KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Nefes darlığı ve çarpıntı anında bireyler nefessiz kaldığını hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda durmak istemezler. Nefes almayla ilgili dikkatte artış, derin nefes alamamak, kendini dinlemek gibi altta yatan anksiyete bozukluğu psikolojik nefes darlığı ve çarpıntıyı işaret eder.
Nefes darlığında tedavi kullanımı için sıcak suya anzer balı, bal, nane, soğan, limon, rezene tercih ettiğiniz karışım ile tüm solunum hastalıklarını rahatlatmaktadır. Nefes darlığı hastalarının bulunduğu ortama temiz hava sağlanması gerekir. Açık havada yürüyüşler yapılabilir.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
İlgili 29 soru bulundu
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Kalbe Bağlı Görülen Nefes Darlığı
Şiddetli göğüs ağrısı ile karakterize olan kalp krizi, erken dönemde nefes darlığı şikayetine yol açabilir. Kalp çarpıntısı da bazen kişinin yeteri kadar nefes alamamasına sebep olabilir. Yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara bağlı olarak ödem oluşumu görülebilir.
Nefes darlığı şikayetinde kişinin en rahat ettiği pozisyon yan yatış pozisyonudur. Kişide uyku apnesi olan, aşırı kilo olan kişiler sırt üstü yatarken rahat edemez ve sırt üstü yatma pozisyonunda daha çok nefes darlığı yaşarlar. Bu tür hastaların yan yatması daha rahat bir uykuya geçiş sağlar.
Ilık suya atılan bir kaşık bal ve birkaç damla limon nefes darlığı ve öksürük semptomlarını hafifletir. Bedeni çok yormayacak biçimde yapılan nefes darlığına iyi gelen hareketler ve nefes darlığı egzersizleri nefes alıp vermeyi düzene sokar.Nefes darlığı psikoloji problemlerine bağlı olarak da gelişebilir.
Nefes darlığına ne iyi gelir, nefes darlığınız varsa önce bir uzmana başvurmak gerekir. Evde yapılacak bazı çözümler iyi gelmektedir. Limonlu su: Nefes darlığına ne iyi gelir, limonlu su özellikle solunum yollarında yaşanan enfeksiyon problemlerine iyi gelmektedir.
Bu yüzden nefes darlığınız varsa dahiliye, kulak burun boğaz ya da psikiyatri servislerine başvurabilirsiniz.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
Panik atak sırasında anksiyetenin duygusal, bedensel ve bilişsel bulguları ortaya çıkar. Çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, bulantı-karın ağrısı, baş dönmesi-sersemlik, uyuşma, kontrol kaybı (çıldırma) veya ölüm korkusu görülebilir.
Belirtiler önemsenmeli
Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
DOĞRU NEFES ALMA
Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
Çünkü sırt üstü yatıldığında kalbe binen yük arttığı için nefes darlığı daha fazla yaşanıyor. Hatta bu durumun çok ileri safhalarında kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuyabiliyor. Gece atakları: Astımın ön belirtisi olarak kabul ediliyor. Bu ataklar uyku apnesi olanlarda da görülebiliyor.
Yüzüstü yatma, akciğerlerin ve göğüslerin üzerindeki baskıyı azaltır diyorlar. Yüzüstü yatarak derinden nefes alıp verme pozisyonu hastaların daha kolay nefes almasını sağlar ve birçok hastada hastalığın ilerlemesini engeller.
Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır.
NEFES DARLIĞI (DİSPNE)
Oldukça sık görülen bir belirti olan nefes darlığı, 3 organ sistemindeki ciddi sorunlara bağlı olabilir: Solunum, kalp damar ve kan sistemi.
Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran test ise şüphesiz ekokardiyografi. Bu test ile kalbin gücü, büyüklüğü, fonksiyonları, kas kalınlığı, kapakçıklar ve yapısal bozukluklar rahatlıkla ortaya koyulabiliyor.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri