Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
Kıskanç kişilerin, sevilmeye aşırı bir ihtiyaçları vardır ve yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygularıyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini kimseyle paylaşmasını istemezler. Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır.
Kıskançlıkla baş edebilmek için kendinize güvenin, kendinize olan güveninizi arttırın, bu konuda eğitimler alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Kıskançlığı yenmek zordur ve zaman alır. Kendinize zaman tanıyın. Her zaman sizden daha başarılı insanlar olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Hasetin aksine kıskançlıkta üç kişilik (ödipal) bir yapı vardır: Kıskanan kişi, kıskanılan kişi ve bir rakip (Parrott 16). Psikanalitik teoriye göre de kıskançlığın temelinde ödipal çatışma yatar ve kıskançlık, temel nesneyle özel bir ilişki kurma isteğine dayanır (Freud, 221; Klein 23).
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir.
Kıskançlığın imrenmek, özenmek ve haset etmek gibi duygularla benzer noktaları olsa da farklı olarak bir ruhsal sorun ya da hastalık belirtisi olabilmektedir.
Çocuklarda Kıskançlık
Çocuklarda önce sahiplenme duygusu gelişir arkasından kıskançlık gelir. Yaş olarak, dokuz aylık bir bebek kıskanmayacak kadar küçük olup, bir yaşındaki bebek bazen kıskanabilir, bir buçuk yaşındaki bebek ise tam anlamıyla kıskanır.
Kıskançlık Tedavi Gerektirebilir
Kıskançlık tehlikeli boyutlara varabilmektedir. Eşinin telefonlarını dinlemek, takip etmek, eve gelince perdeleri, yatak odasını ve banyoyu kontrol etmek, her anlattığı şeyin altında bir anlam aramak kıskançlığın tehlikeli boyutudur ve tedavi edilmesi gereken bir davranış bozukluğudur.
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah kıskançtır, mü'min de kıskançtır. Allah'ın kıskanması, mü'minin Allah'ın haram ettiği şeyi yapmasıdır. Hadis: Resulullah (sav)'ı işittim, şöyle diyordu: “Allah'dan daha kıskanç kimse yoktur.
Kıskançlık; rekabet, başarı, güç, kazanç, beklenti, yokluk ve yoksunluk içeren her tülü durum karşısında kişiye, olaya ve o anki sürece gösterilen duygusal bir tepkidir. Bu davranış, kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiği gibi zamana, mekana ve yaşa göre de değişkenlik gösterir.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlık genetik olduğu kadar anne ve babadan öğrenilmiş davranışlar olarak çocuklarlarda da ortaya çıkar. Kıskanç çocuklar tek evlat olmanın avantajını kullanabilmek için kardeşlerini öldürmeye bile kalkar.
Kıskançlık doğuştan değildir
Kıskançlık doğuştan gelen bir davranış değildir, ergenlikle başlayan ve yaşlılığa kadar uzanan süreçte devam ediyor. Sevgili ya da eş kıskanılmaya başlanır. Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir.
Othello sendromu, kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilen sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da adlandırılır.
Eğer kıskançlık bir paranoya halini aldıysa, kıskanılan kişinin hayatını kısıtlamaya ve zorlaştırmaya başladıysa bir bozukluğu yansıtabilir. Böyle bir durumda kıskanan aşırı kontrole, güvenmemeye, itham etmeye, senaryolar yazmaya başlar.
Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir. Ancak bunu birçok kişi sevginin, aşkın olmaması olarak yorumlayabilir. Gerçekten de hiç kıskançlığın olmadığı ilişkilerin bir kısmında, kişinin eşine-sevgilisine ilgisinin olmaması gözlemlenebilir.
Kıskançlık ilişkiyi bitirme ihtimali yaratır ve ilişkide çiftler çözümü için birlikte hareket etmezlerse kıskançlık ilişkiyi yüksek ihtimalle bitirir. Çoğu zaman ilişki bitmediği durumlarda da kopma, soğuma ve ilişkide uzaklaşma şekline paylaşımı ve yakınlığı azaltabilecek etkiler oluşturur.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Hiç kıskanmamak normal mi? Hiç kıskanmamak insan doğasına aykırı bir davranış modelidir. Ancak kişinin ruhsal anlamda fazlasıyla olgunlaştığı kanısı hakimse, halk arasında ermiş dediğimiz, normal kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri