Bu bağlamda zılgıt çekmek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü bir yöresel unsurdur. Ağızda dili hızlı şekilde hareket ettirmek suretiyle, beğendiğini gösterme belirtisi olarak ifade edilir. Bu anamın üzerinden günümüzde düğünlerde ya da birçok farklı yerde yapılır.
Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan zılgıt, ölüyü gömme töreninin (yuğ töreni) yapılması esnasında kötü ruhları ürkütmek, kaçırmak, ölünün bedeninden uzak tutmak için kullanılmıştır.
Erkekler “Yah, yah”, kadınlar “Zılgıt” çekerler. Sandık çeyizi çıkarken sandığın üzerine oturan kişiye para verilir.
Rüya sahibinin bir düğünde zılgıt çekmesi edilen dualarının kabul edileceğine dair yorumlanmaktadır. Rüyayı gören kişi hayatta kendi çabasıyla iyi yerlere gelecektir.
relax olun yani. zılgıt çekerken. yani sesiniz yüksek çıkıcak diye ııı. ekstradan kendinizi zorlamanıza falan gerek yok ııı. zılgıt'ı çekerken o kelimeleri söylediğiniz zaman. zaten ses ııı. o frekansla kendiliğinden yüksek çıkıcaktır bu 100'den. kendinizi ekstradan zorlamayın.
İlgili 18 soru bulundu
[1] Azarlamak. [2] Gözdağı vermek. [3] Paylamak. [4] Çıkışmak.
Nikahı duyurmak ve ilan etmek şer'an matlup ve maksuttur ancak zılgıt şarkı hükmünde kabul edilmiştir. Buna binaen erkeklerin huzurunda veya erkeklere ulaşacak şekilde yüksek sesle zılgıt çekilmesi caiz değildir.
Rüyada düğünde oynamak rüya sahibinin uzun bir süredir yaşadığı sıkıntılardan kurtulacağı anlamına gelir. Bunun sonucunda rahata kavuşacağına, maddi ve manevi olarak problemlerin üstesinden gelebileceği üzerine delalet eder. Ayrıca müjdeli bir haber ile kişinin uzun bir yolculuğa çıkabileceği yönünde yorumlanır.
Zılgıt kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Zılgıt kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Rüyada düğün görmek; hayırlara vesile olan bir rüyadır. Hayırlı ve güzel olan rüyalar içerisinde bulunur. Rüyayı gören bireyin üzüntü, dert, keder ve sorunlardan kurtulmasına, rahat bir yaşama kavuşmasına işaret eder.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Baş ucuna konan taşa “baş taşı”, ayak ucuna konan taşa ise “ayak taşı” denir. Ayak taşı baş tacından daha küçük olur. Cenaze gömüldükten sonra herkes gider; sadece hoca kalır. Hocanın kalmasının sebebi sorgu melekleri gelince cevabı doğru versin diyedir.
Çünkü ölü mezara konulup mezar kapanınca ölüye Allah-u Teala ruhunu cesedine intikal ettirir ve sorgu sual melekleri olan Münker ve Nekir meleklerinin sorusuna cevap verirken, bir müddet mezarın başında beklemek onun için dua ve istiğfar etmek de sünnettir.
İçeriğine haram bir fiil eklenirse kadın erkek oynamak gibi; mubah olan fiil yeni eklenen fiilin hükmünü alır yani haram olur. Diğer taraftan efendimizin huzurunda habeşlilerin oyun oynamaları vakidir. Müslüman hanımların düğünlerde zil takıp oynamaları mekruhtur. Göbek atıp şuh fiil ve edalarla oynamaları haramdır.
Düğün günü erkek tarafı düğün alayı ile kızı almaya gider. Kız yeni evine girerken akrabaları tarafından başına pirinç, şeker ve para atılır. Bu gelenek evin bolluğunu bereketini arttırmak için yapılır.
Rüyada düğün hazırlığı görmek bekar insanlar için doğrudan evlenme olarak nitelenmektedir. Özellikle hayırlı bir kısmet ile beraber, temiz kalpli ve dürüst biriyle evlenmek şeklinde ön plana çıkar. Evli olan rüya sahipleri için ise güzel ve müjdeli bir haber şeklinde yorumlanır.
Kur'ân ve sünnette müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6 [1089]; İbn Mâce, Nikâh, 20 [1895]).
- Düğünlerde evli çiftin birbiriyle dans etmesi günah mıdır? Usulüne göre örtünmemiş bir bayanın görünmesi ve erkeklerin önünde oynaması (dans da bir oyundur) caiz değildir.
Harama girmemeye, nefsi ve şehveti tahrik edecek biçimde kadın-erkek karışık şarkı, türkü, oyun ve sâir eğlencelere yer vermemeye, düğünün bütün safhalarında düğün gerekçesiyle de olsa israftan ve savurganlıktan kaçınmaya azamî özen gösterilmelidir.
KIZILDERİLİLERDEN GELEN ZILGIT
Zılgıtın, Kızılderili gibi ilkel kabilelerin yaptıkları törenlerde, özel günler ve durumlarda, sevinçli ya da üzüntülü anlarda yapılan bir durum olduğu kaydediliyor. Nişanyan Sözlüğünde zılgıt, Arapça ẓalġūt ''lilili çekme, tezahürat yapma'' sözcüğünden alıntı olduğu belirtiliyor.
TDK'ya göre zılgıt kelimesi azarlama ve korkutma anlamındadır. Korkutma ve azarlama anlamlarıyla bilinen bir kelimedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Telkin, ölmek üzere olan kişiye kelime-i tevhidi; definden sonra ise kabri başında ölüye iman esaslarını hatırlatmaya denir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ölmek üzere olanlara 'lâ ilahe illallah' demeyi telkin ediniz.” (Müslim, Cenâiz, 1, 2 [916, 917]) buyurmuştur.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
her yörede ya da genel islam inancında bulunmayan, ölenin üzerine dizilen tahta sayısı. kimi yerlerde tahta da kullanılmaz. bir görüşe göre: kefen dokuz metreden biçilir. dokuz tahta (tahta metre ile) ölçülmesinden dolayı söylenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri