Soru: Kolonya, Parfüm, Rollon Kullanmak Abdesti Bozar mı? el Cevab: Abdesti bozmaz. Ama namaz içlerindeki necaset miktarına göre namaza mani olma çokluğuna ulaşan miktarda bedene ya da elbiseye sürülürse namaz bu sebeple sahih olmaz.
Kolonya Sürünce, Koklayınca Abdest Bozulur mu? Ele ve yüze alkol içeren kolonya sürmek ya da koklamak abdesti bozmaz. Fakat kolonya sürdüğünüz zaman ellerinizi yıkamanız ve daha sonra abdeste durmanız da fayda vardır.
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz.
Kolonya ve parfüm abdest bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Temizlik için kullanılan alkol ürünlerinden olan kolonya ve parfüm kullanmak abdest bozmaz. Abdest hangi hallerde bozulur, kolonya parfüm abdesti bozar mıı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre temizlik için kullanılan kolonya ve parfüm abdesti bozmaz.
PARFÜM ABDESTİ BOZAR MI? Ele ve yüze alkol içeren krem, kolonya, parfüm gibi kokular sürmek abdesti bozmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Sual: Abdesti hangi hâller bozar, ana hatları ile abdesti bozan bu şeyler nelerdir? Cevap: Vücuttan çıkan gaita, idrar, kan, ağız dolusu kusmak, arkasını bir şeye dayayıp uyumak, namaz içinde sesli gülmek, bayılmak, deli olmak, sarhoş olmak ve imanını gideren, küfre sebep olan bir iş yapmak veya bir söz söylemek.
Abdest alırken yıkanması gereken bir organın üzerine tedavi maksadıyla sürülen ancak tabaka oluşturan merhem vb. maddelerin yıkanması, yapılan tedaviye engel teşkil etmiyorsa, bu organın yıkanması gerekir.
Fıkıh kitaplarında, detayları ile sıralanan 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır" ifadeleri yer alır.
İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır. Ancak küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz." denildi.
el Cevab: Parfüm içinde necis madde barındırıyorsa ve el ayası kadar bir alanı aşıyorsa bedene ya da elbiseye sürülen miktar namaza manidir. Uçuşan özellikliyse uçma müddeti içinde namaz kılınmamalıdır ya da namaz kılınması gerekirse o uzuv ya da elbisenin o bölgesi yıkanmalıdır.
Güzel kokuyu yabancı kadınları celbetmek için kullanırsa bir haram işlemiş olur. Içinde alkol olan erkek parfümleri, Hanefi mezhebine göre kullanılabilir. Ama sadece kadınları cezbetmek için geliştirilmiş parfümlerin evin dışında kullanılması sakıncalı olmalıdır.
1-Kadın ve erkeğin koku sürmesi caizdir. Hatta fazilettir, sünnettir. 2-Parfüm içeriğindeki alkol esasen müskir olup haram olan alkol değildir.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz. Kişilerin ağız dolusu kusması da abdesti bozan bir etkendir.
Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için, deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur. - Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.
Vesvese, çeşitli sebeplerle insanın yaşadığı kararsızlık, şüphe ve kuruntu hâlidir. Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Bir kişi abdest aldıktan sonra hapşırırsa abdesti bozulmamaktadır. Yalnız hapşırma esnasında idrar kaçırma yaşanıyor ise o halde abdest bozulmuş sayılır. Bu hal kişiden kişiye değiştiği için özel nitelikte olmaktadır. Genel kaidede ise hapşırmak abdeste mani değildir.
Küfür etmek ve kötü söz söylemek İslam dinince abdesti bozmaz. Yani küfür ya da kötü söz eden birinin abdesti bozulmaz ve namaz kılabilir.
Namaz kılan insan ilahi huzurda bulunduğu için bu ibadetin nezih bir ortamda yerine getirilmesi esastır. Bununla birlikte söz konusu ortamlarda bulunmak zorunda olan kişilerin, temiz ve uygun bir yerde kılmış oldukları namaz geçerlidir.
Sigara içmek, tütün kullanmak, nargile içmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Sigara içmek, tütün ürünleri kullanmak abdest bozmaz.
Hayır, ateşte pişmiş veya ısınmış bir şeyi yiyip içmek abdesti bozmaz.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz. Dokunulması sebebiyle de bize göre abdest bozulmaz. Ama abdestin bozulmasını ya da gusül alınmasını gerektirecek sebepler oluşursa abdest yenilenir. Ya da gusül alınması gerekirse gusül abdesti alınır.
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı bir kadına dokunması, günah olmakla beraber, Hanefî mezhebine göre bu durumda erkeğin de kadının da abdesti bozulmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri