Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi yemek borusunda, yutakta, akciğerlerde ciddi hasar oluşmasına neden olabilir. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları reflü hastalığının en önemli nedenlerindendir. Bunların yanında alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar da reflü oluşumuna sebep olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflü'de Kalıcı Tedavi Nasıldır? Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir. Endoskopik uygulanan tedavi yöntemleri de vardır.
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
İşlem hastaların büyük bir ekseriyetinde sorunsuz atlatılır. Anatomik komşulukları nedeniyle yemek borusu, mide, karaciğer ve dalak gibi organlar işlem alanında yer alır. Ameliyatta bu organlarda yaralanma, kanama riski oldukça nadirdir. Deneyimli serilerde %1'in altındadır.
Ancak reflü tedavi edilmediğinde özofagus (yemek borusu) kanserine kadar ilerleyebilecek ciddi bir durumdur ve zamanında müdahale gerekir.
Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermektedir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine neden olabilir.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı, asidik mide sıvısının veya yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri kaçtığında ortaya çıkan bir sindirim bozukluğudur. Astım rahatsızlığı olan kişilerde reflüye yakalanma riski daha fazladır.
Ancak yemek borusu sfinkterinin tamamen kapanmaması veya sürekli açık kalması mide içeriğinin yemek borusuna ve ağza kaçması durumu görülebilir. Bu durum boğaz ve göğüs ağrıları, mide ekşimesi veya yanması, ağza ekşi tat gelmesi gibi semptomlara yol açabilir.
Ancak nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçık da tam çalışmaz ve reflü ortaya çıkar. Bu durum üç aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66'sında, 12 aylık bebeklerin ise yüzde 10'unda görülür ve büyüdükçe kendiliğinden geçer.
Simetidine, Ranitidin, Famodin gibi H 2 reseptör antagonisti denilen ilaçların yanısıra günümüzde Omeprazol, Lansoprazol, Nexium gibi proton pomba inhibitörü denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle PPI (proton pompa inhibitörleri) kullanıldığında sorunların büyük bir kısmının ortadan kalktığı gözlenir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
'Endoskopi her reflü hastası için gerekli değil'
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Gastroözofagial reflü tanısı alan kişilerin pek çoğu ilaç kullanımına dahi gerek kalmadan, yaşam tarzını değiştirerek reflüyü kontrol altında tutabilir. Bazı hastalarda yaşam tarzının değişiminin yanı sıra ilaçlı tedavi, bazılarında ise cerrahi girişim uygulanması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri