İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.
Gündüzleri kendi kazdıkları ya da başka küçük hayvanların kazıp terk ettikleri mağaralarda ya da kaya aralıklarında, ağaç kovuklarında veya hatta binalara girerek, uyuyarak geçirirler. Geceleri yiyecek arayışına çıktıklarında çoğu yerlerde, birkaç türü de ağaçlarda gezer.
Kokuşmuş böceklerin insanları ısırdığı, soktuğu görülmemiştir. Kokuşmuş böcekler vücutlarında herhangi bir mikrop bulundurmaz ve taşıyıcı değillerdir. Kokuşmuş böcekler (Pis Kokulu Yeşil Böcek) bir tür ürün zararlısıdır.
DİĞER BÖCEKLERİ KENDİLERİNE ÇEKERLER
Bu tür böcekler istilacı tür olarak bilinir. Çünkü salgıladıkları koku ile diğer böcekleri de kendilerine çekerek evinizi istila edebilirler. Diğer koku böcekleri bu sinyalleri aldığında özellikle çatlaklardan, cam ve pencerelerden evinize giriş yapabilirler.
Kokarca: Huzur, güçlendirme ve şeref.
İlgili 20 soru bulundu
İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.
Kokarca
Kokarcalar evde beslemek için deal hayvanlardan, tabii koku bezlerini aldırırsanız. Bir de kuduz taşıyorlar, aşısını falan da yaparsanız havalı bir hayvan-sahip ikilisi olursunuz.
İlginç bir gerçek: Karıncalar ve örümcekler dahil çoğu böcek, naneden hiç hoşlanmaz. Tek yapmanız gereken nane yağı ve suyu karıştırarak sprey sıkma şeklinde bu karışımı dilediğiniz köşelere uygulamak. Evinizin mis gibi nane kokması ve taze bir hava ise bir diğer artı.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Evinizi mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Doğu Karadeniz'de fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ''kahverengi kokarca'' adlı böcek türü için biyolojik mücadele başlatıldı. Bahçelere yerleştirilen, içerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan pet damacana tuzaklarla türün imha edilmesi amaçlanıyor.
Bu kokunun, osuruk böceği tarafından savunma mekanizması olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Osuruk böceği tarafından yayılan bu kokuyu solarsanız, ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu kokunun içindeki kimyasallar, boğaz ve akciğerlerinizde tahrişe neden olabilir.
Hayvan ısırmaları çoğunlukla ev hayvanlarından kaynaklanır fakat sokak köpek ve kedileri, kokarca, rakun, sincap, yarasa gibi doğadaki hayvanlar da her yıl binlerce çocuğu ısırmaktadır.
Yürümez, "Alaca kokarca, Latincesi Vormela peregusna, Mevcut literatüre göre henüz Batman'da bir tespiti yapılmamış olup bölgemizde Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ilçesi, Siirt ve Şanlıurfa'da vardır. Şu anda görüntülediğimiz kokarca, Batman'da tespit edilen ve literatüre geçen ilk alacasansar'dır.
Kokarcalar kokularını tiyol adı verilen sülfür içerikli bir kimyasal salgılayarak yayarlar. Sadece koku salmakla kalmıyorlar; tiyol maddelere yapışabildiği için kimyasallarla karışarak kalıcı hale geliyorlar. Kokularını kıyafetlerinize bırakırlarsa, bu kokunun kaybolması haftalar sürebilir.
Kokarca TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Etoburlardan, orta boyda, kendini korumak için düşmanına kötü kokulu sıvı fışkırtan, ince, uzun bir kürk hayvanı (Mustela putorius)
Kokarca böcekleri genelde yazın meyve ve sebzelerle besleniyor. Mahsulün dış kısmını delip suyunu emerek çürümesine neden olmalarıyla bilinirler. Kokarca böcekleri, meyvelerden yapılan şarap gibi ürünlere girebilir ve içeceğe kokarca böceklerinin kokusunu salarak aromasını bozabilir.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz.
Çıyanlar da diğer birçok haşere gibi eve kapı girişlerinden, kapı pervazlarından, duvarlardaki yarıklardan girerler. Duvar diplerine, kapı altlarına ve pervazlara yapışkanlı bantlar koyarak onları yakalayabilirsiniz.
Halk arasında Kahverengi Kokarca Böceği olarak bilinen "Nezera viridula", son dönemde İstanbul'da, özellikle Kadıköy'de çoğaldı. Kokarca böceği, hem kötü kokusu hem de bitkilere verdiği zarar ile vatandaşları bezdirdi.
Çamaşır suyu hamam böceğini öldürür mü? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulur. Çamaşır suyu ile hamam böceği öldürmek mümkündür. Hatta eğer hamam böceği yuvasına çamaşır suyu dökerseniz kısa zamanda hamam böceklerinin yok olduğunu görebilirsiniz.
LİMON OTU Limon otu, sahip olduğu sitronelal bileşeni sayesinde güzel bir koku yayar ancak böcekler bu aromayı pek sevmez. Kokunun daha güçlü olabilmesi için yapraklarını ezebilir ve cildinize sürebilirsiniz. HODAN Bahçenizde domates veya lahana yetiştiriyorsanız, hodan en iyi arkadaşınız olacaktır.
Aklınıza halı böceği neden olur diye soru takılabilir. Bunun sebebi işte evinizde bulunan yünlü eşyalardır. Bu eşyalar canlıyı kendisine çekmektedir. Bu canlı özellikle uzun süre kullanılmayan yünlü eşyaların içerisinde daha fazla görülme ihtimalleri vardır.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden % 50 Methiocarb WP (ıslanabilir toz) 100 litre suya 150 g ve 150 g/l Thiocloprid+20 g/l Deltamethrin OD ( yağda dağılabilen) dekara 30 ml dozunda kullanılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri