Isıracak it dişini göstermez atasözü günlük hayatta bazı olayları daha anlaşılır hale getirmek için başvurulan bir atasözüdür. Türk Dil Kurumunda anlamı şu şekilde belirtilmiştir: İnsan, kötü bir fiili ulu orta, herkese göstererek veya duyurarak yapmaz. Kötülük etmeye kararlı olan, bunu daha önce açığa vurmaz.
Kötülük etmeye kararlı olan, bunu daha önce açığa vurmaz.
[1] İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar,Parayı tutumlu kullanmak gerekir.
[1] Güçlü olduğunu, saldırabileceğini davranışlarıyla belli etmek.
Üst dişler baba tarafını simgelerken, alt dişler anne tarafından akrabaları işaret eder. Üst dişlerin çürük iken iyileşmesi, bir baba tarafı akrabanın hastalığına şifa bulmasına işaret eder. Alt dişlerde görülen çürük ve sağlam dişlerde anne tarafından akrabanın iyileşmesine veya hastalanmasına işaret eder.
İlgili 21 soru bulundu
Diş bilemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Öç almak, kötülük yapmak için fırsat kollamak; öfkesini gösterir durum almak.“Bana diş bilediği bakışlarından belli.”
Diş geçirememek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Etkisiz kalmak, güç yetirememek, hükmünü yürütüp sözünü dinletememek. “Bir çocuğa diş geçiremiyorsun, ne biçim annesin sen!”
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
[1] Yokluğunda kendisinden söz edilen kimse, konuşmanın üzerine gelirse, o iyi bir insandır, denilir.
İki Baş Bir Kazanda Kaynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ayrı ayrı düşünceleri ve kişilikleri bulunan iki kişi bir arada yaşayamaz, bir işi birlikte yapamazlar.
Lokma çiğnenmeden yutulmaz atasözü, işlerin çalışmadan yoluna girmeyeceği, başarmak için emek göstermek gerekeceği anlamına gelmektedir.
[1] Devlet malını kendine mal etmek çok zordur. Birçok engeller buna olanak vermez. Verse de bu mal rahatça kullanılamaz ve günün birinde hesabı sorulur.
Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
İYİ İNSAN SÖZÜNÜN ÜSTÜNE GELİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yokluğunda kendisinden söz edilen kimse, konuşmanın üzerine gelirse o iyi insandır, denilir.
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Halk arasında çok sık kullanılan Ağzı Kulaklarına Varmak, neşelenmek, mutlu hissetmek ve sevinmek anlamına gelir. Anlamı: Beklenmedik bir olay karşısında çok sevinmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri