Yaklaşma sırasında uçağın hızı ve yüksekliği yavaş yavaş azaltılır. Piste temas etmeden önce uçağın burnu biraz yukarı kaldırılır. Yere temas ettikten sonra uçak yavaşlayarak durur. Ancak pistin doğrultusuna göre yandan şiddetli bir rüzgâr esiyorsa, yan rüzgâr iniş sırasında uçağın doğrultusunun değişmesine neden olur.
Uçakların inmesi gereken pistlerin belirli uzunlukları vardır ve o alana inmeleri gerekmektedir. Kötü hava koşullarında uçakların inebilmeleri için daha uzun pistlere ihtiyaçları olmaktadır. Bu durum pek mümkün olmadığından dolayı, uçağın piste normalden daha sert bir seviyede iniş yapması gerekmektedir.
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Uçmak kesinlikle seyahat etmenin en güvenli (gerçekten en güvenli) yoludur: Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar. Evet herhangi bir hava olayında en fazla etkilenen uçağın arka bölümü olur.
Hâl böyle olunca, sismik dalgalar 30.000 fit (9.144 metre) gibi tipik seyir yüksekliğine ulaştığında, dalgalar o kadar azalacaklardı ki, uçağın kendisinin gürültüsü ve hareketi bile dalgaları bastıracaktır. Bu sebeple, uçaktan depremi duymazsınız ve hissetmezsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
ayrıca teknik olarak da uçaklar hava moleküllerini iterek ivmelendikleri ve uçmak için havanın kaldırma kuvvetine (kanadın altı ile üstü arasındaki basınç farkına) ihtiyaç duydukları için atmosferin üst katmanlarına çıkamazlar. o nedenle uçak kötü bir örnek.
TİCARİ yolcu uçakları ne kadar yüksekten uçabilir? Günümüzde ticari uçaklar ortalama deniz seviyesinden yaklaşık 30.000 fit (9.144 metre) yüksekliğe ve biraz ötesine ulaşan yüksek irtifalarda uçar.
Bu görüntü size uçağın arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu sandırır. Hâlbuki bu beyaz iz, motorun egzozundan içindeki su buharı ile çıkan sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntüdür. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu görüntü kaybolacaktır.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Türkiye'de en son 11 Şubat 2020 tarihinde yolcu uçağı düştü. Bu tarihte İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan bir uçak, pistten çıkarak parçalanmıştır. Kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 179 kişi ise yaralanmıştır. Bu acı olay, Türk havacılık tarihindeki önemli olaylardan biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Uçak tipi: Farklı uçaklar farklı ömür beklentilerine sahiptir. Ticari yolcu uçakları genellikle 20 ila 30 yıl boyunca hizmet verirken, özel uçaklar veya hafif spor uçakları daha kısa sürelerde kullanılabilir.
Kolombiya'da 1 Mayıs günü içerisinde 7 yolcusuyla Amazon ormanlarının olduğu bölgeye düşen uçağın içerisinde bulunan ve 40 gündür kayıp olan 4 çocuk sağ olarak bulundu. Bulunan çocuklardan en büyüğü 13 yaşında en küçüğüyse 12 aylık bir bebek.
Uçaklar türbülans dahil olmak üzere taşıyabilecekleri maksimum yüke göre tasarlandığından dolayı hiçbir uçak türbülanstan dolayı düşmez. Teknik bir arıza ve insan faktörü ile birleşmedikçe türbülansın uçak düşürmesi de beklenemez. Yapılan araştırmalar uçak kaza oranlarının giderek azaldığını gösteriyor.
Uçakta Panik Atak Gelirse Ne Yapılmalı? Öncelikle kısa ve sık nefesler değil, uzun ve yavaşça nefes alınmalıdır. Panik esnasında sık ve yüzeysel nefes alınsa da bu yanlıştır. Mutlaka bir iki defa da olsa derin nefes almayı denemek gerekir.
Kısaca belirtmek gerekirse; deprem, uçağı etkiler ama hissedilmez. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse sismik dalgaların denizde tsunami yaratması gibi uçaklarda da deprem etkili olur ama hissedilmez.
Jeofizikçi John Derr, 2019 yılında "Jeofizik Ansiklopedisi"nde yayımlanan söyleşide deprem ışıklarının farklı şekillerde görünebileceğini söyledi. Buna göre bazen sıradan bir şimşek gibi görünürler, bazen de parlak bir bant gibi, kozmik ışıklar gibi görünürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri