Kişide: nefes darlığı, inatçı öksürük, sık balgam çıkarma veya kanlı balgam, göğüs ağrısı, eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve beklenmedik kilo kaybı görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir.
İSTİRAHATTE OLAN NEFES DARLIĞI CİDDİYE ALINMALI
Cümlelerini tamamlayamayan ve kelimeler ile kesik kesik, yavaş yavaş konuşan ve muayene sırasında sırtüstü sedyeye yatamayan oturma ihtiyacı duyan birinde nefes darlığının ciddi olduğu düşünülmelidir.
Psikolojik nefes darlığı belirtileri genellikle nefes alıp vermede zorluk, hızlı ve yüzeyel nefes alma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve hatta bayılma hissi gibi semptomları içerir. Bu belirtiler genellikle anksiyete veya stresle başa çıkmakta zorluk yaşayan kişilerde görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Panik Ataktan Kaynaklı Olan Psikolojik Nefes Darlığı
Panik atak hastaları, bu gibi atak anlarda çoğunlukla acile gitseler de, fiziksel olarak hiç bir rahatsızlıkları çıkmamaktadır. Panik atak hastalarının yaşadıkları bu nefes darlığı ise atak nöbetleri geçtikten sonra kendiliğinden düzelmektedir.
Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir. Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
Burnunuzdan nefes almamanız için burnunuza bir klips takılır. Ölçüm sırasında ölçümü yapacak kişinin nefes alma ve nefes verme isteklerine göre hareket etmelisiniz. Test sırasında normal ya da derin nefes almanız, üfleme sırasında da normal ya da sert üflemeniz istenebilir. Hasta 4-5 defa normal solunum yapar.
Astım, kalp krizi, tansiyon düşüklüğü ve kalp yetmezliği gibi pek çok problem nefes darlığına sebep olabilir. Böyle durumlarda hastanelerin ilgili kardiyoloji bölümleri üzerinden randevu alınır. Kardiyolog ile beraber gerçekleştirilen testler neticesinde problemi bağlı olarak tedavi yöntemleri gerçekleştirilir.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Nefes darlığı; astım, KOAH gibi sadece solunum sisteminin bir yakınması olmayıp kalp hastalıklarında, kansızlık ve kan hastalıklarında, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı oluştuğunda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Nefes Darlığı (Dispne) Belirtileri
Dispne, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, öksürük ve yorgunluk ile karakterizedir. Tedavi edilmezse hipoksi, hiperkapni ve asidoz gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Nefes Darlığını Azaltan Uyku Pozisyonu Önerileri
Yan yatın. Dizlerinizin arasına bir yastık koyun. Başınızın altına bir iki yastık koyarak başınızı yükseltin.
Örneğin; pnömoninin neden olduğu nefes darlığı tedavisi ile kalp yetmezliğinin neden olduğu nefes darlığı tedavisi tamamen farklıdır. Nefes darlığı görmezden gelinecek bir semptom değildir. Şiddetli nefes darlığı varsa veya göğüs ağrısı veya mide bulantısı varsa, en yakın acil servise gidilmelidir.
KOAH, anfizem, emboli, kalp yetmezliği olan ya da ciddi kardiyak hastalıkları olan kişilerde uçuş esnasında nefes darlığı görülebilir. Uçuş sırasında nefes darlığı veya hipoksemi kabin basıncının deniz seviyesindeki basınca göre farklılık göstermesinden ve oksijen seviyesinin daha düşük olmasından kaynaklanır.
Farklı mikroorganizmalardan kaynaklanabilen alt ve / veya üst solunum yolu enfeksiyonları, kişinin hava yollarında daralmaya neden olabilir. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, astım, KOAH, pnömoni, (Zatürre) bronşiyolit ve bronşektazi hastalıklarının varlığı nefes darlığına yol açabilir.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
İnsanların çoğu kendilerini duygusal hissettiklerinde iç çekerler. Bilimsel bir tanım olarak iç çekme derin bir nefes alma anlamına gelmektedir. Bunun yanında vücut için bir sıfırlama olarak da görülür. Bu sıfırlama nefesi düzenler, kaslardaki gerginliği ve solunumdaki düzensizliği azaltır.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir. Ateşli hastalıklar, çeşitli kalp ve akciğer hastalıklarında bu sayı yükselir.
Tanı Yöntemleri
Bu testlerden bazıları; Akciğer röntgeni, kan sayımı, biyokimya, arteryal kan gazı tayini, solunum testi ve hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda tomografi çekimidir. Solunum fonksiyon testi (spirometri) KOAH tanısının kesinleştirilmesinde kullanılan bir tetkiktir.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Ilık su içine atılan bir kaşık bal ve bir kaç damla limon suyu nefes darlığı ve öksürük tedavisinde faydalı olmakta ve semptomların hafiflemesinde etkili olmaktadır.
Genellikle oldukça yorucu ve endişelendirici bu durum, anksiyetenin çıplak ve şiddetli hissedilmesiyle ilgilidir. Kişiler bazen, kendilerini ve çevrelerini farklı algılayabilir. Bu durum genellikle 10-15 dakika kadar sürer. Panik atağın önemli ve zor yanlarından biri tekrarlamasına rağmen ataklara alışılamamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri