Vücudun en ince ve hassas deriye sahip olan bölgesi olan göz çevresi; UV ışınları nedeniyle kolayca lekelenme, kırışma ve yaşlılık belirtileri gösterebilir. Zevkine uygun olarak tercih edeceğin kaliteli bir güneş gözlüğü sayesinde hem göz sağlığını hem de göz çevresindeki cilt sağlığını kolayca koruyabilirsin.
Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada kuşkusuz en etkili iki yöntem şapka takmak ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır. İyi bir güneş gözlüğü görünen ışığı gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmelidir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneş gözlükleri, tıpkı güneş kreminin cildimizi koruduğu gibi gözlerimizi korur. Güneşin zararlı UV ışınlarına temas etmesini engeller ve daha iyi bir bakış açısı yakalamanızı sağlar. Güneşin gözünüze sağladığı tüm bu faydaların yanı sıra, bazı durumlarda bu gözlükler başınızı ağrıtabilir.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ultraviyole ışınlarına uzun dönem maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı, göz yüzeyinde ve göz kapağı cildinde iyi ya da kötü huylu kitlelere sebep olabilir. Seçilen doğru güneş gözlüğü gözlerinizi bu hastalıklardan korur.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözü korumak amacıyla kullanılan güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınların neredeyse tamamını (%99-100) engellemelidir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyebilen özellikte gözlük camları ya da kaplamalar kullanılır.
Çocuğun gözünde güneş gözlüğü olsa dahi, asla direkt olarak güneşe bakmaması gerektiği öğretilmelidir. Çünkü güneş gözlükleri gözleri direkt olarak güneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz” diye konuştu.
Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından bir tanesi de güneş gözlükleridir. Ancak güneş gözlükleri, sıradan bir aksesuardan çok daha fazlası! Her şeyden önce, güneşin yaz aylarındaki zararlı etkilerinden gözleri korumak güneş gözlüklerinin en temel işlevi.
Çünkü yüksek doz UV ışığı, gözde basit kızarıklarla başlayan (pterjium) kornea üzerinde damarsal tümör oluşumuna, katarakta, retinada hasara, hatta tümör oluşumuna kadar pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneş gözlükleri bazen sadece şıklığı tamamlayan bir aksesuar olarak düşünülür. Ancak gözlerimizi ultraviyole (UV) ışınlarından korumak, görme kalitemizi arttırmak, göze zararlı toz ve yabancı cisimlerin gelmesine engel olmak gibi özellikleri olan güneş gözlüklerinin gerekliliği artık tartışma götürmüyor.
Güneş Gözlüklerinde UV Koruma
Güneş gözlüğü camları hem UVB hem de UVA ışınlarından %100 koruma sağlamalıdır. Bazı güneş gözlüğü markalarında %100 UV koruma yerine nanometre değeri yer alır. Bu değere göre ideal koruma sağlayan lensler ise 400 nanometreye kadar UV dalga boylarını da bloke etmelidir.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Gece sürüşü sırasında polarize camlar, ışığı fazla engelleyebilir. Bu aşamada yansıma önleyici kaplamaya sahip güneş gözlüğü iyi bir seçimdir. Bu camlar, farlar ve sokak lambalarından kaynaklanan parlak ışıkların neden olduğu yansımaları azaltmaya destek olur.
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri