Kalb: Kalb, bir kelimenin, harflerinin yerlerinin değiştirilerek yenilenmesidir. Başka bir ifadeyle kalb, cinaslı sözlerin harflerinin sıralanışlarının değiştirilmesine dayanır. Bir kelimenin, yine anlamlı olmak şartıyla, tersten okunuşunun kullanılmasına kalb-i kül (kalb-i muntazam, 'aks-i müfred)denir.
Sözün lafız veya mânaca ters çevrilmesini ifade eden belâgat terimi. Edebiyat kaideleri ve edebî sanatlarla ilgili meânî, beyân ve bedîi içine alan ilim dalı.
Kalb-i kül, Arap harflerine göre kelimedeki bazı harflerin yerini değiştirerek yeni bir anlamlı kelime oluşturulma sanatıdır.
Sözlükte "geri çevirmek, içini dışına döndürmek" gibi anlamlara gelen kalb kelimesi belâgatta, birçok konuyla ilgili olarak sözün lafız veya mâna bakımından ters çevrilmesini ifade eden kapsamlı bir terim şeklinde kullanılmıştır.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi.
İlgili 16 soru bulundu
birl. geçişli f. (Ar. ceẕb + Türk. etmek, eylemek) Kendine doğru çekmek, çekiciliğinin etkisi altına almak: Bu güzel göz cezb-i kalb etmekte bin kat müessir (Nâmık Kemal).
Bir beyitte hem önceki hem sonraki kelimelerle anlamı bütünleme sanatı; insanı büyüleyici, olağan üstü güzel söz.
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır.
Göğüs kafesinde, göğsün orta çizgisinden biraz daha sol tarafta bulunan ve hayati önem taşıyan kalp, kaslı yapıya sahip bir organdır. Günde ortalama 100 bin kez kasılarak neredeyse 8000 litre kanı dolaşıma pompalayan bu organın erkeklerde ağırlığı 340 gram iken kadınlarda yaklaşık 300-320 gram kadardır.
Aslında kalp, çoğu kimsenin sandığı gibi sol tarafta değildir, göğüs kafesinin tam olarak ortasında bulunur. Kalp atımının hissedildiği yer olan, sol karıncığın uç tarafı (sol ventrikül apeksi) solda -tam olarak sol meme altında- hissedildiği için yanlış olarak soldaymış gibi algılanır. Kalp, kas dokusundan oluşmuştur.
Renk renk kalp emojileri arasında ayrı bir yere sahip olan mavi kalp dostluğu ve aile bireylerine olan sevgiyi gösteren bir kalp tasarımıdır. Çünkü mavi renk, aşk gibi tutkulu bir sevgiden ziyade aile üyelerine ve dostlara karşı duyulan güvenle karışık sevginin sembolü olarak kabul edilir.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
Belâgatın bedî' kısmında yer alan bir söz sanatı. Belâgat ilminin ifadeyi güzelleştirme usul ve kaidelerinden bahseden dalı.
Mesel ise örnek alınması ve ders çıkarılması gereken kısa hikaye anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'de peygamberlere dair birçok mesel anlatılmaktadır. Evliyalar ve din büyüklerinin hayatlarından kesitler sunan kısa hikayelere de mesel denir.
“form, kalıp, formül” manasına gelmekte- dir. 6 Darp kelimesinin bu anlamından hareketle darb-ı mesel; meselin ilk defa belli bir formda inşa edilmesidir. inşa edilmesidir. “Para basma” ile ifade edilmiştir.
Meselin Tanımı
Kur'ân ıstılahında ise meseller, bir konuyu, düşünceyi, soyut bir anlamı açıklamak ve kavratmak için getirilen örnekler ve yapılan benzetmelerdir.
Rücû (geri dönüş) anlatımı güçlendirmek için, söylenilen sözden vazgeçip daha güçlü bir söz söyleme sanatıdır. Edebiyatta ve hitabet sanatında kullanılır.
İHAM-I TEZAT
En az iki anlamı olan bir sözcüğün bir dize veya beyit içinde, kasdolunmayan (söylenmemiş, uzak) anlamıyla zıt anlamlı bir sözcük arasında ilgi kurulmasıyla oluşan sanattır.
Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir. Bir mısra veya cümleyi iki parça hâlinde, ters yüz ederek söyleme sanatıdır.
İNCİZAP – İNCİZAB
Bir şeyin câzibesine tutulup ona doğru çekilme, câzibesi sebebiyle ona doğru meyletme, cezbolunma: İncizâbın görülür nerde bir âfet görsen (Muallim Nâci). Büyük dayısı ve kızları Nerîman'da garp hayâtına karşı incizap uyandırmışlardı (Peyâmi Safâ).
KALBETMEK – KALBEYLEMEK
[l ince] birl. geçişli f. (Ar. ḳalb + Türk. etmek, eylemek) Değiştirmek, çevirmek, dönüştürmek: Arada bir vücûdunun hareketleriyle bu istihzâmı arzuya kalbediyor (Peyâmi Safâ).
Ruhun yeri sağ memenin iki parmak altında, sırrın yeri sol memenin iki parmak üstünde, hafînin yeri sağ memenin iki parmak altında, ahfânın yeri de göğsün ortasıdır. Halk âlemine ait nefsin yeri alnın tam ortasıdır (Gümüşhânevî, I, 63).
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri