Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa'nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği tatlı. "Salepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır. Kahramanmaraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.
Kahramanmaraş Dondurmasının en büyük özelliği üretiminde kullanılan sütün keçi sütü olmasıdır. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Daha sonra bu süte önce sahlep, ardında şeker katılır.
Maraş Dondurması sadece keçi sütü, salep ve şeker kullanılarak imal edilmektedir.
Elde edilen beyaz toz dondurmanın yapımında kullanılmaktadır. Kahramanmaraş'ın tanıtımına büyük katkı sağlayan Maraş Dondurması, ülkemiz sınırlarını aşarak tüm dünya ülkelerine yayılmış, Kahramanmaraş'ın simgesi haline gelmiştir.
Yasar Pastanesi yorumu. Kahramanmaraş'ta dondurma denince en eski ve ilk akla gelen yerdir. Trabzon caddesinin Kıbrıs meydanı tarafında. Mado cafelerin temelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa'nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği tatlı. "Salepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.
Halep'te suçlu konumunda olan Hacı Mehmet 1923 yılında Maraş'a kaçar. Burada bir dondurma dükkanı açıp, salepli dondurma yapmaya başlar. Kendisinin farkında olmadığı bir gerçek vardır: Aslında Maraşlılar daha önce ne salepli dondurma yemişlerdir, ne de dondurma.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
B vitamini yönünden zengin bir besin olan Maraş usulü dondurma, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini, hafıza, konsantrasyon, doku onarımı gibi önemli birçok işlevin yerine getirilmesini de sağlıyor.
Maraş Dondurması'nı diğer dondurmalardan ayıran özelliklerinden birinin kışın da tüketilebilmesi olduğunu söyleyen Kanbur, “Bizim süt, salep ve şekerden imal edilen dondurmamız, besleyici özelliğinden dolayı hasta etmez. Hatta hastalıkların tedavisinde kullanılır” dedi.
Gerçek Maraş Dondurmasındaki muhteşem kıvam, yoğunluk ve esneklik içinde gerçek salep olmasında kaynaklanmaktadır. Kahramanmaraş'ta yer alan Ahir Dağı'nda yetişen yabani orkidelerin kökü olan salep Maraş Dondurması'nın alamet-i farikasıdır.
Geleneksel Maraş dondurmasının yapımında süt, sahlep ve şeker kullanılmaktadır. Kullanılan sütün keçi sütü olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü Maraş dondurmasına has tadı veren en etkili faktör keven otlarıyla beslenen keçilerden sağılan sütdür.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Özel ambalajı ve şok sayesinden Maraş Dondurması ilk günkü tazeliğini ve doğallığını koruyarak erimeden 3 gün kalabiliyor.
Bir diğer iddia ise, ilk dondurmanın günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce Çin'de bulunduğudur. 1296 yılında Marko Polo'nun Çin gezisi sırasında öğrendiği buzlu içecek tariflerini beraberinde Venedik'e getirmesiyle birlikte Avrupa dondurmayla tanışır.
Dondurmanın kökeniyle ilgili bir efsaneye göre, Roma imparatoru Neron, dünyanın şarap ve balla karıştırılmış ilk sorbetini yapmak için Apenin Dağlarından buz toplamıştır. Diğer efsanelere göre dondurmanın kökeni Moğol İmparatorluğuna dayanmaktadır ve imparatorluğun sınırlarının genişlemesiyle beraber Çin'e yayılmıştır.
Saklama koşullarına uygun bir şekilde derin dondurucu ve buzlukta saklanan dondurma son tüketim tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır. Ancak dondurucudan çıkardığınız dondurmanın buz parçacıklı ve pürüzlü bir hale gelip gelmediğini de mutlaka kontrol etmelisiniz.
Önce salebi sonra da şekeri eklediğiniz sütü sakız haline gelene kadar 6 ila 8 saat karıştırın. Bir kaba aktarıp dinlendirdiğiniz ve soğuttuğunuz dondurmayı dövülmüş Antep fıstığıyla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir. Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri