Kişinin diğer kişilerle konuşurken gerilmesi, oldukça utanması, söylemek istediklerini söyleyememesi, sıklıkla yanlış anlaşılması, hayır diyememesi, eleştiriden korkması gibi problemler kendini ifade etmeyi zorlaştırır.
Kitap okumak, insanlarla daha çok diyalog kurmak, kendinizi dinleyerek zihninizin derinliklerini keşfetmek, film izlemek, müzik dinlemek… Gündelik hayatın olağan akışında yaptığınız birçok eylem, kelime haznenizi genişletmenize yardımcı olur.
Bireyin kendini ifade edememesi, karşısındaki kişi veya kişilerle doğru frekansı yakalayamamasıdır. Bireyin ağzından çıkan kelimelerin, zihninde anlatmak istedikleriyle uyuşmaması, bununla birlikte karşı tarafın zihnine de doğru bir şekilde aktarılamaması, kendini ifade etme sorunu olarak tanımlanabilir.
Aleksitimi - Duyguları İfade Edememek - YouTube. http://veritaspsikiyatri.net Aleksitimi duygulara sözcük bulamamak demektir. Bazı insanlar ne hissettiklerini anlayamaz ve duygularını dile getiremezler. Aleksitimi hali özellikle kişilerarası ilişkilerde ilteşimin duygusal boyutunu cidd ölçüde bozabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor. Duyguların oldukça önemli olduğu toplumsal yaşantıda aleksitimikler yabancı, hatta başka bir dünyadan gelmiş izlenimi verirler.
Birey kabul görmeyeceği yada yargılanacağı kaygısı ile bazen duygularını dışa vurmak yerine kontrolcü davranarak duygularını bastırır, ifade etmek istemez yada hissettiklerinden farklı olarak sekil değiştirerek ortaya koyar. Duyguları bastırmanın içsel yada çevresel faktörleri olabilir.
Kişinin diğer kişilerle konuşurken gerilmesi, oldukça utanması, söylemek istediklerini söyleyememesi, sıklıkla yanlış anlaşılması, hayır diyememesi, eleştiriden korkması gibi problemler kendini ifade etmeyi zorlaştırır.
Kendini ifade etmenin amacı, iç dünyamızdaki duygularımızı ve düşüncelerimizi dışarıya çıkararak başkalarının anlamasına ve bizi daha iyi tanımasına yardımcı olmaktır. Ayrıca, kendini ifade etme ihtiyacı, insanların zihinsel sağlığı için de önemlidir.
Tüm duygularını açıkça ifade etmesi için sabırla, konuşmasını beklemeli, ona cesaret vermeliyiz. Durumla ilgili çözüm önerilerini birlikte değerlendirmeliyiz. Ona güvendiğimizi göstermeli, cesaretlendirmeliyiz. Yaşadığı sıkıntıya duyarlı olmalı, hissettiklerini paylaşmalıyız.
İfade etmek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük yoktur. Ancak bazı kelimeler benzer anlama geldiği için eş anlamlı olarak sayabiliriz. Bu kelimelerden birisi "anlatmak"tır. Fakat aynı zamanda "belirtmek, söylemek" sözcüklerini de kabul edebiliriz.
Duyguları ifade etmek, kişinin hissettiklerini tanımlayabilmesi ve dışa vurması anlamına gelir. Bireyin hissettiği duyguyu sözlü ve sözsüz anlatabilmesidir. Korku, öfke, üzüntü, mutluluk, hayret, tiksinme gibi duyguların ifade edilme biçimleri toplumumuzun sosyal ve kültürel beklentilerine göre değişir.
En Sık Bastırılan Duygular
Genellikle başkalarının hayal kırıklığı, korku, üzüntü ve öfke gibi olumsuz duygular olarak kabul edebileceğinden korktuğumuz şeyleri bastırırız. İnsanlar genellikle neşe, sevgi ve mutluluk gibi olumlu duyguları bastırmazlar.
Şaşkınlık. İlk olarak şaşkınlık en kısa ifade süresine sahip duygudur. Kendisine dair farklı beklentiler olan ya da beklenilmeyen bir olay gerçekleştiğinde hissedilir. Bu duygu çok kısa süreli olduğu için yüzde genellikle kendisinden sonra gelen duyguyla karışmış halde ifade edilir.
Bilimsel çalışmalar, duyguları bastırmanın yüksek kortizol seviyeleriyle bir ilişkisi olduğunu ve kortizolun daha düşük bağışıklığa, toksik düşünme kalıplarına yol açtığını gösteriyor. Zamanla, tedavi edilmeyen veya fark edilmeyen stres ise diyabet riskinde artışa, hafıza sorunlarına, kaygı ve depresyona yol açabilir.
Bastırılmış öfke en sıklıkla boğazda, göğüste ve karında depolanır. Öfkeyi oralardan çıkarıp uzaklaştırmada yüksek sesle haykırmak yararlıdır. Bunu, etrafı rahatsız etmeden, açık havada, arabanızda veya konserlere giderek yapabilirsiniz.
K E R E M ✓: "Ne zaman birine duygularını belli edersen o zaman onu kaybedersin." (11.22.63) - 1000Kitap.
Bastırmak; yaşamak istemediğin bir hayatı yaşamaktır. Olmak istemediğin kişiye dönüşmek, yapmak istemediğin şeyleri yapmak, yavaş yavaş intihar etmek, kendi kendini yok etmek bastırmanın sonucudur. Psikolojik problemlerin belki de yüzde 90'ı duyguların bastırılması sonucunda ortaya çıkıyor.
Duyumların ve duyguların ağır basması, aşırı bir biçimde insanı etkilemesi durumudur. Duygusallık denildiğinde öfke, hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut gibi duyguların yoğun deneyimlenmesini ve hayata dair kararların verilmesinde duyguların yönlendirmesinde olmayı anlayabiliriz.
Bu çalışmanın 27 maddesi şöyledir: hayranlık, tapınma, estetik beğeni, eğlenme, kaygı, korku, beceriksizlik, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık, özlem, iğrenme, empatik acı, büyülenme, kıskançlık, heyecan, korku, dehşet, ilgi, neşe, özlem, romantizm, hüzün, doyum, cinsel istek, sempati ve zafer.
Yaşamın erken dönemlerinde kaynaklarımız tehditle savaşmak için yeterli değildir. Bağımlı olduğumuz, bizden güçlü olan fakat ihtiyaçlarımızı karşılayamayan bakım verenlerimizle bir arada kalabilmemizin yolu duygusal olarak tehditten kaçmak, donmak (hissizleşmek) ve bakım verenlerimizi takip etmektir.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri