OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır. Tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatan bu teknoloji, izlenilen her görüntüden keyif alınmasına olanak sağlar.
OLED teknolojisiyle donatılmış cihazlar, net ve parlak bir görüntü sunar. Hem cep telefonu hem de televizyonlarda üst düzey seyir keyfini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunda oyun oynamayı seven kullanıcılar için de OLED ekran son derece verimli bir tercihtir.
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED teknolojisinin daha geleneksel bir LED/LCD monitörde bulacağınızdan temel farkı, her pikselin bağımsızca ışık yayabilmesidir. Bunun nedeni, tüm piksellerin elektrikli ışıldayan katmana veya ışık emisyonuna bağlı olmasıdır.
AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
Karanlık bir odada, OLED TV en iyi performansı gösterirken, LED TV'ler ise daha aydınlık ortamlarda OLED TV'leri gölgede bırakır. Doğrudan karşılaştırıldığında, LED TV'lerin parlaklık konusunda kesin olarak üstün olduğunu söyleyelim.
İlgili 25 soru bulundu
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
Üretim tesislerinde birçok sorunun çıktığı ve sorunlu ürünlerin atıldığı biliniyor. OLED TV'lerin ömrü ne kadar? OLED TV'lerin yıllarca dayanmasını bekleyebilirsiniz. Korea Times, 2016'da LG OLED TV'lerin 100.000 saatlik kullanım süresi sunduğunu iddia etmişti (sürekli olarak 11 yıl kullanım).
Her ne kadar günümüzdeki yeni nesil tüm iPhone'lar OLED ekran kullansa da iPhone X ve devamındaki iPhone 11 ailesinin giriş modellerinde LCD ekran kullanımı da göze çarpıyor.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur. Bunların hepsi sadece pazarlama zırvalığı da değil. Samsung'un ekranları her zaman en iyiler arasında yer alıyor.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
AMOLED ekran OLED, yani organik bir ekran türüdür. Bu tür, kullandıkları ışık kaynağı organik olduğu için bu isimle anılır. Ayrıca bu ekranların iletim katmanı ve yayıcı katmanları da organik malzemelerden üretilir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır. Tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatan bu teknoloji, izlenilen her görüntüden keyif alınmasına olanak sağlar.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Yansayi ekran (a kalite ekran) renk tonlanması orjinale göre biraz daha düşüktür fakat bunu anlamanız oldukça zordu genellikle ekranın bir çok kısmı beyaz renkte iken bunu anlayabilirsiniz dokunmatik hassasiyetinde genellikle bir farklılık olmamaktadır.
OLED, IPS LCD'den daha koyu siyahlar oluşturur ve daha iyi bir görüş açısına sahiptir. Ayrıca, OLED daha iyi bir kontrast oranına sahiptir. IPS LCD'ler grimsi resimleri veya siyah veya siyah renkli videoları görüntüler. Resimler veya videolar, LCD'de farklı bir açıdan bakıldığında daha az canlı görünür.
HD Super AMOLED, bir HD çözünürlüğü (> 1280 × 720) Süper AMOLED ekran için Samsung markasıdır.
iPhone 13 modelinin yanı sıra iPhone 13 Mini modelinin tanıtıldığını ekleyelim. iPhone 13 modeli ile aynı teknik özelliklere sahip olacak olan iPhone 13 mini, 5.4 inç büyüklüğünde 2340 x 1080 piksel çözünürlüklü OLED ekrana sahip. iPhone 13 ise 2532 x 1170 piksel çözünürlüklü 6.1 inç ekrana sahip.
iPhone 11 Pro, 2436 × 1125 piksel (458 ppi'de 2,7 megapiksel) çözünürlüğe sahip 5,85 inç (5,8 inç olarak pazarlanmaktadır) OLED ekrana sahiptir. iPhone 11 Pro Max, 2688 × 1242 piksel (458 ppi'de 3,3 megapiksel) çözünürlüğe sahip 6,46 inç (6,5 inç olarak pazarlanmaktadır) OLED ekrana sahiptir.
Bir OLED ekrana elverişsiz açılardan baktığınızda renk ve tonda küçük farklılıklar görebilirsiniz. Arka plan siyahsa ekran parlaklığı düzeyi düşükken kaydırma sırasında hafif bir bulanıklık veya renk değişikliği fark edebilirsiniz. Bunlar OLED'in özellikleridir ve normal davranışlardır.
OLED paneller IPS LCD panellere nazaran daha pahalı olmalarına karşın, çok daha kaliteli bir yapıya sahip. Özellikle ekran parlaklığı anlamında, OLED ekranlar ile IPS LCD ekranlar arasında dağlar kadar fark bulunuyor.
OLED Panellerin Tek Kaynağı LG Display
Şu an itibariyle, toplam 19 marka OLED TV üretiyor ve satıyor, ancak kullandıkları paneller tek kaynaktan geliyor: LG Display… OLED panel kullananlar arasında; LG, Skyworth, Konka ve Changhong, Sony, Toshiba ve Panasonic ve Philips gibi önde gelen markalar bulunuyor.
- Ekranı temizlediğinizde, güç kablosunu çıkarın ve yumuşak bir bezle tek bir yöne doğru silin. Eğer çok kuvvetli silerseniz, çatlak ya da hasara neden olabilir. - Elle temizlemek için, ekrana nefes verin ve silin. Sprey sıkmayın ya da ıslak bezle silmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri