Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Yağdan ve proteinden dolayı krema ipeksi bir dokuya sahip oluyor. Karton bardaklarda latte art yapmak oldukça zor. Porselen fincanlarda latte art yapmak 2 kat, 3 kat daha kolaydır.
Sütün doğru hazırlanması: Latte art yapımı için hazırlanan sütün capuccinodaki gibi köpük kaplı olması art yapımını engelliyor. Dolayısıyla mikro taneciklerden oluşan, baloncuk içermeyen ve çok katı olmayan bir süt elde etmeliyiz.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
Latte Nasıl Yapılır? Latte hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde sunulabilir. Latte yapımında 1 tatlı kaşığı kahve (öğütülmüş), yarım fincan kaynar su, yarım fincan süt ve isteğe göre şeker kullanılır. Sıcak içimli latte; Su kaynatılır ve içerisine kahve eklenerek karıştırılır.
İlgili 22 soru bulundu
Sütü yine köpürtmeli. Şu adımları takip ederek soğuk kahvenizi de kolayca yapabilirsiniz: Öncelikle kahvenizi demleyerek işe başlayın ve kahveyi demleyip bir köşede ılımaya bırakın. Ardından köpürttüğünüz sütü yavaşça, önce süt sonra süt köpüğü bardağa dolacak şekilde kahvenin üzerine ilave edin.
Temel mantık olarak bildiğimiz cafe latte'ye oldukça yakın, ancak hazırlanışında ve bardakta sıralanışında küçük farklılıklar bulunuyor. Latte macchiato hazırlanırken diğer pek çok kahvenin aksine espresso köpürtülerek ısıtılan süte katılıyor. Karıştırılarak değil bardakta üst üste dökülerek hazırlanıyor.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Temel barista eğitimi 1 gün süre ile katılımcılara sunuluyo. Uzmanlık ve profesyonellik eğitimlerinin süresi ise 3 gün olarak belirlenmiş.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Latte art yapabilmek için espresso ve kremalaşmış süt gerekir.
Latte Art yapımında gerekli olan malzemeler ise şunlardır: Espresso. Yoğun kıvamlı barista sütü Buharlı kahve makinesi.
Starbucks eskiden Sek tam yağlı süt kullanıyordu. Şu anda standart olarak İçim yarım yağlı süt kullanıyor.
Daha az yağ içeren sütlerin köpükleri daha kuru olur. Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Yağlı (standart), yağsız, laktozsuz* ya da soya sütü.
Latteler en fazla sütü içerir ve kalori, yağ ve protein bakımından en yüksektir. Cappuccino biraz daha az süt içerir, ancak yine de her porsiyonda iyi miktarda kalori, protein ve yağ sağlar. Öte yandan, macchiatos sadece bir damla süt içerir ve kalori, yağ ve protein bakımından önemli ölçüde daha düşüktür.
starbuckslarda, filtre kahvenin sütlü halidir. starbuckslarda ayrıca mozaik kekin kurabiye versiyonunun adıdır. içinde fındık parçaları da vardır.
içinde kullanılan kakao tozu yada şurubudur. cafe latte espresso'ya köpürtülmüş süt ilavesiyle yapılırken, mocha'da fazladan kakao tozu yada şurubu da katılır. her ikisinin de buzlu veya sıcak olarak hazırlanması mümkündür. mocha latte'nin çikolata sosu-şuruplu olanı.
Kişi sayısına göre cezveye su ve kahve ekleyerek kısık ateşte ısıtın. Yaklaşık 30 sn – 1 dakika kadar karıştırarak su ile kahveyi homojen bir kıvama getirin. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar süt tozu ekleyip karıştırarak suda eritin. Kahve kaynayıp taşmaya başladığında ocaktan alın ve fincan/fincanlara doldurun.
Cappuccino: 150-180ml, single ya da double shot (30 ya da 60 ml) espresso üzerine köpüklü süt eklenerek yapılır. Latte: 240-600ml double shot ya da daha fazla (60ml) espresso üzerine 1:3-1:9 oranlarında süt eklenerek yapılır.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir.
Cappuccino'yu Latte'den ayıran en önemli özellik köpürtülmüş süt miktarının fazla olmasıdır. Standart cappuccino fincanında espresso üzerine minimum 2-3cm kalınlığında köpürtülmüş süt eklenmesi önerilir. Latte'de ise sıcak süt miktarı espressonun 5-6 katına çıkarken yüzeyde ince bir tabaka süt köpüğü yer alır.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri