygısının meydana getirdiği iç alemi ego olarak tanımlanabilir. Kişilik ve kimlik demek de doğru bir ifade olacaktır.
Ego (yani ben), insanın kendine özgü ruhsal ve bedensel bütünlügünün, ve bunun zihinsel algılanışının genel ve soyut adıdır. Egonun yapısı gerçeklik ilkesinin baskısı altındadır, fonksiyonu ise kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesidir.
Kelime anlamı olarak benlik anlamına gelen ego, kişinin devamlı surette kendisini ortaya koyması ve kendi özelliklerini yüceltmesidir denilebilir.
Bilmenizi isterim ki egolu insan yanlış bir kullanımdır çünkü egosuz insan yoktur. Hatta ego iyi bir şeydir. Ego, id (ilkel benlik) ve süper ego ( gelişmiş benlik) arasında denge sağlar ve id'in isteklerini süper egonun şartlarına göre gerçekleştirmeye yardımcı olur.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
İlgili 38 soru bulundu
Sigmund Freud'un anlatısınca id, ego ve süperego nedir? Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Zihnin yapısal incelenmesinde ise ego (benlik), id (altbenlik), superego (üstbenlik) kavramlarını geliştirmiştir.
Narsist bireyler yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğuna sahip kişilerdir.
Egoizm, bir bireyin kendi çıkarlarını, ihtiyaçlarını ve arzularını diğer insanların çıkarlarından veya ihtiyaçlarından daha önemli tutma eğilimidir. Egoist insanlar, genellikle kendi çıkarlarına odaklanırken başkalarının ihtiyaçlarına veya isteklerine az önem verirler.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Fazlası kişilik bozukluğu olarak nitelendirilen ego, aslında psikolojik bir durumdur. Egoist kişi, kendini merkez olarak kabul ettiği bir dünya yaratır ve o dünyada kendisinden başka değerli hiç kimse yoktur. Olabildiğince kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Bu kişilerin konuşmaları çoğu zaman "ben" ile başlar.
Ego ben demektir. Bizim kültürümüzde ben, benlik, enaniyet, ene olarak geçer. Eski Türkçe'de ene, enaniyet olarak geçer. Benliğe enaniyet denir, bene ise ego denir.” dedi.
Kuruluşumuz 16 Aralık 1942 tarihinde Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi olarak kurulmuş 1950 tarihinde Otobüs İşletme İdaresinin bünyesine katılmasıyla Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi (EGO Genel Müdürlüğü) olarak Ankara'ya elektrik, havagazı (daha sonra doğalgaz) ve otobüs hizmetleri ...
3. Abonman uygulaması şehir içi hizmet veren EGO, Özel Halk Otobüsleri (ÖHO), Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA), Metro, Ankaray ve Teleferik'te geçerlidir (Tam Ankarakart 15 TL, Öğrenci Ankarakart 7,50 TL olarak uygulanan).
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
Egoist kişiler her ne kadar çevreye "kendimi seviyorum" izlenimi vermeye çalışsa da aslında kendinden nefret ederler. Egoist kişiler benmerkezcidir. Bu yüzden olabildiğince gururlu, öfkeli, kibirli ve kindar olurlar. Kötü yanlarını iyiymiş gibi göstermeye çalışmak yerine bunlarla yüzleşmelidir.
Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
"Egoizm bir davranış kalıbıdır, narsisizm ise kişilik biçimidir. Her narsist egoisttir ama her egoist narsist değildir. Herkes zaman zaman egoist olabilir ama narsisist demek için diğer kişilik özelliklerinin de kişide olması lazım" dedi.
Ego yüksekliğinin en bariz göstergesi bir insanın çok fazla ben demesi,kendisinden çok fazla bahsetmesi ve çok çabuk üste çıkmaya çalışmasıdır.Bu yaklaşım diğer insanlarda ise eziklik duygusu yaratan ve savunma psikolojisini harekete geçiren bir tepki doğurmaktadır.
İŞLEVLERİ NELERDİR? Benlik; altbenlik-benlik-üstbenlikten oluşan üçlü ruhsal yapılanmanın, tutarlılığı sağlamaya çalışan yönlendirici parçasıdır. Altbenlikten gelen dürtüsel istekleri ve korkuları düzenlerken üstbenlik yasaklarını ve ülkülerini dikkate alır.
Ego, dış dünyanın etkisi altında biçim değiştiren id'in o parçasıdır. Ego; bilinçli, önbilinçli ve bilinçsiz zihinde işlev görür. Kişiliğin gerçeklikle başa çıkmaktan sorumlu olan bileşenidir. İd'in arzularını gerçekçi ve sosyal olarak uygun yollarla tatmin etmeye çalışan gerçeklik ilkesine dayalı olarak çalışır.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri