Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.
Çok ekmek yemenin zararları gibi hiç ekmek yememenin zararları da vardır. Karbonhidrat vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinden biridir. Çölyak rahatsızlığınız yoksa ekmeği hayatınızdan tamamen çıkarmak yerine daha sağlıklı ekmek çeşitlerine yönelmeniz çok daha doğru bir karar olacaktır.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
İlgili 22 soru bulundu
Bel ve karın bölgesindeki yağlanmadan yakınanlar dikkat! Hiç ekmek yememek ve öğün atlamak sanılanın aksine zayıflatmıyor; göbeğin büyümesine neden oluyor...
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Aksine ekmek yemeden kilo verdiğinizde beraberinde bireylerde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, yeme ve davranış bozuklukları, karaciğer hastalıkları ve daha birçok sağlık problemleri gözlenmektedir. Sağlıklı, kalıcı ve kaliteli bir kilo kaybı için ekmeksiz diyet olmaz!
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ekmekten uzak durulması gerektiğini belirterek, “Morfinman gibi ekmek bağımlısısınız” dedi.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Özellikle protein ağırlıklı diyetlerde, Atkin's tarzı beslenmede, ekmeği tamamen kesmek durumunda bu sistem devreye girer ve kas kaybı başlar. Bu tür diyetlerde hızlı kilo kaybı cazip gelir çünkü 1 gr kas kaybı sonucu vücut 2,7 gram su atmış olursunuz.
Çölyaklı kişiler buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein olan glütene karşı hassastırlar. Genel popülasyonun yüzde 30'u çölyak hastalığı genini taşımaktadır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Gıda İşleme Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her bireyin ekmek gereksiniminin farklı olduğunu belirterek, "Yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4- 6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” dedi.
Çok ekmek tüketmenin sağlığa zararları nelerdir? Fazla ekmek yemekle fazla karbonhidrat yani şeker alınmış olur, bu da pankreasın aşırı çalışarak insülin üretmesini tetikler. Aşırı insülin harcanmadığında şeker yağa dönüşüp depolanır. Yani çok ekmek yemek yağlandırır.
Ekmekte görülen ve mikroorganizmaların sebep olduğu belli başlı hastalıklar Küflenme, Rope(Sünme-lif)hastalığı, Kırmızı leke hastalığı(Kanayan ekmek), Tebeşir hastalığı ve gıda zehirlenmeleridir.
bereketsiz, zurriyetsiz olanlar içinde kullanılır. büyüklerimden * "vefasız" anlamında kullanımını da duyduğum bir sözcük.
Amerikalı bilim adamları yüksek karbonhidrat tüketimine dayalı Atkins diyetinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı. New York`ta bulunan Mount Sinai Tıp Merkezi`nde yapılan araştırmaya göre zengin karbonhidrat diyeti yapanların beyninde diğer diyet yapan insanlara göre yüzde 5 civarında bir daralma gerçekleşiyor.
Ekmek içerdiği karbonhidrat yanında protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminlerİ yönünden de zengin bir gıdadır. Bu açıdan doğal ekmek, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasını sağlar. Lif alımıyla mide ve bağırsak sağlığının korunması, kabızlığın önlenmesi için ciddi bir destek sağlar.
Günde veya öğünde ne kadar ekmek yiyorsak, bu yazıdan sonra hemen yarıya indirin! 2- Ekmeğin miktarını yemek esnasında değil, yemeğe başlamadan önce belirleyin. Minik bir parça alın ve bütün yemek bitene kadar sadece onu yiyin. Minik minik lokmalar ile yemeğin sonuna kadar o ekmeği yiyin.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
Çok fazla işlenmiş besin tüketiyorsunuz
Ekmek, bisküvi, cips, kraker gibi işlenmiş tahıllar ve şeker vücutta enflamasyona, enflamasyon da göbek bölgesinde yağlanmaya yol açar. İşlenmiş, hazır gıdalar düzenli egzersiz yapsanız bile göbek yağlarınızdan kurtulmanızı zorlaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri