Yeşil çay: İçerdiği kateşin maddesinin akciğer sertleşmesi ve doku bozulmasını koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Tayvanlı bilim adamlarının 500 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmada, günde en az bir fincan yeşil çayın hem sigara tiryakisi olan, hem de sigara kullanmayan kişilerin akciğer kanserine yakalanma olasılığını önemli ölçüde azalttığı gözlendi.
Yeşil çayın bir fincanı bile çok önemli miktarlarda biyoaktif bileşen içerir. Bunlar arasında en önemlilerinden bir tanesi olan polifenoller, vücutta inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olarak birçok hastalığa karşı koruyu etki sağlar.
Yeşil çayın koruyucu etkileri
Çay içinde bulunan teofilin maddesi psikoaktif özelliğinin yanı sıra, kalp ve damar sisteminde güçlendirici etkileri ile birlikte, modern tıpta astım gibi nefes darlığında çok uzun yıllardır kullanılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yeşil çay anti-kanserojen etkilere sahiptir
Yeşil çayda bulunan polifenoller iltihabı azaltır.
Günlük tüketim miktarı ne olmalı? Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arsında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almak. Ancak kafein içeren çay; uykusuzluk, anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor.
“YEŞİLÇAY MİKROPLARA KARŞI SİLAHTIR”
Çünkü mikroorganizmalar, antibiyotik içeri girmesin diye koruma kalkanı oluşturuyor. Buna 'antibiyotik direnci' diyoruz. Yeşilçayın içerisindeki bileşikler işte o savunma kalkanını parçalıyor.
Sabahları çok erken içilmesi önerilmeyen çayın, sabah en erken 10:00 – 11:00 arası tüketimi tavsiye ediliyor. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor.
Yeşil çay kateşin açısından zengin iken siyah çayda theaflavine dönüşür. Bu iki madde incelendiği zaman kateşin bir faydası açısından bir kat daha üstündür. Bu yüzden yeşil çay hücre yaşlanmasını engellenmesi ve kanseri önleme açısından daha yüksek değer sahiptir.
Antioksidan bitki denildiğinde akla ilk gelen bitkilerden biri olan yeşil çay, öksürüğe çare olmak için geliyor. Vücudu zararlı maddelerden arındırdığı gibi; mikropları da anında yok ediyor.
Gece yatmadan önce içilen yeşil çay açlık hissiyatını yatıştırma konusunda etkilidir. Açlık hissiyatını yatıştırması dışında ise gün boyu vücutta biriken ödemin direkt olarak vücut dışına atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Uzmanlar tarafından akciğere iyi gelen bitki çayları olarak meyan kökü çayı, zencefil çayı, okaliptüs çayı, Ekinezya çayı, nane çayı, kekik çayı ve anason çayı önerilmektedir. Her derde deva olmayı başaran bitki çaylarından olan yukarıdaki çaylar, akciğer problemlerinizi kısa süre içerisinde ortadan kaldıracaktır.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.
Vücuttaki ciddi enfeksiyonlar için bakterilerin çoğalmasını engellemek ve onları tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak bu antibiyotikler enfeksiyonun neden olduğu bakteri türüne göre değişmektedir.
Yeşil çaydaki tanenler mide ağrısına, mide bulantısına ve kabızlığa neden olabilir ve mide asidini artırabilir. Bu nedenle aç karnına yeşil çay içilmesi tavsiye edilmez. Özellikle böbrek hastaları, hamileler ve tansiyon hastaları yeşil çay içmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Antioksidan oranından dolayı zayıflamaya ve vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olduğu da ifade edilen yeşil çay faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından da sık sık dile getirildiği için kişilerin dikkatini çekmektedir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda yeşil çay, ilaçların etkisi azaltır ve pıhtılaşma yapabilir. Pıhtılaşmayla beraber fazla içildiğinde ise yeşil çay, felçlere neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Marketlerde poşet çay olarak ya da ayrı bir şekilde kurutulmuş yapraklar halinde satılan yeşil çayın vücudumuza olan faydaları saymakla bitmez. Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayda bu antioksidanlar hücre öldürücü radikallerle savaşarak birçok hastalığa karşı kalkan vazifesi görür.
Nasıl yani yeşil çay soğuk içilir mi dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette içilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebileceğiniz bu içeceğin demlendikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise minimum 3 saat buzdolabında soğutarak ferahlatıcı bir içecek haline getirebilirsiniz.
Aç karnına tüketilen yeşil çayın zararı bulunmamaktadır. Özellikle aç karnına içildiği zaman iştahı azaltacağı ve gereksiz kalorinin vücuda alınmasını engelleyeceği bilinmektedir. Yeşil çay içerisinde bulunan kafeinden dolayı aç karnına tüketilmesi sebebiyle metabolizmanın uyanmasını da sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri