Sarımsakları soyup yıkayalım, güveç kabının içine yerleştirelim. Üzerine istediğiniz miktarda tuz ve pul biber serpiştirin (damak zevkinize göre, ben 1 tatlı kaşığı koydum). Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup önceden ısıtılmış 180 derecede fırına yaklaşık 15dk pişirin. Sıcak servis edelim.
SARIMSAK NASIL KÖZLENİR? Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kağıdın serildiği fırın tepsisine konur ve 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir.
Sarımsakların taneleyip yıkıyoruz, folyo yada yağlı kağıda tereyağını bırakıp, üzerine sarımsakları ve baharatları ilave edip, harmanlıyoruz ve 200 derece fırında 20 ila 25 dakika fırınlıyoruz.
Zeytinyağı ekleyin (bol miktarda zeytinyağı iyidir) ve altın rengi görünene kadar 30 ° F (35 ° F) sıcaklıkta 350-175 dakika pişirin. Kavrulmuş sarımsak kokusunu da alabileceksiniz.
Fırında Sarımsak Tarifi Nasıl Yapılır? Bütün sarımsağın başını biraz kesin (resimde görünüyor), folyoya sarıp 200 derece fırında yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen sarımsakların üzerine zeytin yağı gezdirin. Et yemeklerinin yanında, sos, ezme, tost, sandviç gibi tariflerde kullanın.
İlgili 38 soru bulundu
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yiyebilir. Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir.
SARIMSAĞIN ZARARLARI
Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
İşte 6 adet ızgarada pişmiş sarımsak yediğinizde 24 saat içinde olacaklar: KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLER Kolesterol seviyesini düzenler, damarların temizlenmesini sağlayarak kalp hastalıklarından korur. DOĞAL ANTİBİYOTİK KAYNAĞI Doğal antibiyotik kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribi önler.
pişince ne kokusu kalır, ne tadı bu inanılmaz yiyeceğin. başka bir şey olur çıkar.
Alüminyum folyo üzerine yağlı kağıt koyun ve üzerine sarımsağı yerleştirin. 1 yemek kaşığı zeytinyağ,tuz ve karabiber serpin. Sarımsağı sarıp 200 derece fırında hemen hemen 1 saat pişirin.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Sarımsakları fırına girebilecek bir kaba koyun. Sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı dökün. Tane karabiberleri de serpiştirip bütün sarımsaklara yağ temas edebilmesi için karıştırın. Sarımsaklarınız çatalla kolayca ezilebilecek bir kıvama geldiğinde hazır olacaktır.
Pişmiş, çiğ veya rendelenmiş halde sarımsak yemek mümkündür. Sarımsak yiyenlerin birçok hastalığa karşı dirençli olmaları mümkündür. Bunun yanında kilo vermeyi düşünen insanlarda sarımsak yemeyi ihmal etmemelidir. Çünkü mucizevi özellikleri olan sarımsak kilo vermede etkili bir rol oynamaktadır.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Sarımsak gaz yapan besin maddesi olması ve fazla tüketilmesi halinde hem anne hem de bebeğe süt aracılıyla geçebilmekte ve gaz oluşturabilmektedir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
Sabahları bir diş sarımsağı bütün yutarak tüketmenin de insan sağlına birçok yararı bulunuyor. Düzenli olarak her gün aç karına bir diş çiğ sarımsak yutmak sarımsaktaki antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak iyi gelebilir.
Sarımsağı genellikle yemeklerimize kavurarak ekliyoruz. Ancak antioksidan özelliğinden daha fazla yarar sağlamak için sarımsağı kavurmak yerine doğrudan bütün olarak pişmekte olan yemeğin suyuna katmanızda fayda var.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS'ın tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir. Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır.
Sarımsak belirtiğimiz gibi sağlık için son derece yararlıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarardır. Sarımsak fazla tüketildiğinde özellikle tansiyon sorunlarına sebep olur. Bu nedenle uzmanlar günde 2-3 dişten fazla sarımsak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri